Εντυπωσιάζει η εφαρμογή για το «Θαλάσσιο Πάρκο» (video)

«Κυψέλες καινοτομίας» οι Λυκειακές τάξεις της Αλοννήσου. Σε πανελλαδικό πρόγραμμα μέσω της Vodafone

 

«Κυψέλες καινοτομίας» οι Λυκειακές τάξεις της Αλοννήσου. Σε πανελλαδικό πρόγραμμα μέσω της Vodafone.

Μπορεί η Αλόννησος να είναι το πιο απομακρυσμένο νησί των Β. Σποράδων και να λειτουργούν Λυκειακές τάξεις και όχι ξεχωριστό Λύκειο, ωστόσο το εκπαιδευτικό προσωπικό αλλά και οι μαθητές, δίνουν τα φώτα τους στον τομέα της τεχνολογίας και της καινοτομίας και πρωτεύουν σ’ όλη την Ελλάδα. Με τη δημιουργία της εφαρμογής τους για κινητά τηλέφωνα για το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου, κατάφεραν και διακρίθηκαν σε πανελλαδικό πρόγραμμα, υπό τη σκέπη του Ιδρύματος Vodafone και ξεχώρισαν ανάμεσα σε 46 σχολεία της χώρας.

Ένα ολόκληρο τεχνολογικό εργαστήριο έχει στηθεί στο Γυμνάσιο- Λύκειο Αλοννήσου, με τους μαθητές του νησιού να δείχνουν ιδιαίτερο ζήλο για τον τομέα της καινοτομίας.

Φέτος, το σχολείο συμμετείχε στο STEMpowering Youth, ένα πρόγραμμα που προάγει τις νέες τεχνολογίες στις μικρές ηλικίες σε απομονωμένα νησιά με τη συνδρομή του Ιδρύματος Vodafone.

Σύμφωνα με τον υπεύθυνο καθηγητή κ. Δημήτρη Μαμούρα, ο οποίος μίλησε στο magnesianews τα παιδιά έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα και οι διοργανωτές παρείχαν ένα σημαντικό εξοπλισμό, προκειμένου να ανταπεξέλθουν οι μαθητές στο πρόγραμμα και να έρθουν σε επαφή με τις νέες τεχνολογίες. «Οφείλω ως εκπαιδευτικός να ανοίξω ένα παράθυρο στα παιδιά, γιατί είναι νέοι κι οποιαδήποτε δουλειά και να κάνουν, οφείλουν να έχουν μία επαφή με νέες τεχνολογίες όπως είναι ο προγραμματισμός για κινητά ή οι αυτοματισμοί μέσω μικροελεγκτών», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρας.

Τα τρία Project που παρουσιάστηκαν

Καθ’ όλη τη διάρκεια της περσινής χρονιάς η «τεχνολογική» ομάδα των μαθητών υπό την καθοδήγηση του κ. Μαμούρα εργάστηκε και παρουσίασε στο STEMpowering Youth τρία projects.

Ένα μικρό μετεωρολογικό σταθμό σε επίπεδο σχολείου, στον οποίο είχε ενσωματωθεί αισθητήρας κίνησης και μέτρηση ύψους, ένα σύστημα δασοπροστασίας με αισθητήρες που τοποθετούνται σε διάφορα σημεία στο δάσος, συλλέγουν τη θερμοκρασία, την πίεση και ανιχνεύουν την ύπαρξη καπνού ή φωτιάς. Αν ξεπεράσει κάποιο τα όρια, τότε αμέσως στέλνετε σήμα στο σταθμό βάσης, που μόλις λαμβάνει τα δεδομένα ειδοποιεί άμεσα τον υπεύθυνο δασοπροστασίας. Πρόκειται για ένα σύστημα που αν και βρίσκεται σε μαθητικό επίπεδο, λειτουργεί, όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Μαμούρας.

Η εφαρμογή για το Θαλάσσιο Πάρκο

Το τρίτο και πιο προβεβλημένο project των μαθητών, το οποίο μάλιστα ξεχώρισε ανάμεσα σε 46 εργασίες σχολείων, ήταν η εφαρμογή για κινητά τηλέφωνα με θέμα το Θαλάσσιο Πάρκο Αλοννήσου.

«Το καθεστώς, που ρυθμίζει το Θαλάσσιο πάρκο είναι σύνθετο, δηλαδή αλλού απαγορεύεται η προσέγγιση, αλλού όχι, σε κάποια σημεία επιτρέπεται το ψάρεμα σε άλλα απαγορεύεται και μπορεί άνετα να γίνει κάποιος παραβάτης χωρίς να το καταλάβει και να το θέλει. Για να γίνει εύληπτο αυτό το καθεστώς , τα παιδιά δημιούργησαν μία εφαρμογή που αποτυπώνει πάνω σε χάρτη όλους τους κανόνες που ισχύουν. Επίσης αποτύπωσαν και όλες τις παραλίες και τα μονοπάτια που οδηγούν σ’ αυτές σ’ όλο το χώρο του θαλάσσιου πάρκου», εξήγησε ο κ. Μαμούρας.

Οι μαθητές που έλαβαν μέρος στη δημιουργία αυτής της εφαρμογής συνέλλεξαν όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για το Θαλάσσιο Πάρκο. Βρήκαν φωτογραφίες, συνέλλεξαν τις πληροφορίες που διέπουν το νομικό καθεστώς του Πάρκου, αποτύπωσαν τους περιορισμούς κι έπειτα εργάστηκαν στο σχεδιασμό και τη δημιουργία του χάρτης της εφαρμογής, όπως και στην κωδικοποίηση των πληροφοριών.

Για την εφαρμογή εργάστηκαν οι μαθητές Ηρώ Μαμούρα, Χρήστος Μαλαματένιας, Μαριλένα Καστάνη, Φαίδρα Καρούτσου, ενώ συνέβαλλαν και οι Σπύρος Στέλλας, Αποστόλης Δροσάκης και Νίνα Μαυρίκη.

Η εφαρμογή «Thalassioparko» βρίσκεται τους τελευταίους μήνες στη λίστα της Google Play εντυπωσιάζοντας όλους όσοι τη χρησιμοποιούν και συγκεντρώνοντας εξαιρετικά σχόλια και πολλούς χρήστες. Στόχος της εφαρμογής είναι η ανάδειξη του Θαλάσσιου Πάρκου του νησιού και κυρίως η παροχή πληροφοριών, τόσο στους επισκέπτες, όσο και τους ντόπιους.

Σημαντική η συνδρομή της Vodafone

Ο κ. Μαμούρας εξήρε την εργατικότητα των μαθητών, αλλά και την συνδρομή της Vodafone, που προάγει την εκπαίδευση και τις νέες τεχνολογίες στηρίζοντας τους μαθητές των απομακρυσμένων σχολείων.

«Η συνδρομή της Vodafone και των διοργανωτών του προγράμματος ήταν πολύ σημαντική για μας, γιατί μας χορήγησαν τον απαιτούμενο εξοπλισμό, που είναι ένας εξοπλισμός που κοστίζει και θα ήταν δύσκολο να αποκτηθεί από το σχολείο και μας ώθησε πάρα πολύ στις δράσεις που κάνουμε», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής εκπαιδευτικός.

«Θεσμός» οι διακρίσεις των μαθητών

Οι διακρίσεις των μαθητών σε διαγωνισμούς και προγράμματα τεχνολογίας φαίνεται πως έχει γίνει θεσμός, καθώς το 2017 το σχολείο έλαβε μέρος σε ένα διαγωνισμό σεισμογράφου, όπου βραβεύτηκε από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, το 2018 έλαβε μέρος σε διαγωνισμό CanSat in Greece, όπου δημιούργησαν και παρουσίασαν τον δικό τους δορυφόρο, φτάνοντας στην τελική πεντάδα, ενώ φέτος πάλι έλαβαν μέρος στον διαγωνισμό σεισμογράφου, όπου βραβεύτηκαν από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο.

Δείτε φωτογραφίες και βίντεο στην εφημερίδα Μαγνησία