Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας στο Βόλο: Έβγαλαν τα συναισθήματά τους χρωματίζοντας το περίγραμμά τους (εικόνες)

Δρώμενο στην πλατεία Αγίου Νικολάου Βόλου

 

Δρώμενο στην πλατεία Αγίου Νικολάου Βόλου

Με το δρώμενο που είχε προγραμματιστεί για σήμερα το πρωί, στην πλατεία Αγ. Νικολάου, πάσχοντες, επιστήμονες και εργαζόμενοι στις δομές ψυχικής υγείας του Νοσοκομείου Βόλου, γιόρτασαν την Παγκόσμια Ημέρα Ψυχικής Υγείας, εξωτερικεύοντας τα συναισθήματά τους με χρώματα, του περιγράμματος του σώματός τους. Σύμφωνα με ψυχολόγους από τους περίπου 40 πάσχοντες, που πέρασαν από το 2000 από τον ξενώνα «Φιλύρα», που δημιουργήθηκε από το Ψυχαργώ, μεγάλο ποσοστό έχει επανενταχθεί στην κοινωνία, όπου στέκεται πολύ καλά.

Στην εκδήλωση, που εντάσσεται στο πλαίσιο της σημερινής μέρας και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κόσμου, βρέθηκε πλήθος κόσμου, ο διοικητής και ο αναπληρωτής διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, όπως και οι επικεφαλής και επιστήμονες (ψυχολόγοι) των πέντε δομών ψυχικής υγείας που λειτουργούν στην περιοχή.

Πάσχοντες που φιλοξενούνται στους ξενώνες του Νοσοκομείου ξάπλωσαν σε μεγάλα χαρτόνια και αφού έγινε η σχεδίαση του περιγράμματος του σώματός τους, στη συνέχεια άρχισαν να κάνουν σχέδια και τα να χρωματίζουν, αποτυπώνοντας τα συναισθήματά τους.
Μετά το τέλος του δρώμενου, ακολούθησε θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Τι θα έλεγε η ψυχική υγεία αν είχε φωνή», ενώ το βράδυ θα ακολουθήσει προβολή ταινίας και συζήτηση, στο πλαίσιο εξωστρεφών εκδηλώσεων που διοργανώνει για πρώτη φορά το Νοσοκομείο.

Η υπεύθυνη του Ξενώνα Ψυχοκοινωνικής Αποκατάστασης του Νοσοκομείου Βόλου «Φιλύρα», Παναγιώτα Τσάρκα, τόνισε ότι οι φιλοξενούμενοι ψυχικά πάσχοντες και τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας από τις πέντε δομές ψυχικής υγείας μιλούν με ένα στόμα, ένα σώμα μια φωνή και να πουν ότι υπάρχει ψυχική υγεία.

Μεγάλο ποσοστό επανεντάχθηκε

Η κα Τσάρκα τόνισε ότι στον Ξενώνα Φιλύρα φιλοξενούνται 15 πάσχοντες, από τους οποίους οι έξι ζουν σε προστατευμένα διαμερίσματα στην πόλη του Βόλου. «Ήμασταν 16 μέχρι πριν λίγες μέρες αλλά πριν λίγο καιρό ένα άτομο βγήκε στην κοινωνία και πλέον είναι ένας από τους γείτονές μας», επισήμανε.

Ο ξενώνας «Φιλύρα» ξεκίνησε 27/1/2000 ξεκίνησε με το πρόγραμμα Ψυχαργώ, α’ φάση και από κει και πέρα μετά γύρω 35 με 40 άτομα έχουν περάσει από τον ξενώνα. «Ένα μεγάλο ποσοστό βγαίνει έξω στην κοινωνία και μπορεί να σταθεί πολύ καλά», επισήμανε η ψυχολόγος.

Διαγνωστικός και θεραπευτικός ρόλος

Η Ευτυχία Κουκουβίνη, ψυχολόγος στην ψυχιατρική του Νοσοκομείου Βόλου, δήλωσε ότι το επιστημονικό προσωπικό ασχολείται με τους ασθενείς με τους νοσηλευόμενους αλλά ένα μεγάλο κομμάτι της απασχόλησής τους είναι στην Ψυχιατρική κλινική, στην Παιδοψυχιατρική και στον Ξενώνα.

«Ο ρόλος μας είναι διαγνωστικός αρχικά και στη συνέχεια θεραπευτικός. Κάνουμε ψυχοθεραπείες προσωπικές, ομαδικές ή και οικογενειακές. Στα άτομα που έχουν ήδη νοσηλευτεί οι ομαδικές συνεδρίες έχουν μεγαλύτερη απόδοση», επισήμανε.
Τέλος, ανέφερε ότι οι πάσχοντες πηγαίνουν στις δομές του Νοσοκομείου, καθώς η κινητή ψυχιατρική μονάδα δεν λειτουργεί εδώ και χρόνια.

Δείτε εικόνες στην εφημερίδα Μαγνησία