Ζητά την επανεξέταση της Α’ ζώνης προστασίας ο δήμος Δωδώνης

Την επανεξέταση της Α’ ζώνης προστασίας, ώστε να επανέλθει στα όριο προ του 1992, θα ζητήσει εκ νέου ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης σε συνάντηση που αναμένεται να οριστεί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη

 

Την επανεξέταση της Α’ ζώνης προστασίας, ώστε να επανέλθει στα όριο προ του 1992, θα ζητήσει εκ νέου ο δήμαρχος Δωδώνης Χρήστος Ντακαλέτσης σε συνάντηση που αναμένεται να οριστεί με την υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη.

Το θέμα του περιορισμού της ζώνης προστασίας τέθηκε και στην πρόσφατη επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και της υπουργού στον αρχαιολογικό χώρο της Δωδώνης, όπου τους είχε υποδεχθεί ο δήμαρχος, ενώ υπήρξε αντικείμενο συζητήσεων και το 2014, όταν, επί υπουργίας Κώστα Τασούλα, η κ. Μενδώνη ήταν γενική γραμματέας του υπουργείου.

Για «λιμνάζοντα» ζητήματα έκανε λόγο ο κ. Ντακαλέτσης σε δηλώσεις του, σημειώνοντας πως η κ. Μενδώνη, παρόλο που ήταν αρνητική σε κάποια ζητήματα, ήταν εκείνη που τότε ξεκίνησε διαδικασίες για τη «χαλάρωση» του καθεστώτος επιτρέποντας κάποιες χρήσεις.

«Εμείς θεωρούμε ότι έχει ένα κίνητρο να ξαναπιάσει το θέμα από εκεί που σταμάτησε. Γιατί η υπογραφή της άρσης κάποιων περιορισμών, σημαίνει τη βούληση να αποπερατώσει αυτό που ξεκίνησε. Εμείς της είπαμε ότι έχει υποχρέωση απέναντι στην πολιτική της και τον εαυτό της να συνεχίσει αυτό που ξεκίνησε», σημείωσε.

Πρόκειται για μείζον ζήτημα σύμφωνα με τον κ. Ντακαλέτση, που το χαρακτήρισε «βρόγχο» για τους Δωδωναίους. «Κατά κάποιο τρόπο έχει δημευθεί η περιουσία τους και δεν επιτρέπεται σχεδόν καμία χρήση, πέρα από κάποιες καλλιέργειες. Είναι σαν να τους κοροϊδεύουμε, αφού στην ουσία έχει απαλλοτριωθεί η περιουσία τους», σημείωσε.

Άλλα ζητήματα, που παραμένουν ανοικτά, αφορούν τη λειτουργία του κυλικείου στον αρχαιολογικό χώρο, του πωλητηρίου εκθεμάτων, από το οποίο απουσιάζουν αντικείμενα που να σχετίζονται με την αρχαία Δωδώνη, ενώ παραμένει το αίτημα για την ίδρυση και λειτουργία Μουσείου.

Σε ό,τι αφορά στο κυλικείο, ο δήμος ζητά τη δυνατότητα απευθείας εκμίσθωσης με προτεραιότητα σε δημότες που τυχόν ενδιαφέρονται, καθώς υπήρξαν ήδη δύο άκαρπες δημοπρατήσεις.

Συνάντηση με τον Σύλλογο ΟΤΑ

Οι ελλείψεις προσωπικού, τα μέσα ατομικής προστασίας αλλά και η αντιπαράθεση που προέκυψε το τελευταίο διάστημα μεταξύ εργαζομένων στη τεχνική υπηρεσία και τη δημοτική αρχή του δήμου Δωδώνης αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης στην συνάντηση που είχαν εκπρόσωποι του Συλλόγου Εργαζομένων ΟΤΑ του νομού και της ΕΜΔΥΔΑΣ με τον δήμαρχο Χρήστο Ντακαλέτση.

Με απόφαση του Συλλόγου, πραγματοποιήθηκε χθες στάση εργασίας των εργαζομένων στο δήμο, μετά από καταγγελία εναντίον του δημάρχου για «αυταρχική συμπεριφορά», καθώς, στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, ο προϊστάμενος της τεχνικής υπηρεσίας του δήμου θέλησε να παρέμβει για τον τρόπο δημοπράτησης έργων του προγράμματος «Φιλόδημος», χωρίς να του επιτραπεί από το προεδρείο.

Από την πλευρά της δημοτικής αρχής, ο κ. Ντακαλέτσης σημείωσε πως αυτό δεν έχει να κάνει με άρνηση προς τον εργαζόμενο να εκφράσει τη γνώμη του, αλλά με το ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπονταν από τη διαδικασία, καθώς στο συγκεκριμένο θέμα δεν ήταν εισηγητής.

Ο ίδιος υποβάθμισε το περιστατικό, ενώ, όπως είπε χαρακτηριστικά, και από τους εκπροσώπους του Συλλόγου τέθηκε τρίτο κατά σειρά, καθώς προηγήθηκαν θέματα τήρησης της εργατικής νομοθεσίας και παροχής μέσων ατομικής προστασίας, αλλά και το ζήτημα της έλλειψης προσωπικού.

Ο κ. Ντακαλέτσης έκανε λόγο για έναν εποικοδομητικό διάλογο και σημείωσε ότι στο ζήτημα της κάλυψης των αναγκών του προσωπικού ο δήμος καταβάλει προσπάθειες υπέρ των εργαζομένων διαχρονικά, εκφράζοντας και αυτός τη διαφωνία του για τον τρόπο υλοποίησης των προγραμμάτων κοινωφελούς εργασίας, τα οποία ωστόσο ο δήμος αξιοποιεί για να ενισχύσει τις υπηρεσίες.

Ο Σύλλογος έθεσε ακόμη το ζήτημα της παροχής των ειδών ατομικής προστασίας, με την πρόεδρο Τίνα Ζέκα να επισημαίνει ότι δεν τηρείται η νομοθεσία σε πολλούς δήμους του νομού. Από την πλευρά του, ο δήμαρχος δήλωσε άγνοια για το θέμα και το παρέπεμψε στις υπηρεσίες, προκειμένου να πράξουν τα δέοντα. «Αν υπάρχει κάποια καθυστέρηση, σε καμία περίπτωση δε σχετίζεται με τη βούληση της δημοτικής αρχής», σημείωσε, προσθέτοντας πως διαχρονικά η στάση της δημοτικής αρχής είναι υπέρ της υπεράσπισης των δικαιωμάτων των εργαζομένων.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών