Θράκη: Ομόφωνα… διαφωνώντας, όχι στο χρυσό από το περιφερειακό συμβούλιο

Απόφαση για προσφυγικό/μεταναστευτικό: Να εξαιρεθεί η Θράκη από τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων από το Υπουργείο ΠροΠο

 

Ως τα μεσάνυχτα κράτησε η συνεδρίαση της Τετάρτης, που διεξήχθη μετά από αίτημα των παρατάξεων Τοψίδη και Κατσιμίγα

Απόφαση για προσφυγικό/μεταναστευτικό: Να εξαιρεθεί η Θράκη από τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων από το Υπουργείο ΠροΠο

Όχι, αλλά με σοβαρές αντεγκλήσεις και υψηλούς τόνους, στο θέμα της επένδυσης του χρυσού είπε ομόφωνα το περιφερειακό συμβούλιο μετά από μία μαραθώνιa συνεδρίαση, που διεξήχθη με πρωτοβουλία των παρατάξεων Τοψίδη και Κατσιμίγα το απόγευμα της Τετάρτης.

Στη συνεδρίαση παραβρέθηκαν και τοποθετήθηκαν για το ζήτημα της επένδυσης των χρυσωρυχείων ο δήμαρχος Κομοτηνής Γιάννης Γκαράνης ο δήμαρχος Καβάλας Θεόδωρος Μουριάδης, εκπρόσωπος της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης – Έβρου κατά του χρυσού, ο πρόεδρος του ΤΕΕ Θράκης Δημήτρης Λουρίκας, ο πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Θράκης Τριαντάφυλλος Παπαδάκης και εκπρόσωποι άλλων δημοτικών αρχών. Το λόγο πήραν οι επικεφαλής των παρατάξεων, οι αγορητές, αλλά και δεκάδες άλλοι περιφερειακοί σύμβουλοι, ενώ σε πολλά σημεία της συζήτησης η ουσία απομονώθηκε και οι παρεμβάσεις περιορίστηκαν σε προσωπικές αιχμές και επιθέσεις επί προσωπικού. Από την κριτική δεν διέφυγε ομολογουμένως και ο ίδιος ο περιφερειάρχης, που ωστόσο τοποθετήθηκε κατά της εξόρυξης. Τελικά, το ψήφισμα που ψηφίστηκε ομόφωνα έχει ως εξής: «Το Περιφερειακό Συμβούλιο ΑΜΘ σε έκτακτη συνεδρίασή του την 9η Οκτωβρίου 2019, αποφάσισε ομόφωνα την έκδοση του παρόντος ψηφίσματος κατά της επένδυσης των Χρυσωρυχείων και δηλώνει προς κάθε κατεύθυνση τα παρακάτω. Ομόφωνα λέμε ένα μεγάλο ΟΧΙ στην επένδυση εξόρυξης χρυσού για λόγους περιβαλλοντικούς, κοινωνικούς, ηθικούς και οικονομικούς. Έχει ήδη κριθεί ότι οι συνέπειες για τη δημόσια υγεία, το περιβάλλον και την ανάπτυξη της περιοχής μας από μια τέτοια «επένδυση» θα είναι τραγικές και διαχρονικές. Θεωρούμε απαράδεκτο και έξω από κάθε συζήτηση κάθε αίτημα δημοψηφίσματος και οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που έχει στόχο την υλοποίηση μιας τέτοιας επένδυσης. Ο Χρυσός είναι ο πλούτος του λαού και δεν παραδίδεται σε κανέναν. Στηρίζουμε τον αγώνα της Διανομαρχιακής Επιτροπής Ροδόπης Έβρου ενάντια στα χρυσωρυχεία. Γνωστοποιούμε προς πάσα κατεύθυνση την ομόφωνη θέση και στάση μας».

Να συνεισφέρουν πρώτα οι άλλες περιφέρειες στη διαχείριση των ροών

Ιδιαιτέρως απασχόλησε ακόμη το ζήτημα της υποδοχής και φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών στη Θράκη, με αφορμή την πρόσφατη πρόσκληση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη για τη μίσθωση τουριστικών καταλυμάτων, προκειμένου να φιλοξενηθούν αιτούντες άσυλου σε όλη τη χώρα πλην των περιφερειών Βορείου και Νοτίου Αιγαίου. Όπως εξήγησε ο Χρήστος Μέτιος, η Θράκη δεν μπορούσε να εξαιρεθεί αυτόνομα, αφού ανήκει στην ΠΑΜΘ, όπου ήδη φιλοξενούντα πρόσφυγες, ωστόσο συμφώνησε στη γνωστοποίηση της διαφωνίας του οργάνου για μη επέκταση της πρόσκλησης στη Θράκη. Το Σώμα συμφώνησε ότι οι 1.600 πρόσφυγες και μετανάστες που φιλοξενούνται ήδη σε Δράμα, Καβάλα και Ορεστιάδα είναι αρκετοί και άρα πρέπει πρώτα να συνεισφέρουν και οι άλλες περιφέρειες πριν υποδεχθεί επιπλέον πληθυσμό η περιοχή μας. Πάντως η απόφαση τελικά εγκρίθηκε με πλειοψηφία αφού διαφώνησαν ως προς το πλαίσιο των δομών κλειστού τύπου Λαϊκή Συσπείρωση και ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ για λόγους πολιτικής προσέγγισης παρών ψήφισε και η παράταξη Κατσιμίγα.

Ειδική συνεδρίαση στη Σαμοθράκη

Για το θέμα της επίλυσης του ακτοπλοϊκού προβλήματος της Σαμοθράκης, ο περιφερειάρχης σημείωσε ότι δεν είναι θέμα αρμοδιότητας της Περιφέρειας και ότι ο ίδιος έχει επιθεωρήσει τα έργα που εκτελούνται εκεί. Συμφωνήθηκε να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση στο νησί, ώστε να συζητηθεί εκτενώς με τις τοπικές αρχές και την τοπική κοινωνία το ζήτημα.

Το θέμα της κεραίας στο Υψάριο αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση. Καθώς οι σύμβουλοι επικαλέστηκαν ότι δεν είχαν την απαιτούμενη ενημέρωση.

Εμπρός Ξάνθης