Δομή για ανήλικα προσφυγόπουλα στην Καρίτσα Λάρισας

Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία νέας δομής ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στον νομό Λάρισας έδωσε η κυβέρνηση

 

Το «πράσινο φως» για τη λειτουργία νέας δομής ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών στον νομό Λάρισας έδωσε η κυβέρνηση.

Την ίδια ώρα που ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης διαβεβαίωνε τον βουλευτή Βασίλη Κόκκαλη και τον δήμαρχο Λαρισαίων Απ. Καλογιάννη ότι δεν τίθεται ζήτημα δημιουργίας νέου καταυλισμού ή επέκτασης του Κουτσόχερου, υπέγραφε απόφαση επιχορήγησης συλλόγου νέων για τη λειτουργία νέας δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καρίτσα!

Πρόκειται για δομή δυναμικότητας 40 ατόμων, η οποία θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, άνω των 12 ετών, εντός του οικισμού της Καρίτσας στις κτιριακές εγκαταστάσεις μισθωμένης ξενοδοχειακής μονάδας. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι η δομή αναμένεται να λειτουργήσει στο ξενοδοχείο «Βίλα Χριστίνα», η ιδιοκτήτρια της οποίας πρώην βουλευτής Βάσω Αλεξανδρίδου βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση του ξενοδοχείου, χωρίς ωστόσο να υπάρχει οποιαδήποτε συμφωνία μέχρι αργά χθες το βράδυ.

Συγκεκριμένα, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Πάτροκλος Γεωργιάδης υπέγραψε χθες την ένταξη της δράσης «Επιχορήγηση του Ν.Π ΚΕΑΝ- Κύτταρο Εναλλακτικών Αναζητήσεων Νέων για την υλοποίηση του έργου «Λειτουργία νέας δομής ασυνόδευτων ανηλίκων στην Καρίτσα Λάρισας» συγχρηματοδοτούμενη από το Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης.

Σύμφωνα με την απόφαση ένταξης, η δράση αφορά στη λειτουργία νέας δομής φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων, δυναμικότητας 40 ατόμων, η οποία θα φιλοξενήσει ασυνόδευτα ανήλικα αγόρια, άνω των 12 ετών, εντός του οικισμού της Καρίτσας Λάρισας του Δήμου Αγιάς στις κτιριακές εγκαταστάσεις μισθωμένης ξενοδοχειακής μονάδας. Η Δομή Φιλοξενίας θα παρέχει στέγαση, σίτιση, περίθαλψη, υπηρεσίες ψυχοκοινωνικής υποστήριξης, νομικής συνδρομής, εκπαίδευσης και δημιουργικής απασχόλησης και διερμηνείας από εξειδικευμένο προσωπικό. Βασικός σκοπός της λειτουργίας της Δομής είναι η διασφάλιση ενός επαρκούς πλαισίου προστασίας και φροντίδας και η ομαλή μετάβαση στην ενηλικίωση των ασυνόδευτων ανηλίκων.

Οι υπηρεσίες στέγασης και υποστηρικτικών υπηρεσιών περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:

* Την παροχή ένδυσης - υπόδυσης και ειδών ατομικής υγιεινής.

* Την παροχή υπηρεσιών ψυχοκοινωνικής υποστήριξης.

* Την παροχή υπηρεσιών διερμηνείας.

* Την παροχή χρηματικού επιδόματος.

* Την παροχή Υπηρεσιών Νομικής Συμβουλευτικής/Νομικής Συνδρομής που σχετίζεται με νομικά ζητήματα, όπως υποστήριξη σε διαδικασίες έκδοσης νομιμοποιητικών εγγράφων.

* Την παροχή υπηρεσιών για την πρόσβαση στην εκπαίδευση και στις διαδικασίες ένταξης στην αγορά, καθώς και υπηρεσιών ενισχυτικής διδασκαλίας και επαγγελματικής κατάρτισης.

* Ιατρική Υποστήριξη, Φαρμακευτική περίθαλψη και κάλυψη νοσηλευτικών αναγκών.

* Την παροχή υπηρεσιών πρόσβασης στο Διαδίκτυο και Συνδεσιμότητα.

Η δομή θα λειτουργεί 7 μέρες την εβδομάδα, όλο το εικοσιτετράωρο καθόλη τη διάρκεια του έτους, συμπεριλαμβανομένων αργιών, εορτών και Σαββατοκύριακου.

Η επιλέξιμη δημόσια δαπάνη για τον υπολογισμό της στήριξης της δράσης, που λήγει στις 31 Δεκεμβρίου 2020, ανέρχεται σε 1.007.800 ευρώ. Σημειώνεται ότι ο υπολογισμός της δημόσιας δαπάνης της δράσης βασίζεται στη μέθοδο μοναδιαίου κόστους ανά παιδί ανά ημέρα. Για την επαλήθευση της υλοποίησης της δράσης δεν απαιτείται η προσκόμιση παραστατικών δαπανών (συμβάσεις, τιμολόγια, δικαιολογητικά πληρωμής, κ.λπ.), αλλά η προσκόμιση αναλυτικών στοιχείων υλοποίησης του φυσικού αντικειμένου, όπως αναλυτικά στοιχεία των φιλοξενουμένων ανά ημέρα, καθώς και τα στοιχεία που προσδιορίζονται στον Οδηγό Λειτουργίας Δομών Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Ανηλίκων.

Η ΜΙΣΘΩΣΗ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΟΥ

Στο μεταξύ, καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν πως βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τη μίσθωση του ξενοδοχείου «Βίλα Χριστίνα», της μιας από τις δύο ξενοδοχειακές μονάδες στην Καρίτσα. Ενδιαφέρον για την ξενοδοχειακή μονάδα, δυναμικότητας 50 κλινών, έχει εκδηλώσει όμιλος ξένων συμφερόντων με δραστηριότητες στον τουριστικό τομέα, ενώ «την πόρτα» της Λαρισαίας επιχειρηματία, πρώην βουλευτή έχουν χτυπήσει 3-4 Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις. Στις προτάσεις των τελευταίων για μίσθωση του ξενοδοχείου για ένα έως δύο έτη περιλαμβάνονται σχεδιασμοί για χρήση της ξενοδοχειακής μονάδας ως Δομής για τη φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων προσφύγων και μεταναστών.

Οι ίδιες πληροφορίες αποκλείουν κατηγορηματικά την ύπαρξη οποιασδήποτε συμφωνίας τουλάχιστον μέχρι αργά χθες το βράδυ, ενώ παραμένουν συγκεχυμένες οι πληροφορίες γύρω από το ποια εταιρεία ή ΜΚΟ είναι πιο κοντά σε συμφωνία.

Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας