Σάββας Πεταλάς: «Μπάλια μπούλιου*» η στάση της Περιφέρειας απέναντι στους Συμιακούς

Σαν συμιακό γαριδάκι παρουσίασαν το “Hot Spot”, όμως η Σύμη δεν “μάσησε”

 

Σαν συμιακό γαριδάκι παρουσίασαν το “Hot Spot”, όμως η Σύμη δεν “μάσησε”

Γράφει ο
Σάββας Πεταλάς

Η μεταναστευτική κρίση που παρακολουθήσαμε όλη την προηγούμενη εβδομάδα με επίκεντρο τη Σύμη αποτελεί μία ακόμα απόδειξη της έλλειψης σοβαρού κεντρικού σχεδιασμού. Επιβεβαίωσε ότι το Αθηνοκεντρικό μοντέλο διακυβέρνησης ανεξάρτητως κομμάτων αδυνατεί ή αδιαφορεί να αντιληφθεί τις συνθήκες σε ένα μικρό νησί.

Από την άλλη οι αποκαλύψεις των εφημερίδων “Η Ροδιακή” και “Η Καθημερινή”, απέδειξαν ότι η Περιφερειακή Αρχή επιδιώκει να ακολουθήσει το μοντέλο της προηγούμενης πενταετίας. Δηλαδή, να ταυτίζεται απόλυτα κρυφά ή φανερά όπως έγινε στη Σύμη και το “Hot Spot” με τους σχεδιασμούς της εκάστοτε κεντρικής κυβέρνησης, πετώντας αριστοτεχνικά το μπαλάκι στους Δημάρχους.

Έτσι οτιδήποτε θετικό γίνεται, προβάλλεται τάχα ως δράση ή ενέργεια της Περιφέρειας άσχετα με το αν είναι αληθές, ενώ για οτιδήποτε αρνητικό δηλώνει αναρμόδια. Πρόκειται δηλαδή για καθαρά επικοινωνιακή διαχείριση όπου η Περιφέρεια επιδιώκει να καρπώνεται μόνο τα θετικά από ενέργειες της Κυβέρνησης ή και των Δήμων. Για τα αρνητικά όμως ο πολιτικός λογαριασμός για τα σπασμένα χρεώνεται αποκλειστικά στους Δημάρχους.

Δυστυχώς στα 4 ½ χρόνια της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ όταν θίγονταν τα νησιά μας, εκτός από κάποιες δηλώσεις για τα μάτια του κόσμου, ειδικά όταν φάνηκε ο αέρας νίκης της Ν.Δ., ποτέ δεν υπήρξε κάποια ουσιαστική σύγκρουση με την κεντρική Κυβέρνηση. Στο κορυφαίο θέμα των συντελεστών του ΦΠΑ η στάση του Περιφερειάρχη ήταν το λιγότερο υποτονική και σε καμία περίπτωση δεν θύμιζε όσα διακήρυττε ως Πρόεδρος του ΕΒΕΔ. Επίσης στο μεταναστευτικό οι δηλώσεις του ίδιου για πετυχημένη διαχείριση των ροών σε συνεργασία με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνουν τη σιωπηρή ανοχή με την πολιτική ανοικτών συνόρων που επέλεξε η Αθήνα.

Αν το δούμε καθαρά κυνικά, ο Περιφερειάρχης κ. Χατζημάρκος είναι «πολιτική γάτα». Πράττει ό,τι καλύτερο για τον εαυτό του και το πολιτικό του μέλλον και κανείς δεν μπορεί να τον κατηγορήσει γι’ αυτό. Το ζήτημα όμως είναι ότι δεν πράττει ταυτόχρονα ό,τι καλύτερο για τον τόπο. Όπως φάνηκε άλλωστε με το θέμα του σχεδιαζόμενου προσφυγικού καταυλισμού της Σύμης επέλεξε πάλι να κάνει τον «ευχάριστο» στην Κεντρική Κυβέρνηση, αυτή τη φορά της Ν.Δ.. Ανέλαβε λοιπόν να «κάτσει κάτω» τον ενοχλητικό Δήμαρχο Σύμης.

Βλέπετε, ο οξυδερκής και πολύπειρος κ. Παπακαλοδούκας είχε έγκαιρα αντιληφθεί ότι εκεί στις Γραμματείες και τα Υπουργεία των Αθηνών, μαγειρευόταν ένα έγκλημα σε βάρος του νησιού και είχε βγει στα κανάλια χαλώντας την προσπάθεια να σερβίρουν το “Hot Spot” σαν συμιακό γαριδάκι.

Διέθετε προφανώς και κρυφό φύλακα άγγελο, που τον είχε ενημερώσει ότι κάποιοι είχαν δώσει στοιχεία για τα ανοιχτά και τα κλειστά γήπεδα που διαθέτει το νησί. Κατάλαβε ότι ο ίδιος, το Δημοτικό Συμβούλιο και οι Συμιακοί ήταν μόνοι στη σύγκρουση με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκειμένου να εκκενωθεί το νησί από πρόσφυγες και παράνομους μετανάστες. Το ζήτημα λοιπόν ήταν ποιος θα τσαλακώσει τον ενοχλητικό κ. Παπακαλοδούκα.

Επιστρατεύτηκε ο πιο πιστός συνεργάτης του κ. Χατζημάρκου, ο αναβαθμισμένος πλέον ως Χωρικός Αντιπεριφερειάρχης κ. Ευστρατίου. Με μία άκρως επιθετική και παραπλανητική ανακοίνωση επιχειρήθηκε να τραβήξουν τα αυτιά στον «άτακτο» Δήμαρχο Σύμης που χαλούσε τους σχεδιασμούς. Ούτε λίγο, ούτε πολύ η ανακοίνωση συνιστούσε στον Δήμαρχο να υποβαθμίσει το θέμα και να αποδεχτεί ότι πρέπει να πειθαρχήσει στις υποδείξεις του κεντρικού κράτους. Παράλληλα, καθόλου τυχαία, η ανακοίνωση παραπλανητικά εμφάνιζε όλα τα έργα που ωρίμασε μόνος του ο Δήμου Σύμης ή/και σε συνεργασία με το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο, ως έργα της Περιφέρειας!!! Υπονοούσε δηλαδή υπό μορφή συμψηφισμού να περάσει το μήνυμα ότι στη Σύμη δεν δικαιούστε να ομιλείτε, κ. Παπακαλοδούκα.

Ο Δήμαρχος όμως ούτε πτοήθηκε αλλά ούτε και τσίμπησε. Δεν απάντησε ο ίδιος γιατί ξέρει πώς παίζεται το παιχνίδι, αλλά ο Αρμόδιος Αντιδήμαρχός του βάζοντας τα πράγματα στη θέση τους. Άλλωστε η χρηματοδότηση ώριμων έργων είναι αυτονόητο πατριωτικό καθήκον και νομική υποχρέωση της Περιφέρειας και όχι ελεημοσύνη στους νησιώτες.

Ακολούθησε δεύτερη ανακοίνωση-«δόλωμα» αυτή τη φορά από τον έταιρο Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας κ. Κρητικό, που παρότι αναρμόδιος επέλεξε προφανώς σε συνεννόηση με τον Περιφερειάρχη να εμπλακεί. Εξέδωσε ανακοίνωση που θύμιζε τελεσίγραφο εναντίον του Δημάρχου, προειδοποιώντας τον ότι το «Hot Spot» είναι μονόδρομος θέτοντας του το εκβιαστικό δίλημμα: «Κως ή Μόρια»;

Πάλι όμως ο κ. Παπακαλοδούκας ορθά δεν τσίμπησε, στην προσπάθεια να ρίξουν αγκίστρι με συμιακό γαριδάκι για το “Hot Spot”. Έδωσε «πάσα» να απαντήσει ο έτερος αντιδήμαρχός του: «Ούτε Μόρια, ούτε Κως».

Ο κ. Παπακαλοδούκας μπορεί να μην διαθέτει ντοκτορά επικοινωνίας, αλλά διαθέτει πολιτικό ένστικτο και την ευφυΐα των Συμιακών. Ήθελε να κρατήσει τον τελευταίο λόγο για τον εαυτό του και θα απαντούσε μόνο ως ισότιμος στον Περιφερειάρχη κ. Χατζημάρκο, αν και εφόσον έβγαζε ανακοίνωση.

Τελικά, όπως αποδείχθηκε περίτρανα, ο Δήμαρχος Σύμης μαζί με τους συνεργάτες του και σύσσωμο το Δημοτικό Συμβούλιο, αλλά και όλη η κοινωνία του νησιού τα κατάφεραν μέχρι νεωτέρας. Ο καθένας στο γήπεδο που του αναλογούσε.

Ο Δήμαρχος έβγαλε απαγορευτικό για το «Hot Spot» στον Ειδικό γραμματέα πρώτης υποδοχής κ. Μάνο Λογοθέτη και τους πρόθυμους της Περιφέρειας.

Η κοινωνία της Σύμης έβγαλε απαγορευτικό στο σκάφος της δήθεν ανθρωπιστικής ΜΚΟ, που μυρίστηκε πόνο και ανθρώπινη δυστυχία και έσπευσε τάχα με το αζημίωτο να βοηθήσει. Αν θέλει άλλωστε η ΜΚΟ που χρηματοδοτείται από τον κ. Σόρος, ας πάει να βοηθήσει τους Κούρδους που σφαγιάζονται από το δουλεμπορικό Τουρκικό κράτος του κ. Ερντογάν. Σε επόμενο άρθρο θα αναλυθεί ποια είναι η εθνικά υπεύθυνη αλλά και συνάμα εντός των ανθρωπιστικών αξιών, προσφυγική πολιτική που πρέπει όλοι οι νησιώτες ως ένα ενιαίο μέτωπο, να απαιτήσουμε να εφαρμόσει η Αθήνα.

*Αποτελεί έκφραση στην τοπική διάλεκτο της Σύμης που υποδηλώνει ακατάληπτο λόγο χωρίς ειρμό και νόημα.

Η Ροδιακή