Κέρκυρα: Τι απέγινε η δικογραφία για το Τεμπλόνι;

Κανένα νέο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της χρόνιας παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων στην εγκατάσταση διαχείρισης των σκουπιδιών, στο Τεμπλόνι

 

Κανένα νέο από την Εισαγγελία Πρωτοδικών για την υπόθεση της χρόνιας παραβίασης των περιβαλλοντικών όρων στην εγκατάσταση διαχείρισης των σκουπιδιών, στο Τεμπλόνι

Η υπόθεση ήλθε ξανά στη δημοσιότητα στις αρχές του καλοκαιριού μαζί με άλλες, έγινε θέμα στα ΜΜΕ, διατάραξε τις σχέσεις ανάμεσα στις Εισαγγελίες Πρωτοδικών και Εφετών Κερκύρας. Εξ' αυτών προκλήθηκαν άνωθεν εντολές για διερεύνηση και εξέταση, που ό, τι και να απέδωσαν, δεν ανακοινώθηκε.

Η παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων διώκεται ως κακουργηματική πράξη, αν και με τον νέο ποινικό κώδικα τιμωρείται με μικρότερες ποινές. Όπως και νάχει όμως κι ενώ η ανάκριση σύμφωνα με πληροφορίες ολοκληρώθηκε πριν από περίπου 15 μήνες, δεν είναι γνωστό αν υπήξε εισαγγελική πρόταση να πάει η υπόθεση στο Αρχείο ελλείψει επιβαρυντικών στοιχείων που θα μπορούσαν οδηγήσουν σε δικαστική εκκαθάριση στο ακροατήριο.

Στην ογκώδη δικογραφία που συγκροτήθηκε αναφέρονται ως υπόλογοι κατά καιρούς εκπρόσωποι των δημοτικών Αρχών και των Φορέων Διαχείρισης των σκουπιδιών. Τα πρώτα έγγραφα του φακέλλου κατατέθηκαν στη διάθεση της Εισαγγελίας από τον πρ. περιφερειάρχη, Θ. Γαλιατσάτο. Σ' αυτόν τον φάκελλο συσσωματώθηκαν μηνυτήριες αναφορές και καταγγελίες για το ίδιο θέμα, που υποβλήθηκαν από Φορείς και κατοίκους.

Η υπόθεση φαίνεται ότι δεν αξιολογείται ως σημαντική και από τους τοπικούς πολιτικούς και κοινωνικούς Φορείς. Κανείς δεν φαίνεται να πιστεύει ότι μπορεί και πρέπει να εκκαθαριστεί. Κι μάλιστα ότι αυτή η εκκαθάριση θα συνέβαλε στην κάθαρση εντέλει της κόπρου του Αυγεία, προϋπόθεση ώστε να σταματήσει το γαϊτανάκι εντυπώσεων που συχνά, πυκνά σέρνεται με αφορμή την κατάσταση που άλλοτε σοβεί κι άλλοτε ξεσπάει στο Τεμπλόνι.
Εν ολίγοις, οι μόνοι που τιμωρήθηκαν για παραβίαση των περιβαλλοντικών όρων στο Τεμπλόνι ήταν ο Νικολούζος με τον Ασπιώτη. Κανείς άλλος από την προβληματική έναρξη λειτουργίας, όσον αφορά στον Βιολογικό και το βιοαέριο, ενώ και η παρέλευση του χρόνου καθιστά για τους παλαιότερους τα αδικήματα παραγεγραμμένα. Κάτι που δεν εμποδίζει όμως τινές εκ των πρωταγωνιστών να επανέρχονται στο πολιτικό και διοικητικό προσκήνιο.

Γιώργος Κατσαΐτης
Ενημέρωση Κέρκυρας