Κωνσταντίνος Λάμπης στο Ράδιο ΕΝΑ Βόλου: «1 στα 3 παιδιά υποσιτίζεται και 1 στα 3 παιδιά είναι παχύσαρκο»

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

 

Σήμερα η Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής

Τη σημασία της διατροφής για την υγεία και την ευεξία του ανθρώπινου οργανισμού, τόνισε ο διαιτολόγος- διατροφολόγος κ. Κωνσταντίνος Λάμπης στο Ράδιο ΕΝΑ 102.5 και στον Ηλία Κουτσερή με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής. Μίλησε για το τραγικό παράδοξο που συμβαίνει στον κόσμο, όπου 1 στα 3 παιδιά είναι υποσιτισμένο και 1 στα 3 παιδιά παχύσαρκο, ενώ τόνισε πως η ουσία της σημερινής ημέρας είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού για θέματα διατροφής και η αφύπνισή του, στο γεγονός πως ακόμη υπάρχουν άνθρωποι που δεν έχουν πρόσβαση στο φαγητό. Σε τοπικό επίπεδο, ο κ. Λάμπης ανέφερε πως υπάρχει έντονο ενδιαφέρον των Βολιωτών για σωστή διατροφή μεταφέροντας μάλιστα και το παράδειγμα ενός 87χρονου!

Η διατροφή, σύμφωνα με τον κ. Λάμπη, ήταν, είναι και θα είναι σημαντική για τον άνθρωπο, καθώς από την αρχαιότητα επιστήμονες και φιλόσοφοι είδαν τη σημασία της , την ανέφεραν, την κατέγραψαν και μαθαίνουμε κι εμείς γι’ αυτή στη σύγχρονη εποχή.

Η ουσία της διατροφής έγκειται στο πως ο άνθρωπος θα τρέφεται σωστά και υγιεινά για να καταφέρει να έχει μια καλή υγεία, ευεξία με στόχο τη μακροζωία.

«Η διατροφή είναι πολλή σημαντική, όχι μόνο για αισθητικούς λόγους ή για λόγους υγείας μόνο. Την Παγκόσμια Ημέρα Διατροφής, που την έχει ορίσει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, την έχει ορίσει γιατί υπάρχουν και άνθρωποι που δεν τρώνε, που δεν έχουν την πρόσβαση στο φαγητό. Είμαστε σε έναν πλανήτη, που αυτή τη στιγμή 1 στα 3 παιδιά είναι παχύσαρκο κι 1 στα 3 παιδάκια είναι υποσιτισμένο. Άρα μόνο 1 στα 3 παιδάκια τρέφεται σωστά. Κι εδώ έρχεται το θέμα της ευαισθητοποίησης, με την έννοια ότι ο άνθρωπος πρέπει να έχει πρόσβαση στο φαγητό και στις χώρες που είναι υποανάπτυκτες και να μπορεί να τρέφεται καλύτερα, αλλά και στις προηγμένες χώρες, στις σύγχρονες κοινωνίες να μην έχουμε το φαινόμενο της παχυσαρκίας», είπε χαρακτηριστικά ο γνωστός Βολιώτης διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Στο διαιτολόγο… 87χρονος!

Σε τοπικό επίπεδο, οι Βολιώτες σύμφωνα με τον κ. Λάμπη, ενδιαφέρονται για τη διατροφή τους και αυτό έχει επιτευχθεί και μέσα από ενημερώσεις και δράσεις σχολείων, συλλόγων, της Ένωσης Γονέων και Κηδεμόνων και πολλών άλλων φορέων.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον δείχνουν τα παιδιά, που έχουν μπει στη διαδικασία να τρέφονται καλύτερα, ενώ σε ότι αφορά την ηλικία, στα διαιτολογικά γραφεία προσέρχονται όλων των ηλικιών άνθρωποι, ακόμη και ηλικιωμένοι. Μάλιστα ο κ. Λάμπης μίλησε για έναν 87χρονο που έχει βάλει στόχο την καλυτέρευση της υγείας του, μέσα από σωστή διατροφή και γυμναστική.
«Όλο και μεγαλύτεροι έρχονται στα διαιτολογικά γραφεία, αναγνωρίζοντας την αξία της διατροφής μέσα στα χρόνια. Προσωπικά , ο μεγαλύτερος πελάτης μου είναι 87 ετών και έχει χάσει αρκετά κιλά , το χαίρεται και το απολαμβάνει. Δεν γίνεται να προσπαθεί ένας 87χρονος να χάσει κιλά, να αθλείται και να κολυμπάει και να μην το κάνει ένας νεότερος», σχολίασε χαρακτηριστικά ο γνωστός διαιτολόγος- διατροφολόγος.

Συμπλήρωσε πως η θέληση για μια υγιεινή ζωή παίζει σημαντικό ρόλο και τόνισε πως δεν είναι δύσκολο ή παράλογο να ακολουθήσει κάποιος έναν υγιή δρόμο ζωής.

Θέληση, η βασική προϋπόθεση για υγιή ζωή

«Για μένα πρέπει να υπάρχει θέληση. Αυτό τη στιγμή που υπάρχει, μπορούμε να καταφέρουμε να τραφούμε σωστά πάρα πολύ εύκολα. Δεν είναι κάτι δύσκολο και παράλογο. Απλά πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας κι αν δεν ξέρουμε, να έχουμε μιλήσει με έναν διαιτολόγο, να μας έχει βάλει σ ένα πλάνο διατροφικό και σε ένα τρόπο ώστε να επιλέγουμε σωστές τροφές. Είναι εύκολο. Απλά θέλει προσπάθεια, σύστημα και να κάνουμε τις σωστές επιλογές. Τα πάντα είναι σε σχέση με το τι τρώγαμε ή τι τρώμε. Τις επιλογές δίνουμε εμείς οι διαιτολόγοι ανάλογα με τη δουλειά του καθενός, τις συνήθειές του, την καθημερινότητα κτλ», σημείωσε ο ίδιος.

Για εκείνους που βρίσκουν τη δικαιολογία του επιβαρυμένου προγράμματος που στέκεται τροχοπέδη σε μια υγιεινή διατροφή, ο κ. Λάμπης επεσήμανε πως αυτός που πραγματικά ενδιαφέρεται μπορεί να το πραγματοποιήσει και οι διαιτολόγοι είναι εκεί για να ενημερώνουν, να προσπαθούν και να δημιουργούν ένα κλίμα κι ένα κατάλληλο περιβάλλον ώστε να μπορεί κάποιος να κάνει σωστά τη διατροφή του.

Τέλος, ο ίδιος μίλησε και για τη σπουδαιότητα της άσκησης, σημειώνοντας πως το 50% για μια υγιή ζωή είναι η διατροφή και το υπόλοιπο 50% η άσκηση. «Αυτά τα δύο οδηγούν να έχουμε υπέρβαρο ή παχύσαρκο πληθυσμό. Από τη μια έχει μειωθεί η κίνηση, δεν κινούμαστε, δεν περπατάμε, κάνουμε καθιστικές εργασίες, άρα δεν καίμε τις ανάλογες θερμίδες με τις προηγούμενες γενιές κι από την άλλη έχουμε πληθώρα αγαθών και γρήγορου φαγητού και είναι πιο δύσκολο να ακολουθήσουμε μια διατροφή. Πάντως ο συνδυασμός των δύο είναι ένας σωστός και υγιής τρόπος ζωής».

Μαγνησία