Ενιαίο μέτωπο για τον ΦΠΑ στα νησιά

Αίτημα μέλους της περιφερειακής αντιπολίτευσης προς την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου για τη λήψη απόφασης

 

Η σοβαρή υπόθεση της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών του ΦΠΑ στα νησιά “επιστρέφει” ως θέμα στην περιφερειακή ειδησεογραφία, μετά από αίτημα μέλους της αντιπολίτευσης, που ζητά από την πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου να το συμπεριλάβει ως θέμα στην προγραμματισμένη συνεδρίαση της Δευτέρας.

Συγκεκριμένα, ο Παναγιώτης Κουνάκης αιτείται εγγράφως τη συζήτηση της πρότασης περί δημιουργίας μίας αντιπροσωπείας με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Ν. Αιγαίου, Γιώργο Χατζημάρκο και συμμετέχοντες, εκπροσώπους από τις υπόλοιπες παρατάξεις, τους Δήμους, τα Επιμελητήρια αλλά και τους ίδιους τους κυβερνητικούς βουλευτές από Κυκλάδες και Δωδεκάνησα, προκειμένου να διεκδικήσουν την επαναφορά του ειδικού καθεστώτος φορολογίας στα νησιά, που μετά την κατάργησή του, έχει πλήξει υπέρμετρα τις παραγωγικές τάξεις και συνολικά τις τοπικές κοινωνίες των νησιών.

Αν και στην ημερήσια διάταξη του Περιφερειακού Συμβουλίου Ν. Αιγαίου, η οποία κι απεστάλη χθες στο σύνολο των περιφερειακών ΜΜΕ, το σχετικό αίτημα δεν έχει συμπεριληφθεί, ωστόσο, ο Παναγιώτης Κουνάκης, κληθείς τηλεφωνικά να απαντήσει αν θα προχωρήσει σε σχετική τοποθέτηση προ της έναρξης της συνεδρίασης, απαντά καταφατικά.

“Δεν ξέρω αν η κα Δεληγιάννη το φέρει ως εκτός ημερησίας θέμα. Δεν θέλω να την αδικήσω. Αν όχι, θα κάνω ό,τι είναι απαραίτητο” ανέφερε κατηγορηματικά.

Επανέρχεται το θέμα της διεκδίκησης

Ειδικότερα, το μέλος της περιφερειακής αντιπολίτευσης, προ ημερών κατέθεσε πρόταση – ψήφισμα για τη σοβαρή υπόθεση που απασχολεί και ταλαιπωρεί το νησιώτικο χώρο, προκειμένου αφού ενημερωθεί σχετικά η πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου, να το εντάξει στην ατζέντα με τα προγραμματισμένα θέματα για τη συνεδρίαση της Δευτέρας, στην Σύρο.

Σύμφωνα με το περιεχόμενο του αιτήματός του, ο κ. Κουνάκης ζητά να δημιουργηθεί ένα ενιαίο μέτωπο για το θέμα του μειωμένου ΦΠΑ. “Η περιφέρειά μας έχει υποστεί την τελευταία τετραετία μεγάλο πλήγμα στην οικονομία της. Το μεταφορικό ισοδύναμο, είναι αναγκαίο, δεν είναι όμως αρκετό για να καλύψει αυτό το κενό. Οι ελλείψεις σε δομές υγείας, παιδείας και το υψηλό κόστος μεταφοράς εμπορευμάτων και μετακίνησης κατοίκων και επισκεπτών έχουν μειώσει δραματικά την οικονομική ευχέρεια των νησιωτών. Προβλήματα όπως το προσφυγικό και η κατάρρευση ενός κολοσσού της τουριστικής βιομηχανίας, της ThomasCook, επηρεάζουν πολύπλευρα όλους τους τομείς της οικονομίας” αναφέρει προλογικά ο κ. Κουνάκης, σημειώνοντας κατηγορηματικά παρακάτω πως, “Οι μειωμένοι συντελεστές Φ.Π.Α. ήταν ένα μέτρο ανακούφισης για τα νησιά μας το οποίο πρέπει να επανέλθει”.

Ο ίδιος δε, λέγοντας πως η νέα κυβέρνηση “παρουσιάζει μεγάλη δυναμική” και “απολαμβάνει μεγάλη στήριξη από την κοινωνία η οποία ανέδειξε 4 βουλευτές στα Δωδεκάνησα και 3 βουλευτές στις Κυκλάδες”, ενώ επιπλέον, τονίζει πως έχει και τη σύμπλευση της Περιφερειακής Αρχής, προσθέτει εν συνεχεία πως όλα τα παραπάνω, “επιβάλλουν την εξέταση του δίκαιου αιτήματος της επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ”.

Η πρόταση

Στο αρχικό αίτημά του δε, υπογραμμίζει πως, “η έξοδος από τα μνημόνια και η επιστροφή στην κανονικότητα δικαιολογεί αν μη τι άλλο την επιστροφή αυτού του μέτρου της νησιωτικότητας”, καταλήγοντας στη διατύπωση της πρότασής του.

“Η πρότασή μας είναι: αντιπροσωπεία από το Περιφερειακό Συμβούλιο με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη με εκπροσώπους από όλες τις παρατάξεις, τον πρόεδρο της ΠΕΔ, τους προέδρους των επιμελητηρίων και όλους τους βουλευτές της περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου να υπογράψει αίτημα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ, το οποίο οι βουλευτές μας θα προωθήσουν στη Βουλή. Στη δίκαιη αυτή διεκδίκηση κανείς μας δεν περισσεύει, η παράταξή μας δεσμεύεται να ακολουθήσει και να στηρίξει όλες τις ενέργειες που θα αποφασίσει η αντιπροσωπεία”.

“Είναι αργά για δάκρυα”

Με φόντο τα παραπάνω, η πλευρά της Περιφερειακής Αρχής και συγκεκριμένα ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, Χρήστος Ευστρατίου, προχωρά σε γραπτή απάντηση προς τον κ. Κουνάκη, καυτηριάζοντας τη στάση του περιφερειακού συμβούλου με κομματική απόχρωση, παρά το γεγονός πως ο κ. Κουνάκης είναι γνωστό πως ανήκει στην πλευρά της Νέας Δημοκρατίας.

“Η πρόταση του Παναγιώτη Κουνάκη να τεθεί στην κυβέρνηση θέμα επαναφοράς των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, με το πρόσχημα του καλού κλίματος μεταξύ κυβέρνησης και περιφερειακής αρχής (που έχει γίνει καραμέλα στο στόμα του) δεν είναι παρά ο φερετζές που χρησιμοποιεί, στην προσπάθειά του να καλύψει την ντροπή του και να εξιλεωθεί που κατέβηκε στις εκλογές με τον ΣΥΡΙΖΑ, το κόμμα που κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, η πολιτική δύναμη που με δική της πρωτοβουλία, στο όνομα της “ισονομίας” κατήργησε τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ, εκπροσωπείται επίσημα στο Περιφερειακό Συμβούλιο Νοτίου Αιγαίου, με απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, από την παράταξη με την σημαία της οποίας ο Παναγιώτης Κουνάκης κατέβηκε στις Περιφερειακές εκλογές. Κατά συνέπεια, αυτοί που συστρατεύτηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παραδίδουν μαθήματα οικονομικού πατριωτισμού σε εκείνους που έδωσαν μάχες για την διάσωσή τους” αναφέρει συγκεκριμένα ο χωρικός Αντιπεριφερειάρχης Δωδεκανήσου, λέγοντας μάλιστα πως, “Αυτά που ο Παναγιώτης Κουνάκης προτείνει, να πάει να τα πει στον ΣΥΡΙΖΑ τον οποίον εκπροσωπεί επισήμως στο Περιφερειακό Συμβούλιο”. Κλείνοντας μάλιστα το θέμα, ο κ. Ευστρατίου σε ειρωνικό τόνο, σημειώνει προς τον περιφερειακό σύμβουλο: “Και κάτι τελευταίο: Φίλε Παναγιώτη, πολύ αργά για δάκρυα. Οι πολιτικές επιλογές όλων μας, έχουν το τίμημά τους”.

“Έχετε υποχρέωση να συστρατευθείτε για ένα καθολικό πρόβλημα”

Κατόπιν των ανωτέρω, ο Παναγιώτης Κουνάκης σε γραπτή δήλωση – απάντησή του, στηλιτεύει τη στάση του κ. Ευστρατίου να δέχεται να απαντά για χάρη του κ. Χατζημάρκου, λέγοντας προς τον ίδιο τον Περιφερειάρχη πως οφείλει να συστρατευθεί απέναντι σε ένα καθολικό πρόβλημα.

“Ο Περιφερειάρχης κ Χατζημάρκος για ακόμα μία φορά κρύβεται πίσω από τον χωρικό που ο ίδιος όρισε. Προσποιείται ότι δεν αντιλαμβάνεται τις τεράστιες ευθύνες που έχει αναλάβει απέναντι στους κατοίκους της Περιφέρειας” σημειώνει αρχικά το μέλος της αντιπολίτευσης, υπενθυμίζοντας πως, κανονικά “ο ρόλος του, πέρα από το να ασκεί διοίκηση είναι να υπερασπίζεται τα δίκαια αιτήματα των νησιωτών απέναντι στην εκάστοτε κεντρική κυβέρνηση, ανεξαρτήτως κομμάτων”.

Υπογραμμίζοντας μάλιστα πως, “Δυστυχώς όπως και στα 4 ½ χρόνια της προηγούμενης διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έτσι και τώρα με τη κυβέρνηση της Ν.Δ., προτιμά να διατηρεί προσωπικές προνομιακές σχέσεις με την εξουσία παρά να γίνει δυσάρεστος για το θέμα του ΦΠΑ”, προσθέτει πως, “Στην ειλικρινή μου πρόταση, (...) να δημιουργήσουμε ενιαίο μέτωπο όλου του Περιφερειακού Συμβουλίου, με μπροστάρη τον ίδιο τον κ Χατζημάρκο σιώπησε. Δήλωσε απών με την “ένοχη” σιωπή του στο κάλεσμα μας να ηγηθεί, ως πρώτος πολίτης της Περιφέρειας στο δίκαιο αγώνα των νησιωτών για επαναφορά των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ”.

Ο ίδιος δε, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως, “Αντί να αδράξει την ευκαιρία και να μας ενώσει, επέλεξε να υπονομεύσει”, χρεώνει στον Περιφερειάρχη “απροθυμία” για το θέμα.

Υποστηρίζοντας μάλιστα πως έβαλε μπροστά τον κ. Ευστρατίου, ο Παναγιώτης Κουνάκης τονίζει στη συνέχεια, πως, “Υποστηρίζει ότι είναι αργά για δάκρυα, για να κρύψουν ότι δεν έχουν τόλμη και την ικανότητα να επαναφέρουν τους μειωμένους συντελεστές ΦΠΑ. Για να κρύψει από το λαό που τον κατέταξε πρώτο ότι όπως προτιμούσε να φωτογραφίζεται και να αγκαλιάζεται με τους Υπουργούς του ΣΥΡΙΖΑ Κουντουρά, Χαρίτση κ.α., και να τους κάνει δημόσιες αγιογραφίες έτσι και τώρα προτιμά να την πολιτική προστασία της τωρινής Κυβέρνησης”.

Προτού ολοκληρώσει την απάντησή του, ο κ. Κουνάκης προσθέτει πως “σε ό,τι με αφορά, η συμμετοχή μου στους αγώνες για την μη κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ έχουν καταγράφει (παρουσία στο κοινοβούλιο την ημέρα που ψηφίστηκε η κατάργηση, παρουσία στην πλατεία Ακαδημίας, στα ραδιόφωνα και στο κίνημα «Παραιτηθείτε» απέναντι στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ)”, λέγοντας τέλος πως, “Οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης δεν πρέπει να δίνουμε εξετάσεις σε καμία κυβέρνηση, κανένα κόμμα, ούτε σε κάποιον αρχηγό αλλά σε αυτούς που μας τίμησαν”.

Ως εκ τούτου, υπογραμμίζει σε απόλυτο τόνο πως, “Έχετε υποχρέωση λοιπόν κ Χατζημάρκο να συστρατευθείτε απέναντι σε ένα καθολικό πρόβλημα, και όχι να συνεχίζετε το θέατρο σκιών. (...)
Ο κανονισμός του συμβουλίου ορίζει πως δίνεται το δικαίωμα σε σύμβουλο και στην παράταξη του (...) να θέτει θέματα, πόσο μάλλον για ένα κορυφαίο θέμα για όλα τα νησιά μας”.

Ο Παναγιώτης Κουνάκης βάζει τον επίλογο στο θέμα, λέγοντας πως “το θέμα θα τεθεί πολιτικά στο Περιφερειακό Συμβούλιο βάσει του κανονισμού”.

Άννα - Τερέζα Δαλμυρά
Κοινή Γνώμη