Η Λακωνία στο «ραντάρ» του Χόλιγουντ

Παραγωγές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο νομό - Κομβικής σημασίας η δημιουργία film offices σε κάθε περιφέρεια

 

Παραγωγές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στο νομό - Κομβικής σημασίας η δημιουργία film offices σε κάθε περιφέρεια

Στην προσέλκυση περισσότερων ξένων κινηματογραφικών παραγωγών στην Ελλάδα τα προσεχή χρόνια στοχεύουν η ελληνική κυβέρνηση και το Εθνικό Κέντρο Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ). Αυτό το εγχείρημα και προοπτική, ωστόσο, προϋποθέτουν τη δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και συνθηκών, ώστε να αναπτυχθεί πρόσφορο έδαφος κι ευνοϊκό περιβάλλον για κινηματογραφικές εταιρείες των ΗΠΑ, αλλά και άλλων περιοχών του κόσμου που φημίζονται για τις ποιοτικές παραγωγές τους. Τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει γυρίσματα για ταινίες σε περιοχές της Λακωνίας, όπως η Μονεμβασιά, ενώ στο μέλλον θα μπορούσαν να ενταχθούν στη σχετική λίστα υποψήφιων τόπων γυρισμάτων, περιοχές όπως η πρωτεύουσα Σπάρτη, ο Μυστράς, η Μάνη, το Κυπαρίσσι, η Ελαφόνησος κ.α., που μόνο αδιάφορους δεν μπορεί να αφήνουν τους παραγωγούς.

Τα παραπάνω αναμένεται να τεθούν επί τάπητος σε συζήτηση που θα έχουν οι περιφερειάρχες της χώρας και οι δήμαρχοι Αθηναίων, Κώστας Μπακογιάννης και Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων (ΕΚΟΜΕ), Πάνο Κουάνη, που έχει προγραμματιστεί για αύριο Τετάρτη (23/10) στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Ειδικότερα, στο τραπέζι της συνάντησης θα τεθούν η δημιουργία, το μοντέλο λειτουργίας αλλά και οι προδιαγραφές των Εθνικών Δικτύων Τοπικών Γραφείων Διευκόλυνσης Οπτικοακουστικών Παραγωγών (Film Offices) στις περιφέρειες και τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας.

«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον έναν ανταγωνιστικό κινηματογραφικό προορισμό, αλλά για να μπορέσουμε να γίνουμε αγαπημένος προορισμός θα πρέπει να αποκτήσουμε υποδομές. Αυτές τις υποδομές εμείς αυτήν την στιγμή στήνουμε. Στόχος μας είναι να φτιάξουμε ένα ευρύτερο οπτικοακουστικό οικοσύστημα, να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον όπου ο οποιοσδήποτε δημιουργός είτε είναι Έλληνας είτε ξένος να μπορεί να δημιουργήσει ένα έργο οπτικοακουστικό στην χώρα μας», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πάνος Κουάνης.

Δράσεις σε τρία επίπεδα

Για τη σύνθεση του ζητούμενου πλαισίου προτείνονται δράσεις σε τρεις άξονες:

α. Επενδύσεις: Προσέλκυση ξένων επενδύσεων, ενίσχυση του Έλληνα επιχειρηματία για διενέργεια παραγωγών κι ενίσχυση της απασχόλησης. Σύμφωνα με τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο του ΕΚΟΜΕ, «από το τέλος του χρόνου θα αρχίσει να υλοποιείται και το επενδυτικό εργαλείο της φοροαπαλλαγής ύψους 30% για οποιονδήποτε ιδιώτη (είτε φυσικό πρόσωπο είτε νομικό πρόσωπο) που θέλει να χρηματοδοτήσει μια κινηματογραφική ταινία».

β. Ψηφιοποίηση: Ανάπτυξη του εθνικού αποθετηρίου που χρηματοδοτήθηκε από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων και στο οποίο συλλέγονται οπτικοακουστικά αρχεία από φορείς και ιδιώτες. Έχει δημιουργηθεί ένα ειδικός χώρος στο ΕΚΟΜΕ με κατάλληλες συνθήκες, όπου φυλάσσονται ταινίες, φιλμ, ηχητικά ντοκουμέντα, ιστορικά φωτογραφικά γεγονότα, τα οποία στη συνέχεια ψηφιοποιούνται.

γ. Εκπαίδευση: Εγγραμματισμός των νέων και των παιδιών στην ψηφιακή και οπτικοακουστική γλώσσα εκπαίδευση των επαγγελματιών. Μάλιστα, ανά εξάμηνο επιλέγονται 15 επαγγελματίες, όπως τεχνικοί ή εικονολήπτες, για την εκπαίδευση σε σύγχρονες τεχνολογίες σε αμερικανικά στούντιο που έχουν έδρα στην Βουλγαρία.

Αυξημένες οι αιτήσεις για παραγωγές

Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, που επικαλείται στοιχεία του ΕΚΟΜΕ, στο διάστημα από τις 16/4/2018 έως τις 16/10/2019, στο γραφείο του Εθνικού Κέντρου Οπτικοακουστικών Μέσων, είχαν υποβληθεί 74 αιτήσεις για την υλοποίηση οπτικοακουστικών παραγωγών στην Ελλάδα, εκ των οποίων δόθηκε «πράσινο φως» για 62 παραγωγές. Οι 30 από αυτές αποτελούν εγχώριες και 32 διεθνείς παραγωγές (ευρωπαϊκές, διασυνοριακές, συμπαραγωγές με Ελλάδα και μια ασιατική) με χώρες προέλευσης, όπως: ΗΠΑ, Κορέα, Ισραήλ, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Γερμανία, Ισπανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Φιλανδία. Επίσης, 23 έργα αφορούν τηλεοπτικές σειρές (εγχώριες και διεθνείς) 1 ντοκιμαντέρ, 1 animation και 36 ταινίες μεγάλου μήκους.

Σύμφωνα με το προγραμματισμό, πέντε έργα έχουν ήδη ολοκληρώσει τα γυρίσματα και υπέβαλαν αίτηση για να εισπράξουν το ποσό της επιχορήγησης (cash rebate) που τους αναλογεί.

Η συνολική επένδυση στη χώρα μας για την παραγωγή των έργων που υπάγονται στις προβλέψεις του νόμου ανέρχεται στα περίπου 58 εκατομμύρια ευρώ. Από τα γυρίσματα που πραγματοποιούνται στην Ελλάδα, δημιουργούνται 15.000 περίπου θέσεις απασχόλησης (ηθοποιοί, τεχνικοί, βοηθητικοί, συνεργεία κλπ.). «Είμαστε από τους μοναδικούς κλάδους (τεχνικοί κινηματογραφικών συνεργείων) που δεν έχουν πρόβλημα ανεργίας και παρουσιάζουν ανάπτυξη» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κουάνης.

Είναι χαρακτηριστικό ότι γυρίσματα διεθνών κινηματογραφικών παραγωγών διενεργούνται σε περισσότερες από 100 περιοχές σε όλη την Ελλάδα. Ενδεικτικά, αναφέρονται: Αττική, Πελοπόννησος, Ήπειρος, Στερεά, Νίσυρος, Δήλος, Κέρκυρα, Κρήτη, Καλάβρυτα, Μύκονος, Ηράκλειο, Χαλκιδική, Κως, Αντίπαρος, Αίγινα, Ισθμός, Μονεμβασιά, Ναύπλιο, Αλίαρτος, Θεσσαλονίκη, Ηλεία, Αρκαδία, Αράχοβα, Κύθηρα, Χανιά, Πάτρα, Γαλαξίδι, Θήβα, Λαμία, Ζαγοροχώρια, Μετέωρα, Πάρος, Μακεδονία, Θράκη.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Χρήστος Πετρούλιας
Λακωνικός Τύπος