Χανιά: 4 χρόνια φυλακή για τον γονέα που έδειρε δασκάλα

Τέσσερα χρόνια φυλακή δίχως αναστολή ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου στα Χανιά για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της δασκάλας του 14ου Δημοτικού Σχολείου από γονέα

 

Τέσσερα χρόνια φυλακή δίχως αναστολή ήταν η ετυμηγορία του δικαστηρίου στα Χανιά για την υπόθεση του ξυλοδαρμού της δασκάλας του 14ου Δημοτικού Σχολείου από γονέα.

Ο ξυλοδαρμός ξεσήκωσε την εκπαιδευτική κοινότητα των Χανίων και είναι χαρακτηριστικό ότι ο αύλειος χώρος των Δικαστηρίων Χανίων γέμισε από εκπαιδευτικούς που με το παρών τους έστειλαν ισχυρό μήνυμα ότι η βία ενάντια στους εκπαιδευτικούς δεν είναι ανεκτή.

Το δικαστήριο έκρινε τον κατηγορούμενο ένοχο για πρόκληση επικίνδυνων σωματικών βλαβών, για απειλή, για εξύβριση, για φθορά ξένης ιδιοκτησίας και ενδοοικογενειακή απειλή.

Ο δράστης οδηγήθηκε στη φυλακή αφού η ποινή δεν είχε αναστολή.

Αξίζει να αναφέρουμε ότι ο δράστης είχε καλέσει την αστυνομία στο σχολείο μετά τον ξυλοδαρμό της δασκάλος δίχως να φύγει από το σημείο.

Η επίθεση που δέχθηκε η δάσκαλα ήταν άγρια, αφού το θύμα δέχθηκε κλωτσιές ακόμη και στο κεφάλι και όλα αυτά παρουσία των μαθητών που έκπληκτοι έβλεπαν τη δασκάλα τους να ξυλοκοπείται δίχως λόγο και αφορμή.

Να σημειώσουμε ότι ο δικηγόρος του κατηγορούμενο ο οποίος διορίστηκε αυτεπάγγελτα είχε ζητήσει αναβολή με αιτιολογία ότι δεν έχει μιλήσει καν με τον κατηγορούμενο και δεν έχει τα απαραίτητα στοιχεία, αίτημα όμως που δεν έγινε αποδεκτό από την Εισαγγελία η οποία έδωσε διακοπή μίας ώρας ώστε ο δικηγόρος να ενημερωθεί.

Σοκ προκαλεί η κατάθεση της δασκάλας στο δικαστήριο.

Όπως ανέφερε στην είσοδο της αυλής του σχολείου είδε τον δράστη να διαπληκτίζεται με τη σύζυγό του. Η δασκάλα ήταν ενήμερη οτι υπάρχει δικαστική απόφαση η οποία δεν επιτρέπει να παίρνει τα παιδιά από το σχολείο.

Όπως είπε, παρακάλεσε και τους δύο γονείς να κάνουν στην άκρη γιατί εμπόδιζαν την είσοδο και έξοδο των μαθητών για να δεχτεί τότε την πρώτη μπουνιά. Ακολούθησε σειρά άλλων μπουνιών και κλωτσιών ενώ έβριζε τη δασκάλα χυδαια και την απειλούσε ότι θα τη σκοτώσει.

Μετά από παρέμβαση άλλου γονέα η δασκάλα κατάφερε να φύγει από τα χέρια του η οποία αφού εισήλθε στον αύλειο χώρο έκλεισε την καγκελόπορτα. Όμως ο δράστης δεν έμεινε εκει! Πήδηξε τα κάγκελα και συνέχισε να την κυνηγά! Η δασκάλα κατάφερε να εισέλθει στο σχολείο όπου και κλειδώθηκε μέχρι και την έλευση της αστυνομίας.

Ο δράστης έσπασε τη μύτη της δασκάλας ενώ προκάλεσε κάταγμα στο κόκκαλο πάνω από το μάτι, στο δάχτυλο, στο δεξί γόνατο, ενώ έχει πόνους στον αυχένα και στην πλάτη.

Όπως είπε η δασκάλα: “Φοβάμαι πλέον για τη ζωή μου”.

Σύμφωνα με την πρώην σύζυγο του κατηγορούμενο, ο δράστης είχε διαπράξει 30 περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας εις βάρος μελών της οικογένειας εκ των οποίων τα 15 έχουν καταγγελθεί.

Να υπενθυμίσουμε ότι με ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Χανίων ανέφερε για το περιστατικό:

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι εκπαιδευτικοί του νομού πέφτουν θύματα παρόμοιων επιθέσεων. Οποιαδήποτε επιθετική συμπεριφορά είναι κατακριτέα πόσο μάλλον όταν συμβαίνει εντός του σχολικού περιβάλλοντος και με παρουσία μαθητών.

Μια τέτοια επίθεση προφανώς και επηρεάζει αρνητικά και ανεπανόρθωτα τους μαθητές. Διαταράσσει το ειρηνικό κλίμα του σχολικού περιβάλλοντος, δημιουργεί ανασφάλεια και διασπείρει το φόβο στους μαθητές και τους γονείς τους. Όλοι μπορούν να φανταστούν τον τρόμο των μαθητών, οι οποίοι αντικρίζουν την εικόνα της τραυματισμένης από τον τραμπούκο πατέρα, δασκάλας τους.

Οι εκπαιδευτικοί κατ’ επανάληψη έχουμε αναδείξει το ζήτημα της ασφάλειας των σχολικών χώρων τόσο για μας τους ίδιους αλλά κυρίως και για τους μαθητές μας. Δεν μπορεί να είμαστε απροστάτευτοι, εκπαιδευτικοί και μαθητές, στις διαθέσεις κακοπροαίρετων.

Αγώνας της Κρήτης