Δραματική η κατάσταση στο Γ.Ν.Λάρισας

Για ακραία υποστελέχωση, αποσαθρωτική υποχρηματοδότηση και επικίνδυνη εγκατάλειψη των υποδομών μίλησε χθες η ΕΙΝΚΥΛ *Πρώτο αίτημα η επαναλειτουργία της γαστρεντερολογικής

 

Για ακραία υποστελέχωση, αποσαθρωτική υποχρηματοδότηση και επικίνδυνη εγκατάλειψη των υποδομών μίλησε χθες η ΕΙΝΚΥΛ *Πρώτο αίτημα η επαναλειτουργία της γαστρεντερολογικής

Δραματική εμφάνισε την κατάσταση της δημόσιας υγείας στη Λάρισα και ειδικότερα του Γενικού Νοσοκομείου η Ένωση Ιατρών Νοσοκομείων Κ.Υ. τοποθετώντας την επιστροφή και πλήρη επαναλειτουργία της Γαστρεντερολογικής Κλινικής στην κορυφή του διεκδικητικού της πλαισίου, στο πλαίσιο μιας στοχευμένης πολιτικής για την αναβάθμιση του νομαρχιακού νοσοκομείου.

«Η ακραία υποστελέχωση, η αποσαρθρωτική υποχρηματοδότηση, η επικίνδυνη εγκατάλειψη και παλαίωση των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών των Μονάδων καλά κρατεί και εξελίσσεται» επισήμανε χθες σε συνέντευξη Τύπου στο αμφιθέατρο του νοσοκομείου ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Νταφούλης για να προσθέσει: «Το Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας εκτός της γενικής αποδομητικής και διαλυτικής λαίλαπας των μνημονιακών πολιτικών που υπέστη και την παράλογη καρατόμηση του Οργανισμού του το 2012 έχει και την ιδιαιτερότητα της παράλογης μεταφοράς στο Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας (ΠΓΝΛ) με όλο το μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και με τις οργανικές θέσεις των ειδικευομένων των Τμημάτων:

* Γαστρεντερολογικού (4 θέσεις ειδικών και 4 θέσεις ειδικευομένων).

* Νευροχειρουργικού (3 θέσεις ειδικών).

* Νεογνολογικού και της Μονάδας Πρόωρων (4 θέσεις ειδικών).

* Παθολογικής Ανατομικής (2 θέσεις ειδικών και μία θέση ειδικευομένου) και Κυτταρολογίας (2 θέσεις ειδικών).

* Γναθοχειρουργικού (3 θέσεις ειδικών).

Σύμφωνα με τον κ. Νταφούλη η μεταφορά των συγκεκριμένων τμημάτων σε συνδυασμό με την αδικαιολόγητη ενοποίηση με το ΠΓΝΛ απορρύθμισαν και υπέσκαψαν περαιτέρω την ασφαλή και άρτια λειτουργική κατάσταση του νοσοκομείου, που, όπως υποστήριξε, αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα, προκειμένου να ανταποκριθεί στη ζήτηση υπηρεσιών υγείας στους ασθενείς με γαστρορραγίες, καθώς και των τμημάτων ακτινολογικού, μαιευτικής και παθολογικής, όπου παρατηρούνται σοβαρές ελλείψεις προσωπικού.

Παρουσία και του γαστρεντερολόγου κ. Γιώργου Παρούτογλου μάλιστα ο πρόεδρος του συλλόγου αναφέρθηκε σε περιστατικό γαστρορραγίας που διαχειρίστηκε το Γενικό Νοσοκομείο την προηγούμενη Παρασκευή, με τον ασθενή να κινδυνεύσει ελλείψει λειτουργίας του τμήματος και να μεταφερθεί στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Όπως επισημαίνουν τα μέλη της διοίκησης του συλλόγου, η επιστροφή της Γαστρεντερολογικής Κλινικής βρισκόταν σε προχωρημένο στάδιο νομοθετικής ρύθμισης (είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και εκκρεμούσε η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομίας), που διεκόπη όμως λόγω της προκήρυξης των εθνικών εκλογών του Ιουλίου 2019.

Ως εκ τούτου έθεσαν την άμεση επιστροφή και πλήρη επαναλειτουργία του Τμήματος Γαστρεντερολογίας στην κορυφή του διεκδικητικού πλαισίου καλώντας τους γιατρούς σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο στις 10 το πρωί έξω από το κτίριο της διοίκησης στο πλαίσιο της 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης των νοσοκομειακών γιατρών.

ΑΝΑΓΚΑΙΑ Η ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΚΑΙ Η ΣΤΕΛΕΧΩΣΗ

Εξειδικεύοντας το διεκδικητικό πλαίσιο ο γενικός γραμματέας του συλλόγου κ. Αθανάσιος Αθανασιάδης ανέδειξε το αυτονόητο αίτημα για την ύπαρξη διοίκησης στο νοσοκομείο, που αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει και δεν μπορεί να λειτουργήσει για βασικά ζητήματα, καθώς και τη σύσταση νέου Οργανισμού που να καλύπτει τις σύγχρονες ανάγκες του Νοσοκομείου και να εξασφαλίζει την επαρκή στελέχωση, την ποιοτικά άρτια λειτουργία του και την αναβάθμισή του σύμφωνα με τις επιταγές της ιατρικής επιστήμης σήμερα.

Επιπρόσθετα η ΕΙΝΚΥΛ ζητά άμεσα την επαρκή κάλυψη των εφημεριών από νευροχειρουργό και ΩΡΛ ειδικούς ιατρούς, μέχρι την αποκατάσταση των αντίστοιχων Τμημάτων στην οργανική δομή του Γ.Ν.Λ. και την πρόσληψη τουλάχιστον 10 επικουρικών ιατρών για την επιτακτική κάλυψη υποστελεχωμένων Τμημάτων του Νοσοκομείου, μέχρι την πρόσληψη ειδικών ιατρών των αντιστοίχων ειδικοτήτων σε θέσεις πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης.

Εκ των ων ουκ άνευ θεωρείται η αποκατάσταση, η ανακαίνιση και η βελτίωση των κτιριακών και ξενοδοχειακών υποδομών του νοσοκομείου με την υλοποίηση του υπάρχοντος ολοκληρωμένου σχεδίου της επέκτασης της συνδετήριας πτέρυγας και της πτέρυγας του κληροδοτήματος «Βαΐτση» σε λειτουργική συνάφεια μεταξύ τους να είναι απαραίτητη και επιτακτική. Όπως επίσης και η άμεση βελτίωση των συνθηκών καθαριότητας και φύλαξης των χώρων του Νοσοκομείου.

Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας