Κοινό μέτωπο για τη σωτηρία του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας

Κοινό μέτωπο με στόχο την αναβάθμιση του νομαρχιακού νοσοκομείου της Λάρισας, αρχής γενομένης με την επαναλειτουργία της Γαστρεντερολογικής κλινικής, φαίνεται να διαμορφώνεται στη Λάρισα μετά την κραυγή αγωνίας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για το μέλλον του νοσοκομειακού ιδρύματος στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου.

 

Κοινό μέτωπο με στόχο την αναβάθμιση του νομαρχιακού νοσοκομείου της Λάρισας, αρχής γενομένης με την επαναλειτουργία της Γαστρεντερολογικής κλινικής, φαίνεται να διαμορφώνεται στη Λάρισα μετά την κραυγή αγωνίας της Ένωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας για το μέλλον του νοσοκομειακού ιδρύματος στη διάρκεια της προχθεσινής συνέντευξης Τύπου.

Πολιτικοί παράγοντες και βουλευτές με δηλώσεις και επίκαιρες ερωτήσεις τους έσπευσαν να εκδηλώσουν την πολιτική στήριξή τους στον αγώνα για την αναβάθμιση του νοσοκομείου και να ζητήσουν τόσο από την 5η ΥΠΕ όσο και από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας λύσεις στα τεράστια προβλήματα, την ώρα που ο Ιατρικός Σύλλογος καλεί κάθε κυβερνητικό αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του για την επίλυση όλων των ζητημάτων αλλά και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Στο ίδιο μήκος κύματος ο πρόεδρος της ΕΙΝΚΥΛ Νίκος Νταφούλης κάλεσε χθες τόσο τον περιφερειάρχη Κ. Αγοραστό όσο και τον δήμαρχο Απ. Καλογιάννη να αναλάβουν πρωτοβουλίες για τη στήριξη του ιστορικού Νοσοκομείου της Λάρισας, προκειμένου να μπορεί να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των Λαρισαίων για την παροχή σύγχρονων υπηρεσιών υγείας. Αίτημα που αναμένεται να επαναλάβει σήμερα στις 10 το πρωί στη συγκέντρωση των νοσοκομειακών γιατρών, στο προαύλιο του Γενικού Νοσοκομείου, στο πλαίσιο της σημερινής 24ωρης απεργιακής κινητοποίησης της ΟΕΝΓΕ.

Η δραματική κατάσταση με «την ακραία υποστελέχωση, την αποσαρθρωτική υποχρηματοδότηση και την επικίνδυνη εγκατάλειψη και παλαίωση των ιατροτεχνολογικών και κτιριακών υποδομών» μεταφέρθηκε χθες στον διοικητή της 5ης ΥΠΕ κ. Φώτη Σερέτη από τον διευθυντή της Ιατρικής Υπηρεσίας του ΓΝΛ κ. Απ. Κομνό, ο οποίος διατύπωσε εκ νέου το πρωταρχικό αίτημα της μεταφοράς της Γαστρεντερολογικής κλινικής του ΕΣΥ από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο.

Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι ο διοικητής της 5ης ΥΠΕ κατέγραψε τις απόψεις του Γενικού Νοσοκομείου για το θέμα, όπως άλλωστε και τις απόψεις τόσο του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου όσο και της Ιατρικής Σχολής, που φέρονται αρνητικοί στην προοπτική της μεταφοράς της Κλινικής τονίζοντας ότι μελετά τις πιθανές λύσεις του προβλήματος σε συνεργασία και με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας.

Άλλες πηγές, προσκείμενες στην ΥΠΕ, μιλούν και για λύσεις χωρίς να απαιτηθεί η εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας, μεταξύ των οποίων και η λειτουργία Γαστρεντερολογικού τμήματος και όχι κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο, προοπτική που θα στερήσει τη δυνατότητα νοσηλείας ασθενών με αποτέλεσμα να απορρίπτεται από τους παράγοντες του νομαρχιακού νοσοκομείου.

«Δεν έχει λογική να λειτουργούν δύο κλινικές σ’ ένα νοσοκομείο (στο ΠΓΝΛ) και καμία στο άλλο (ΓΝΛ) όταν τα δύο νοσοκομεία έχουν εναλλαγή εφημεριών» δήλωσε χθες στην «Ε» ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας κ. Χρήστος Κέλλας και τάχθηκε υπέρ της μεταφοράς της Γαστρεντερολογικής κλινικής στο Γενικό Νοσοκομείο, όπου ανήκει, προσθέτοντας ότι σήμερα έχει συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας για να συζητήσει τόσο το θέμα της Γαστρεντερολογικής κλινικής όσο και τα γενικότερα προβλήματα του νομαρχιακού νοσοκομείου.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑΣ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

Διά ζώσης απάντηση στη Βουλή από τον υπουργό Υγείας κ. Βασίλη Κικίλια αξιώνει η βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής ν. Λάρισας, Ευαγγελία Λιακούλη καταθέτοντας επίκαιρη ερώτηση σχετικά με τη συνολική υποβάθμιση του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας (Γ.Ν.Λ.).

Η Λαρισαία βουλευτής μεταφέρει τις διαπιστώσεις της Ε.Ι.Ν.Κ.Υ.Λ. για την αντιμετώπιση σοβαρών προβλημάτων υποχρηματοδότησης και υποστελέχωσης, παραμένοντας κατ’ ουσία αποδυναμωμένο και υποβαθμισμένο τονίζοντας: «Ειδικότερα, γίνεται λόγος για άμεση ανάγκη επιστροφής και πλήρους επαναλειτουργίας στο Γ.Ν.Λ. του Τμήματος Γαστρεντερολογίας, η επιστροφή του οποίου βρισκόταν τους τελευταίους μήνες σε προχωρημένο στάδιο νομοθετικής ρύθμισης, καθώς είχε εγκριθεί από το Υπουργείο Υγείας και εκκρεμούσε μόνο η τελική έγκριση από το Υπουργείο Οικονομικών. Επιπλέον, προκειμένου το Γ.Ν.Λ. να λειτουργήσει στοιχειωδώς και με επάρκεια, ζητείται ενίσχυση ιατρικού προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων, καθώς η λειτουργία και άλλων Τμημάτων του Νοσοκομείου, όπως η Παιδοχειρουργική, το Ακτινολογικό, η Ουρολογική, η Παθολογική, Ορθοπεδική, το Τμήμα Επειγόντων Περιστατικών κ.ά. επηρεάζεται λόγω υποστελέχωσης».

Δεδομένης της απόφασης πως τα δύο νοσοκομεία της Λάρισας θα υφίστανται πλέον ξεχωριστά και με διακριτό ρόλο το ένα από το άλλο, η κα Λιακούλη ερωτά τον υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια αν υπάρχει συνολικός στρατηγικός σχεδιασμός για την εύρυθμη λειτουργία του ΓΝΛ, ιδίως σε ό,τι αφορά ζητήματα υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησής του και πώς τοποθετείται στο θέμα της λειτουργίας της Γαστρεντερολογικής Κλινικής, που είναι κομβικής σημασίας για το παρόν και το μέλλον του νοσοκομείου.

ΚΟΚΚΑΛΗΣ - ΒΑΓΕΝΑ ΓΙΑ ΥΠΟΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ

Η κυβέρνηση επιβάλει οικονομικό στραγγαλισμό στα δημόσια νοσοκομεία της Λάρισας υποστηρίζουν οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ Βασίλης Κόκαλης και Άννα Βαγενά καταθέτοντας ερώτηση στη Βουλή με 7 συναδέλφους τους για το μείζον θέμα της υποχρηματοδότησης πολλών νοσοκομείων της χώρας, μεταξύ αυτών και της Λάρισας.

Οι βουλευτές σημειώνουν πως με τις αιφνίδιες περικοπές στη χρηματοδότηση της 5ης Υγειονομικής Περιφέρειας Θεσσαλίας, η κυβέρνηση προχωρά σε «οικονομικό στραγγαλισμό των δημόσιων νοσοκομείων», αναφέρονται σε διαδοχικές αποφάσεις για τη μείωση της χρηματοδότησης της 5ης ΥΠΕ κατά 5 εκατ. ευρώ, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα:

*Για το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας, το οποίο είναι μάλιστα και το μοναδικό Πανεπιστημιακό της Περιφέρειας, είχαν εγκριθεί αρχικώς 2,3 εκατ. ευρώ και με την αναδιανομή, το ποσό αυτό μειώνεται στα 800.000 ευρώ.

*Στο Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας, όπου το αρχικώς εγκεκριμένο ποσό των 800.000 ευρώ μειώνεται στις 300.000, χωρίς μάλιστα να υπάρχει καμία ενημέρωση για το ενδεχόμενο επιπλέον χρηματοδότησης από τη νέα χρονιά.

Επειδή, η υποχρηματοδότηση της 5ης Υ.ΠΕ., μετά τη νέα απόφαση του ΚΕ.ΣΥ.ΠΕ, δημιουργεί έντονα προβλήματα στη λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων Θεσσαλίας και Στερεάς, ενώ δεν αιτιολογείται το σκεπτικό της οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ρωτούν τον κ. Κικίλια εάν προτίθεται να λάβει άμεσα μέτρα και σε ποιες ενέργειες πρόκειται να προβεί, ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα και να αποκατασταθούν οι δυσλειτουργίες, που προκύπτουν από την περικοπή των αρχικώς εγκεκριμένων ποσών χρηματοδότησης της 5ης Υ.ΠΕ., για την κάλυψη των αναγκών των προαναφερθέντων μονάδων υγείας.

Την ερώτηση εκτός των κ.κ. Κόκαλη και Βαγενά υπογράφουν οι βουλευτές Αικατερίνη Παπανάτσιου, Ευάγγελος Αποστόλου, Σπυρίδων Λάππας, Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος, Αθανάσιος Παπαδόπουλος, Παναγιού Πούλου και Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΙΣΛ

Από την πλευρά του ο Ιατρικός Σύλλογος Λάρισας με ανακοίνωσή του, που τιτλοφορεί «Το ΓΝΛ «πνίγεται» στην υποστελέχωση και υποχρηματοδότηση», καλεί κάθε κυβερνητικό αρμόδιο να αναλάβει τις ευθύνες του για την επίλυση όλων των ζητημάτων, όπως αυτά αριθμούνται από την ΕΙΝΚΥΛ, καθώς και τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας κ. Αγοραστό να αναλάβει πρωτοβουλίες για την ανανέωση του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού μέσω προγραμμάτων ΕΣΠΑ.

Στην ανακοίνωση ο Ιατρικός Σύλλογος επισημαίνει: «Για πολλοστή φορά το ΓΝΛ και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής μας ταλανίζονται στη δίνη της υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης.

1. Γιατροί συνταξιοδοτούνται, επικουρικοί απολύονται λόγω λήξης της θητείας τους, ενώ ο αριθμός των ειδικευομένων είναι σε ανεπάρκεια.

2. Ο ιατρικός εξοπλισμός γηράσκει και αδρανοποιείται, ενώ τα κονδύλια που εγγράφονται κάθε χρόνο στον προϋπολογισμό είναι όλο και μικρότερα.

3. Η αυτοτέλεια της διοίκησης, μετά τον διαχωρισμό από το ΠΓΝΛ, δεν έχει φανεί ακόμα στην πράξη.

4. Λείπουν βασικές κλινικές, που θα πρέπει να αναπτυχθούν για να συμπληρώσουν την άρτια λειτουργία της συγκεκριμένης δομής.

5. Οι κτιριακές υποδομές φθίνουν, χωρίς να επισκευάζονται.

6. Τα Κέντρα Υγείας είναι σε εγκατάλειψη».

Δημήτρης Κατσανάκης
Ελευθερία Λάρισας