47χρονη Βολιώτισσα μιλά για τον εφιάλτη: «Εζησα ζωντανή τον θάνατο…»

Μετά τη συγχώρεση, αποπειράθηκε να τη στραγγαλίσει - Τα προειδοποιητικά σημάδια για τη βία στο σπίτι

 

Μετά τη συγχώρεση, αποπειράθηκε να τη στραγγαλίσει - Τα προειδοποιητικά σημάδια για τη βία στο σπίτι

Ζούσε ζωντανό θάνατο, αλλά έδινε ευκαιρίες. Εχουν παιδιά, μία ολόκληρη ζωή που τους έδενε. Δεν τα σκέφτηκε. Σε ανύποπτη χρονική στιγμή σε οικογενειακή φασαρία έβαλε το μαξιλάρι στο πρόσωπό της και το χέρι του στον λαιμό της και αποπειράθηκε να τη στραγγαλίσει!

Βολιώτισσα, ηλικίας 47 ετών, μητέρα τριών παιδιών, ανοίγει την καρδιά της και μοιράζεται με τον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ την τραυματική εμπειρία της κακοποίησης, που είχε από τον πρώην σύζυγό της. Θυμάται όλες τις συμπεριφορές, που προειδοποιούσαν για τον εφιάλτη που ερχόταν, όμως τότε δεν έδινε σημασία.

Σήμερα έχει κλείσει την πόρτα της βίας πίσω της. Κοιτάζει τη ζωή της με αυτοπεποίθηση. Παρ’ όλα αυτά δεν κατάφερε να απαλλαχτεί από την ανησυχία, τον φόβο και τον τρόμο. Σηκώνεται χωρίς λόγο από το κρεβάτι της το βράδυ. Αισθάνεται πολλές φορές το χέρι του να πιάνει τον λαιμό της.

Η 47χρονη σπάει τη σιωπή της και μιλά, ώστε ποτέ ξανά καμία γυναίκα, κανένας άνθρωπος να μη βρεθεί αντιμέτωπος με μία τέτοια κατάσταση.

Η ενδοοικογενειακή βία σε μέρες κρίσης γνωρίζει έξαρση. Η τελευταία τριετία κατέγραψε 13.700 περιστατικά σε όλη τη χώρα. Υπάρχει τρόπος να προλάβει κανείς την κατάσταση;

Το σπίτι δεν είχε ποτέ ησυχία…

Η 47χρονη λέει ότι ο πρώην σύζυγός της είναι ανέκαθεν ευερέθιστος άνθρωπος. Το σπίτι δεν είχε ποτέ ησυχία. Φώναζε, καθώς είχε πάντοτε δίκιο. Μάλωνε τα παιδιά, κάποιες φορές τα χτυπούσε κιόλας. Η ίδια πίστευε ότι με τον καιρό θα μαλάκωνε, θα άλλαζε χαρακτήρα. Θα καταλάβαινε από τα λάθη του και με τα χρόνια θα διορθωνόταν. «Ο λύκος όμως δεν αλλάζει τρίχωμα ποτέ», λέει σήμερα κοιτάζοντας την εξέλιξη των πραγμάτων.

Για την ίδια και την οικογένειά της ήταν θέμα χρόνου η ψυχολογική και η λεκτική βία να λάβουν άλλη διάσταση. Οταν τη χτύπησε με χέρια και πόδια και αποπειράθηκε να την πνίξει, δεν θα τον σταματούσε τίποτα, αν το μωρό στο διπλανό δωμάτιο δεν ξέσπαγε σε κλάματα…

«Ηταν λες και επανήλθε στην πραγματικότητα. Σαν να συνήλθε. Το βλέμμα στο πρόσωπό του άλλαξε. Εφυγε από πάνω μου και έτρεξε στο μωρό. Υστερα δεν ενδιαφέρθηκε αν ήμουν καλά, αν έχασα τις αισθήσεις μου και λιποθύμησα. Ηταν σαν να μη συνέβη τίποτα. Οταν συνήλθα τον βρήκα να κοιμάται», λέει με πόνο ψυχής.

Σήμερα η 47χρονη ξέρει. «Δεν θα πρέπει ποτέ όταν βλέπουμε κάτι να δίνουμε δεύτερη ευκαιρία. Να λέμε ότι θα αλλάξει. Να συγχωρούμε. Φεύγουμε, ζητάμε βοήθεια», προτρέπει.

Την είχε απομονώσει κοινωνικά

Η ίδια έκανε ακριβώς το αντίθετο. Ηταν απομονωμένη κοινωνικά και δεν είχε κανέναν στον περίγυρο για να μιλήσει. Δεν σκέφτηκε να απευθυνθεί σε επιστήμονα. Εκείνος έπεφτε στα πατώματα μετά, έκλαιγε, ζητούσε να τον συγχωρήσει.

Είναι και η απομόνωση από τον κοινωνικό περίγυρο και τον συγγενικό ένα από τα στοιχεία που θα πρέπει να προβληματίζει, λέει σήμερα, ενθυμούμενη τον εφιάλτη που βίωνε.

Ηταν μόνη και λειτουργούσε αυθόρμητα, κάτι που δεν τη βοήθησε να ελέγξει γρήγορα καταστάσεις και να απομακρυνθεί από τον ζωντανό θάνατο που ζούσε.

Η βία στο σπίτι δεν σταματά ποτέ

Το επεισόδιο με τον ξυλοδαρμό συνεχίστηκε μετά από μερικούς μήνες. Ηταν στον επόμενο έντονο καβγά, που, απευθυνόμενος προς εκείνη φωνάζοντας, γύρισε και της είπε: «Φύγε, γιατί θα σε σκοτώσω. Δεν το έκανα την πρώτη φορά!».

«Οσο πιο μακριά κοιτάζουμε πίσω μας, τόσο πιο καθαρά βλέπουμε μπροστά μας», λέει η 47χρονη θυμούμενη τον πατέρα της να τη συμβουλεύει. «Είχε δίκιο. Δεν πρέπει να συγχωρούμε. Δεν πρέπει να δίνουμε ευκαιρία. Πρέπει να προχωράμε μπροστά», προτρέπει η ίδια.

Ηταν λάθος οι ευκαιρίες που δόθηκαν

Ο σύζυγός της δεν ήθελε διαζύγιο και αντιδρούσε όταν η 47χρονη πήρε τη μεγάλη απόφαση. Ομως, εκείνη είχε δίπλα της την οικογένειά της που της συμπαραστάθηκε. Φοβόταν πλέον και για τα παιδιά.

Σήμερα το σπίτι της έχει βρει επιτέλους γαλήνη και ηρεμία, αν και η ίδια εξακολουθεί να αισθάνεται φόβο και τρόμο. Η 47χρονη λέει ότι αισθάνεται τύψεις, που δεν αντελήφθη γρήγορα τι συνέβαινε.

«Εδωσα πολλές ευκαιρίες στην οικογένεια και ήταν λάθος. Τα παιδιά δεν πρέπει να βλέπουν τέτοιες συμπεριφορές», σημειώνει με βεβαιότητα πια, καθώς η ίδια είναι μητέρα τριών παιδιών που έζησαν επίσης τον εφιάλτη.

«Πρέπει, λοιπόν, να προχωράμε μπροστά. Μας αξίζει να έχουμε αυτοπεποίθηση. Να έχουμε φίλους δίπλα μας. Να μιλάμε. Να έχουμε εμπιστοσύνη με τους ανθρώπους», συμβουλεύει.

Φαινόμενο με διαστάσεις η βία στο σπίτι

Το αστυνομικό δελτίο στη Μαγνησία καταγράφει κάθε εβδομάδα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στο σπίτι με τη καταγγελία ενδοοικογενειακών απειλών, εξυβρίσεων, απλών σωματικών βλαβών. Το φαινόμενο έχει πανελλαδικά μεγάλη διάσταση.

Ο δικηγόρος Νικόλαος Παντελοδήμος είπε στον ΤΑΧΥΔΡΟΜΟ επικαλούμενος στοιχεία της τελευταίας 3ετίας είπε ότι το 70% των θυμάτων είναι γυναίκες.

Μέχρι και πριν από μερικά χρόνια, υπήρχε η αντίληψη ότι οι κακοποιημένες γυναίκες προέρχονται από χαμηλό κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον. Ωστόσο, ο κ. Παντελοδήμος λέει ότι η πρόσφατη διεθνής εμπειρία και έρευνα ανατρέπουν αυτή την άποψη και στο πρόσωπο των κακοποιημένων γυναικών βλέπουν την οποιαδήποτε γυναίκα, τη γυναίκα της διπλανής πόρτας.

Ο ίδιος προειδοποιεί ότι «η βία είναι μία κατάσταση η οποία μπορεί να ξεκινήσει ως μία απλή και αθώα συμπεριφορά και με την πάροδο του χρόνου να εξελιχθεί σε μία δραματικά βίαιη πράξη».

Η ενδοοικογενειακή βία είναι ένα έγκλημα που τιμωρείται από τις διατάξεις του Ν. 3500/2006. Οι διατάξεις αυτές διατηρούνται από τον καινούργιο Ποινικό Κώδικα, ο οποίος πλέον έχει λάβει μέριμνα και για ζευγάρια που συμβιώνουν.

Ο κ. Παντελοδήμος ενημερώνει ότι: «Σύμφωνα με το άρθρο 1 του νόμου, το μέλος της οικογένειας το οποίο προξενεί σε άλλο μέλος αυτής σωματική κάκωση ή βλάβη της υγείας του, υπό την έννοια του εδαφίου α’ της παρ. 1 του άρθρου 308 του Ποινικού Κώδικα, ή με συνεχή συμπεριφορά προξενεί εντελώς ελαφρά κάκωση ή βλάβη της υγείας του, με την έννοια του εδαφίου β’ της παραπάνω διάταξης, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους, ενώ το άρθρο 2 αναφέρει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου είναι δυνατόν να προκαλέσει στο θύμα κίνδυνο για τη ζωή του ή βαριά σωματική βλάβη, επιβάλλεται φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών. Αν επακολουθήσει βαριά σωματική ή διανοητική πάθηση του θύματος, επιβάλλεται κάθειρξη μέχρι δέκα ετών. Αν ο υπαίτιος επεδίωκε ή γνώριζε και αποδέχθηκε το αποτέλεσμα της πράξης του, τιμωρείται με κάθειρξη. Τέλος το άρθρο 3 του παρόντος νόμου ορίζει ότι αν η πράξη της πρώτης παραγράφου τελέσθηκε σε βάρος εγκύου ή σε βάρος μέλους της οικογένειας το οποίο, από οποιαδήποτε αιτία, είναι ανίκανο να αντισταθεί, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, δύο ετών και αν η πράξη τελέσθηκε ενώπιον ανήλικου μέλους της οικογένειας, τιμωρείται με φυλάκιση, τουλάχιστον, ενός έτους» προσθέτει.

Κατερίνα Μαρούγκα
Ταχυδρόμος Μαγνησίας