Κρήτη: Τελικά μπήκαν τα ναρκωτικά στα σχολεία;

Ανησυχία μετά τα κρούσματα

 

Ανησυχία μετά τα κρούσματα

Δεκαπεντάχρονος μαθητής γυμνασίου (έχει χάσει χρονιές) συνελήφθη πριν από μήνες γιατί έφερε ναρκωτικά στο σχολείο. Διαπιστώθηκε, όμως, ότι ο πατέρας του ήταν κι εκείνος χρήστης κάνναβης και τον ενδιέφερε μόνο να μην του κλέβει ο γιος του το χασίς!

Σε αυτή την εξωφρενική περίπτωση έπεσαν πάνω αστυνομικοί όταν διενεργούσαν ελέγχους μετά από καταγγελίες για ναρκωτικά σε σχολεία της πόλης. Το περιστατικό είχε γίνει σε σχολείο που βρίσκεται δυτικά του Ηρακλείου.

Ο 15χρονος διακινούσε σε συμμαθητές του χασίς. Μετά τη σύλληψή του, ακολούθησε έρευνα στο σπίτι του. Εκεί, βρέθηκαν αρκετές ποσότητες κάνναβης σε εμφανή σημεία, αλλά και μία ζυγαριά ακριβείας. Ο «υπεύθυνος» πατέρας δικαιολόγησε την παρουσία της ζυγαριάς, λέγοντας ότι δεν είναι έμπορος, απλώς την αγόρασε για να ζυγίζει τα ναρκωτικά, καθώς κατά καιρούς του τα κλέβει ο γιος του.

Ωστόσο, αυτό είναι ένα περιστατικό που η επέμβαση της αστυνομίας ήταν μονόδρομος. Τις περισσότερες φορές, η επέμβαση της ΕΛ.ΑΣ. και δη του Τμήματος Δίωξης Ναρκωτικών, δεν έχει κατασταλτικό χαρακτήρα. Γι αυτές τις ηλικίες και σε συνεργασία με ειδικούς (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εκπαιδευτικούς) ακολουθούνται άλλες διαδικασίες.

Όμως, σύμφωνα με αξιωματικούς της τοπικής Αστυνομίας, το πρόβλημα των ναρκωτικών σε γυμνάσια και λύκεια της πόλης είναι υπαρκτό, ελεγχόμενο όμως σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς. Όπως λένε αστυνομικοί, υπάρχουν καταγγελίες – όπως η πρόσφατη με τις ανήλικες στον Άγιο Νικόλαο που έκαναν χρήση- για διακίνηση στα σχολεία, το μεγαλύτερο όμως πρόβλημα είναι τι γίνεται εκτός σχολικού περιβάλλοντος.

«Εκεί τα πράγματα σε αυτές τις ηλικίες είναι πιο δύσκολα. Στα σχολεία η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί κατά κάποιο τρόπο με την παρουσία και το ενδιαφέρον κυρίως των εκπαιδευτικών, καθώς εμείς δεν μπορούμε να είμαστε στα σχολεία και να παρατηρούμε τι γίνεται» σχολιάζει αστυνομική πηγή.

Σύμφωνα με έμπειρα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ, «πολλά περιστατικά γίνεται προσπάθεια να μην φθάσουν στα αυτιά της αστυνομίας. Για να γίνει κάτι γνωστό, θα πρέπει να μην μπορεί να ελεγχθεί πλέον».

Η τακτική που ακολουθείται είναι το πρόβλημα να αντιμετωπιστεί με επιστημονικές και συμβουλευτικές μεθόδους από επιστήμονες που έχουν την εμπειρία, παρά να ακολουθηθούν συλλήψεις ανήλικων που μελλοντικά κάτι τέτοιο θα μπορούσε να τους στιγματίσει.

«Έχουμε και περιπτώσεις που οι ίδιοι οι γονείς στους συλλόγους που ανήκουν δεν θέλουν τη δική μας επέμβαση και προτιμούν τον άλλο δρόμο, αυτό της επικοινωνίας του παιδιού και της οικογένειάς του με ειδικούς επιστήμονες» τόνισε αστυνομικός.

Μια από τις μεθόδους πάντως που έχει αποδειχθεί ως αποτελεσματική είναι οι ενημερώσεις που κάνουν για το θέμα αστυνομικοί σε μαθητές. Μάλιστα, πριν από δύο χρόνια, μία τέτοια διάλεξη είχε γίνει σε σχολείο του Ηρακλείου όπου φοιτούσε ο γιος μεγαλέμπορου ναρκωτικών, ο οποίος είχε εμπλέξει και το παιδί του στην εμπορία.

«Σε κάποιες περιπτώσεις οι ομιλίες αυτές είναι στοχευμένες. Ξέρουμε ποιοι μαθητές έχουν βάλει ναρκωτικά σε σχολεία και με το βλέμμα μας κατά τη διάρκεια της ομιλίας, του περνάμε το μήνυμα ότι θα πρέπει να σταματήσει γιατί ξέρουμε για εκείνον».

Έξι περιστατικά

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Π» τον τελευταίο ένα με ενάμιση χρόνο η αστυνομία χρειάστηκε να επέμβει σε έξι περιστατικά με ανήλικους που κατείχαν χασίς στο σχολικό περιβάλλον. Τα περιστατικά αυτά αντιμετωπίστηκαν- κι αφού ενημερώθηκε πρώτα ο εισαγγελέας- με την παρουσία ψυχολόγων, καθώς έτσι κρίθηκε ότι είναι για το συμφέρον των παιδιών.

Να σημειωθεί ότι τα έξι αυτά περιστατικά του τελευταίου χρόνου, αφορούσαν όλα σε αγόρια και όλα ήταν σε σχολεία της πόλης. Για την ενδοχώρα, οι ίδιοι αστυνομικοί λένε, ότι δεν υπάρχει καθαρή εικόνα, καθώς οι κοινωνίες εκεί είναι κλειστές και αποφεύγουν να ζητήσουν τη βοήθεια των Αρχών ή ακόμα και των ειδικών.

Θάνος Περβολαράκης
Πατρίς Ηρακλείου