Γιάννενα: Πολυδύναμο και επίσημα στο Χατζηκώστα

Χωρίς την παρουσία στελέχους του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων Χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοόλ, σε μια λιτή τελετή που δεν είχε το πανηγυρικό χαρακτήρα που ίσως θα ταίριαζε σε ένα τόσο σημαντικό έργο, το οποίο χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί, από τη στιγμή της θεμελίωσής του.

 

Χωρίς την παρουσία στελέχους του Υπουργείου Υγείας, πραγματοποιήθηκαν το πρωί της Παρασκευής, τα εγκαίνια του Πολυδύναμου Κέντρου Αντιμετώπισης Κρίσεων Χρηστών Ναρκωτικών και Αλκοόλ, σε μια λιτή τελετή που δεν είχε το πανηγυρικό χαρακτήρα που ίσως θα ταίριαζε σε ένα τόσο σημαντικό έργο, το οποίο χρειάστηκε να περάσουν δέκα ολόκληρα χρόνια προκειμένου να αρχίσει να λειτουργεί, από τη στιγμή της θεμελίωσής του.

Κάμποσοι Υπουργοί Υγείας άλλαξαν αυτά τα χρόνια, χωρίς να συμβαίνει το ίδιο και με τους διοικητές στο Νοσοκομείο «Χατζηκώστα», στο λειτουργικό χώρο του οποίου είναι ενταγμένη η δομή του Πολυδύναμου.

Το Υπουργείο Υγείας τυπικά εκπροσωπήθηκε από τον υποδιοικητή της 6ης ΥΠΕ, Γιάννη Νικόπουλο, ενώ το παρόν έδωσε στην τελετή και ο κυβερνητικός βουλευτής Σταύρος Καλογιάννης. Από το ΣΥΡΙΖΑ παρέστη η βουλευτής Ιωαννίνων Μερόπη Τζούφη ενώ παρών ήταν και ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης.

Το αίτημα της «κανονικής» λειτουργίας

Σε δηλώσεις του ο διοικητής του νοσοκομείου «Χατζηκώστα» Βαγγέλης Καρβούνης τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική μέρα που μας φέρνει... στο τέλος του τούνελ... «Μετά πολύ προσπάθεια, μετά από προσωπικό και ομαδικό κόπο, καταφέραμε να κάνουμε το πρώτο και σημαντικότερο βήμα και ανοίγουμε επίσημα σήμερα τη δομή και από την επόμενη εβδομάδα θα γίνονται εισαγωγές πιλοτικά με περιορισμένες κλίνες στην αρχή και στη συνέχεια θα αυξάνουμε τις κλίνες ανάλογα με την πρόοδο» σημείωσε, ευχαριστώντας όσους δούλεψαν γι' αυτό.

Και τα επόμενα βήματα και οι επόμενες μέρες είναι πολύ σημαντικές για τη βιωσιμότητα του κέντρου, τόνισε ο κ. Καρβούνης και κάλεσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αναλάβει τις ευθύνες της. «Θα πρέπει και η νυν διοίκηση του Υπουργείου Υγείας να καταλάβει τη σοβαρότητα και να βοηθήσει ώστε να ικανοποιηθούν τα πάγια αιτήματα για το συγκεκριμένο κέντρο που είναι να ξεκινήσει τις διαδικασίες για τη μονιμοποίηση του προσωπικού και για την πλήρη χρηματοδότηση για τις ανάγκες του κέντρου, γιατί το νοσοκομείο δε μπορεί να φέρει στις πλάτες του τη λειτουργίας μιας νέας δομής» όπως τόνισε.

Ο Γιάννης Νικόπουλος, νυν υποδιοικητής της 6ης ΥΠΕ και διοικητής της ΥΠΕ τον καιρό που έγινε η θεμελίωση του Πολυδύναμου από τον τότε Υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο, σχολίασε «κάλιο αργά παρά ποτέ» και αναγνώρισε πως καθυστέρησε πάρα πολύ να γίνει η έναρξη λειτουργίας του κέντρου. «Ας το ξεχάσουμε, ας ευχηθούμε ότι η δομή που θα προσφέρει πάρα πολλά, θα φανεί επάξια των προσδοκιών των πολιτών» σημείωσε.

Προχωρά η ενεργειακή αναβάθμιση

Ο βουλευτής Ιωαννίνων της ΝΔ Σταύρος Καλογιάννης ευχήθηκε ότι το έργο θα προσφέρει στην κοινωνία τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκε, χωρίς να πει περισσότερα. Η δε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη απέδωσε στον πρώην Υπουργό Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέα Ξανθό τις πολύ σημαντικές ενέργειες που χρειάζονταν για να ξεκινήσει η λειτουργία του Πολυδύναμου και μίλησε για μια πρωτοποριακή δομή για την Ελλάδα που έγινε πράξη με το συντονισμό που πέτυχαν μεταξύ τους ΚΕΘΕΑ και ΟΚΑΝΑ. Δεν παρέλειψε δε να αναφερθεί και στα προβλήματα του ΚΕΘΕΑ που προκαλούνται από την... διαβόητη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον τρόπο λειτουργίας του.

Ο Περιφερειάρχης Ηπείρου Αλέξανδρος Καχριμάνης αναφέρθηκε στο μακρύ δρόμο που διανύθηκε ως σήμερα για να φτάσουμε στο τέλος και την έναρξη της λειτουργίας, εξέφρασε τη χαρά του που στη λειτουργία του Πολυδύναμου μετέχει το ΚΕΘΕΑ και ανακοίνωσε πως είναι έτοιμη η μελέτη για την ενεργειακή αναβάθμιση του «Χατζηκώστα» όπως και για άλλα δημόσια κτίρια στην Ήπειρο όπως το Αστυνομικό Μέγαρο Ιωαννίνων και αυτό της Άρτας.

Τέλος, ο Γιάννης Παπαχρήστου επιστημονικός υπεύθυνος του «ΚΕΘΕΑ Ήπειρος», περιέγραψε το σκοπό του Πολυδύναμου τονίζοντας πως είναι μόλις η δεύτερη τέτοια δομή που λειτουργεί σε ολόκληρη τη χώρα, μετά τη Θεσσαλονίκη. Συμπλήρωσε πως το Πολυδύναμο «παντρεύει» τεχνογνωσία και εμπειρία, έχει δυο κατευθύνσεις αποτοξίνωσης για το αλκοόλ και τις εξαρτησιογόνες ουσίες, είναι δε προθάλαμος σωματικής αποτοξίνωσης.

Όπως είπε και ο διοικητής του νοσοκομείου, είναι κρίσιμο σημείο η εξασφάλιση της χρηματοδότησης μετά το ΕΣΠΑ και αναφερόμενος στη σημερινή συγκυρία για το ΚΕΘΕΑ που απειλείται ο τρόπος λειτουργίας του, κατέληξε πως «η σημερινή ημέρα είναι ένα μήνυμα ότι εμείς συνεχίζουμε αταλάντευτα στο σκοπό μας και στην αποστολή μας που είναι η απεξάρτηση».

Νέοι Αγώνες Ηπείρου