Διαχείριση του φόβου μέσω εικονικής πραγματικότητας

Οι νικητές-φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κέρδισαν τον διαγωνισμό στις «Ημέρες Καινοτομίας»

 

Οι νικητές-φοιτητές του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας που κέρδισαν τον διαγωνισμό στις «Ημέρες Καινοτομίας»

Μια ομάδα φοιτητών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας από το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και το Τμήμα Πληροφορικής κατάφερε να διακριθεί στο διαγωνισμό «Ημέρες Καινοτομίας», παρουσιάζοντας μία καινοτόμα επιχειρηματική ιδέα, στον τομέα της «έξυπνης υγείας», για τη διαχείριση του φόβου μέσω εικονικής πραγματικότητας. Εκπρόσωποι της ομάδας θα ταξιδέψουν στο Παρίσι, όπου θα παρουσιάσουν την πρωτότυπη αυτή ιδέα τους, στον τελικό διαγωνισμό και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο. Μιλώντας στη Μαγνησία ο εμπνευστής της ιδέας, φοιτητής του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών Σπύρος Μαχαλιώτης ανέφερε πως αυτή την ονόμασαν Ve-ar από την παράφραση της αγγλικής λέξης fear, που σημαίνει φόβος.

«Ουσιαστικά δουλέψαμε πάνω στη διαχείριση των φοβιών μέσω εικονικής πραγματικότητας. Απευθυνόμαστε σε ψυχολόγους που παρακολουθούν ασθενείς με φοβίες, όπως κοινωνική φοβία, αγοραφοβία κτλ. Εμείς «χτίσαμε» διάφορα σενάρια, τα οποία θα τα πουλήσουμε σε έναν ψυχολόγο κι εκείνος με τη σειρά του κατά τη διάρκεια της θεραπείας, θα τα εφαρμόσει στον ασθενή μέσω εικονικής πραγματικότητας.

Δηλαδή θα υποβάλει σε κάποιο στάδιο της ψυχοθεραπείας τον ασθενή σε διάφορα σενάρια π.χ. βόλτα στο σούπερ μάρκετ, να μιλάει σε κόσμο μέσω εικονικής ραγματικότητας χρησιμοποιώντας τις ειδικές συσκευές . Ο ασθενής θα φοράει τα ειδικά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας και ο ψυχολόγος θα διαχειρίζεται από τον υπολογιστή του το σενάριο και θα καταγράφει τις αντιδράσεις, έτσι ώστε να ολοκληρωσει την έκθεσή του πάνω στον ασθενή», εξήγησε χαρατηριστικά ο Σπύρος Μαχαλιώτης.

Η ιδέα προήλθε από ένα επεισόδιο ξένης τηλεοπτκής σειράς που λέγεται «Black Mirror», στην οποία υπήρχε ένας ήρωας, τον οποίο εξέθεταν σε διάφορα σενάρια φοβιών, σε συνδυασμό με την ερασιτεχνική αγάπη του Σπύρου για την ψυχολογία.

Η ομάδα που αποτελείται ακόμη από τους Σταύρο Παπατζέλο, Ζωή Πασχαλίδη, Αλέξανδρο Βολιώτη, Χανς Πιλίντσι, Παναγιώτη Γρηγοριάδη, Τάσο Δρόσο και Ευαγγελία Κωνσταντίνου εργάστηκε από χθες το πρωί πάνω σ’ αυτή τη ιδέα, κατέστρωσε βήμα προς βήμα το «προιόν» και αναδείχθηκε η νικήτρια ανάμεσα σε πολλές άλλες.

Εκπρόσωποι των φοιτητών θα ταξιδέψουν στο Παρίσι για να συμμετάσχουν στην τελική φάση του διαγωνισμού.

Μαγνησία