Αντιαιολική «ασπίδα» σε Βάτικα και Μάνη (ΦΩΤΟ-VIDEO)

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών πολίτες και συλλογικότητες

 

Κατά της εγκατάστασης ανεμογεννητριών πολίτες και συλλογικότητες

Εντείνονται οι αντιδράσεις και οι κινητοποιήσεις στην περιοχή των Βοιών Δ. Μονεμβασίας και τη Μάνη κατά των αιολικών πάρκων, καθώς μέλη της τοπικής κοινωνίας καταβάλλουν προσπάθειες για την παρεμπόδιση των συγκεκριμένων έργων.

Στις 18 Οκτωβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) ανακοίνωσε τη χορήγηση άδειας παραγωγής σε οκτώ αιολικά πάρκα στη Δημοτική Ενότητα Βοιών. Μεταξύ των θέσεων που έχουν επιλεγεί για την εγκατάσταση των συγκεκριμένων αιολικών είναι η Βαβύλα, η Κριθίνα και η Αγία Κυριακή στα Βελανίδια. «Προκειμένου να αποτραπεί αυτή η εξέλιξη, που βρίσκει διαχρονικά αντίθετη τη βατικιώτικη κοινωνία, επείγει η θεσμική “θωράκιση” του τόπου μας, ενός τόπου που βρίθει πολιτισμικών, αρχαιολογικών και γεωλογικών “θησαυρών”», τονίζει η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ομοσπονδία ζητεί:

α) Την άμεση υπογραφή από τον υπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας του αναθεωρηθέντος Περιφερειακού Χωροταξικού Πλαισίου Πελοποννήσου, στο οποίο η Χερσόνησος του Μαλέα και, βεβαίως, η Κριθίνα και η Βαβύλα, περιγράφονται ως Περιφερειακό Πάρκο και Τοπία Ιδιαιτέρου Φυσικού Κάλλους Διεθνούς Εμβέλειας.

β) Την άμεση έγκριση από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μονεμβασίας του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδιασμού Βοιών (ΓΠΣ Βοιών), στον οποίον Κριθίνα και Βαβύλα προτείνονται ως Περιοχές Απολύτου Προστασίας και την άμεση αποστολή του στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση της Περιφέρειας Πελοποννήσου

γ) Την υποβολή ένστασης από τον Δήμο Μονεμβασίας και την Περιφέρεια Πελοποννήσου στις 8 συγκεκριμένες άδειες παραγωγής που δόθηκαν από τη ΡΑΕ εντός 30 ημερών από την ανακοίνωσή τους, όπως ο κάθε ενδιαφερόμενος έχει νόμιμο δικαίωμα.

Η Ομοσπονδία Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής σημειώνει, επίσης, ότι «οι περισσότερες, αν όχι όλες, οι περιοχές στις οποίες δίνεται άδεια παραγωγής σε αιολικά έχουν κριθεί αναδασωτέες μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2015 και, άρα, η εγκατάσταση ανεμογεννητριών επιτρέπεται “μόνον σε εξαιρετικές περιπτώσεις και υπό αυστηρές προϋποθέσεις”, όπως έχει αποφανθεί η Ολομέλεια του ΣτΕ με την υπ' αριθμ. 2499/2012 απόφασή της».

Καταλήγοντας, η Ομοσπονδία υπογραμμίζει: «Το θρυλικό ακρωτήρι των προγόνων μας, το "Μικρό Άγιο Όρος", ο δικός μας Καβομαλιάς, ο Καβομαλιάς που ύμνησαν ο Όμηρος, ο Λαμαρτίνος και ο Καρκαβίτσας, για πρώτη φορά μέσα στους αιώνες κινδυνεύει να καταστραφεί για πάντα!

Συλλογή υπογραφών

Όσοι αντιτίθενται στην εγκατάσταση αιολικών πάρκων, καλούνται να υπογράψουν το παραπάνω κείμενο της Ομοσπονδίας Βατικιώτικων Συλλόγων Αττικής: α) στα Βάτικα (στο «Μουσικό Καφενείο» του Σωτήρη Χαραμή, β) στα γραφεία της εφημερίδας «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ», γ) στα χωριά των Βατίκων. Επίσης, το κείμενο μπορεί να υπογραφεί και ηλεκτρονικά, αποστέλλοντας όνομα, πατρώνυμο και τηλέφωνο στην ηλεκτρονική διεύθυνση της εφημερίδας «ΤΑ ΒΑΤΙΚΑ» (Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.).

«Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Μάνη “χαμένη πατρίδα”»

Με ένα ηχηρό «όχι», οι Μανιάτες τίμησαν την Εθνική Επέτειο του «ΟΧΙ» της 28ης Οκτωβρίου 1940, προσδίδοντας του σύγχρονο περιεχόμενο.

Tο μεσημέρι της Κυριακής 27 Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση ενάντια στην εγκατάσταση ανεμογεννητριών στη Μάνη, έξω από το χωριό Λάγια της Μέσα Μάνης, στη διασταύρωση προς Κορογονιάνικα (Επαρχιακή οδός Τσικαλιών-Λάγιας).

«Η συγκεκριμένη εγκατάσταση, που καταγράφει το αιολικό δυναμικό της περιοχής, είναι πρόδρομος για την επέκταση της τοποθέτησης νέων ανεμογεννητριών σε όλο το μήκος της χερσονήσου της Μάνης», τονίζει η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης.

Διοργανωτές ήταν τα τοπικά ΜΜΕ της Μάνης («Αδούλωτη Μάνη», MANI NEWS, «Φωνή της Μάνης»), η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Γυναικών Μάνης και Επιτροπές Αγώνα για τη Σωτηρία της Μάνης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης απηύθυναν χαιρετισμό εκ μέρους των διοργανωτών ο Κυριάκος Ζηλάκος, πρόεδρος της Οικολογικής Πολιτιστικής Κίνησης Μέσα Μάνης, ο Γιώργος Δημακόγιαννης από τις εκδόσεις «Αδούλωτη Μάνη», η Ελένη Κούβαρη από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυναικών Μάνης και ο Νίκος Πιερρακέας από την διαδικτυακή τηλεόραση ΜΑΝΙ NEWS. Στη συγκέντρωση παρευρέθηκαν και χαιρέτισαν, ακόμα, οι δημοτικοί σύμβουλοι Τζανέτος Φιλιππάκος, Νίκος Τραγάκης, Χριστίνα Ρογκάκου, Νίκος Λιγνός, Παύλος Μιχαλακάκος, Δημήτρης Πέτρου και από τη «Λαϊκή Συσπείρωση» του Δήμου Ανατ. Μάνης, ο Ηλίας Γεωργαράκος.

Όπως αναφέρει η Οικολογική Πολιτιστική Κίνηση Μέσα Μάνης, «η συγκέντρωση αποτελεί σταθμό στον αγώνα των Μανιατών για τη σωτηρία του τόπου τους από τη λαίλαπα της αιολικής απάτης. Ιδιαίτερη σημασία έχει το γεγονός της παρουσίας πολλών δημοτικών συμβούλων από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης που πλέον αποτελούν την πλειοψηφία του 27μελούς Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο Γιώργος Δημακόγιαννης, με την ιδιότητα του δημοτικού συμβούλου, μετέφερε μήνυμα ένθερμης συμπαράστασης του Κυριάκου Μιχαλολιάκου, επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δημοτικό Συμβούλιο. Επίσης, όπως τονίστηκε από τους ομιλητές, «η καταστροφή του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος της Μάνης έχει ήδη ξεκινήσει. Οι πρώτες γιγαντιαίες ανεμογεννήτριες ξεπροβάλλουν πάνω από τα πέτρινα πυργοχώρια της Μάνης συνθέτοντας ένα τοπίο ξένο και αποκρουστικό. Και αυτό είναι μόνο η αρχή», αναφέρθηκε χαρακτηριστικά και προστέθηκε: «Οι εταιρείες της αιολικής απάτης παραβιάζοντας βάναυσα το νομικό προστατευτικό πλαίσιο που υπάρχει για την προστασία του πολιτιστικού και φυσικού περιβάλλοντος, ισοπεδώνουν με την ανοχή και τη συγκάλυψη των αρμοδίων δημοσίων αρχών, τις βουνοκορυφές μας εφαρμόζοντας το “δίκαιο του κατακτητή”».

Ακόμα, υπογραμμίστηκε ότι «η ανάγκη ανάσχεσης αυτής της λαίλαπας είναι περισσότερο από ποτέ άλλοτε επιτακτική. Για το σκοπό αυτό το επόμενο διάστημα θα αναληφθούν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες κινητοποίησης των Μανιατών και αξιοποίησης όλων των δυνατοτήτων που υπάρχουν σε νομικό και πολιτικό επίπεδο».

Όπως ειπώθηκε χαρακτηριστικά «ζητάμε από υπουργούς και δικαστές να τηρήσουν και να διασφαλίσουν την νομιμότητα, δηλαδή το πλαίσιο προστασίας της πολιτιστικού και φυσικού κεφαλαίου της Μάνης. Καλούνται οι Μανιάτες και οι Μανιάτισσες, οι φίλοι και οι φίλες της Μάνης, όλοι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι στην Αυτοδιοίκηση, οι Λάκωνες και οι Μανιάτες υπουργοί και βουλευτές να στηρίξουν αυτό τον αγώνα για τη σωτηρία της Μάνης».

Τέλος, οι συμμετέχοντες στη συγκέντρωση σημείωσαν: «Ανταποκρινόμενοι στα κελεύσματα της ιστορίας εκφράζουμε το δικό μας “Όχι”:
- Όχι στην καταστροφή του πολιτιστικού και του φυσικού περιβάλλοντος της Μάνης
- Όχι στην ακύρωση των προοπτικών τουριστικής ανάπτυξης του τόπου μας
- Όχι στους σύγχρονους κατακτητές
Μας καλεί η ιστορία και η συνείδηση μας. Δεν θα αφήσουμε να γίνει η Μάνη “χαμένη πατρίδα”».

Χρήστος Πετρούλιας
Δείτε το βίντεο στο Λακωνικό Τύπο