Οι αστυνομικοί της Ξάνθης δεν δέχονται να εισπράττουν ποσοστό στα πρόστιμα του αντικαπνιστικού

«Είναι απαράδεκτο. Καταργείται η αποστολή του αστυνομικού», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης Ν. Γουναρίδης

 

Στις 19 Νοεμβρίου ξεκινά η «επίσημη» εφαρμογή του νέου αντικαπνιστικού νόμου. 20% επί του προστίμου στους αστυνομικούς δίνει το Υπουργείο Υγείας

«Είναι απαράδεκτο. Καταργείται η αποστολή του αστυνομικού», δηλώνει ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης Ν. Γουναρίδης

Την 19η Νοεμβρίου έχει θέσει το Υπουργείο Υγείας ως ημερομηνία για την «επίσημη» έναρξη εφαρμογής του αντικαπνιστικού νόμου με τις τροποποιήσεις -προς το αυστηρότερο- που ψηφίστηκαν πρόσφατα.

Καθώς δε, ήδη ετοιμαζόμαστε να υποδεχθούμε τη χειμερινή περίοδο, οι καταστηματάρχες, καφέ και εστίασης, ως επί το πλείστον εφοδιάζονται με σόμπες και κουβέρτες γνωρίζοντας ότι τμήμα των πελατών θα προτιμήσει τα «τραπεζάκια έξω», προκειμένου να απολαμβάνει την κακή συνήθεια. Από την πλευρά τους οι επαγγελματίες τονίζουν, όπως δήλωσε και πρόσφατα στο «Ε» η πρόεδρος της ΟΕΒΕ Μαίρη Τσιακίρογλου, ότι επιθυμούν την τήρηση της νομοθεσίας, ωστόσο αρνούνται να αποτελέσουν τον «χωροφύλακα» των πελατών τους, έχοντας οι ίδιοι προβεί σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες (απομάκρυνση σταχτοδοχείων, ειδική σήμανση απαγόρευσης κλπ). Ακόμη, επισημαίνουν ότι για να εφαρμοστεί το μέτρο χρειάζεται πλήρης τήρησης, ώστε να αποφευχθούν φαινόμενα αθέμιτου ανταγωνισμού.

Προστίθεται άλλο ένα «πάρεργο» στο υποστελεχωμένο Α.Τ. Ξάνθης

Ωστόσο, μεγάλος προβληματισμός επικρατεί και στο «στρατόπεδο» των αστυνομικών, οι οποίοι καλούνται να παίξουν καθοριστικό ρόλο στην ελεγκτική διαδικασία. Η κατάσταση περιπλέκεται περισσότερο με τη δήλωση του υπουργού Υγείας κ. Κικίλια ότι: «οι αστυνομικοί πρώτοι από όλους θα βοηθήσουν στην προσπάθεια και θα λαμβάνουν το 20% των εσόδων από τα πρόστιμα του αντικαπνιστικού νόμου».

Για το θέμα μιλήσαμε με τον πρόεδρο της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ξάνθης κ. Νίκο Γουναρίδη, ο οποίος εξήγησε ότι το Αστυνομικό Τμήμα Ξάνθης που αναλαμβάνει τη διαδικασία των ελέγχων σε κλιμάκια με τη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας στην πραγματικότητα επιβαρύνεται με ένα ακόμη «πάρεργο». «Οι αστυνομικοί του Α.Τ. μαζί με το κύριο αντικείμενό τους, όπως είναι η παρέμβαση σε περιπτώσεις ενδοοικογενειακής βίας, αναλαμβάνουν και τις περιπτώσεις αδέσποτων και δεσποζόμενων, ελέγχων καταστημάτων, οικοδομικών εργασιών κ.ά. Και όλα αυτά τη στιγμή που το Α.Τ. αντιμετωπίζει σημαντική υποστελέχωση, ενώ το 80% της συνολικής αστυνομικής δύναμης της Ξάνθης επικεντρώνεται στη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού», σημειώνει ο κ. Γουναρίδης.

Ν. Γουναρίδης: «Αν οι έλεγχοι δεν είναι συνεχόμενοι, θα υπάρξει πρόβλημα»

Παράλληλα, με βάση τη μέχρι σήμερα εμπειρία επισημαίνει ότι «αν οι έλεγχοι δεν είναι συνεχόμενοι, θα δημιουργηθεί πρόβλημα» και υπογραμμίζει «εμείς δεν έχουμε συμπάθεια ή εμπάθεια με κανένα», γνωρίζοντας ότι από την πλευρά των καταστηματαρχών θα υπάρξουν παράπονα και διαμαρτυρίες για διακριτική μεταχείριση, αφού είναι αδύνατο όλη η δύναμη του Α.Τ. να απορροφηθεί με το εν λόγω αντικείμενο των ελέγχων για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου.

Ακόμη, σημείο προβληματισμού αποτελεί η ανταπόκριση σε καταγγελίες, λόγω της σημαντικής έλλειψης δυνάμεων.

Θυμίζουμε, ότι η Ξάνθη από την αρχή της εφαρμογής του αντικαπνιστικού πλαισίου ήταν από τις πόλεις με την μεγαλύτερη ενεργοποίηση σε επίπεδο καταγγελιών πολιτών.

Αντιδρούν οι αστυνομικοί στην είσπραξη ποσοστού επί του προστίμου

Πάντως, ο κ. Γουναρίδης επισημαίνει ακόμη, ότι οι αστυνομικοί είναι κάθετα αντίθετοι και με την είσπραξη ποσοστού επί του προστίμου. «Αυτό δεν αρέσει σε κανένα συνάδελφο», σημειώνει ο ίδιος, προσθέτοντας: «Δεν πρόκειται να το κάνουμε, είναι για μας απαράδεκτο. Καταργεί το ρόλο του αστυνομικού. Εμείς θέλουμε να είμαστε κοντά στον πολίτη, να ενισχύσουμε το αίσθημα ασφάλειας και εμπιστοσύνης, όχι να είμαστε απέναντι».

Ελένη Διαφωνίδου
Εμπρός Ξάνθης