Κρήτη: Επαναλειτουργία του Κέντρου Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων στα Ανώγεια

Σοβαρή προσπάθεια καταβάλλει το τελευταίο δίμηνο η δημοτική αρχή Ανωγείων προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει «ζωντανό» το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων, που εδώ και 19 χρόνια λειτουργεί στην ορεινή κωμόπολη του Μυλοποτάμου.

 

Σοβαρή προσπάθεια καταβάλλει το τελευταίο δίμηνο η δημοτική αρχή Ανωγείων προκειμένου να καταφέρει να κρατήσει «ζωντανό» το Κέντρο Φιλοξενίας Ασυνόδευτων Προσφυγόπουλων, που εδώ και 19 χρόνια λειτουργεί στην ορεινή κωμόπολη του Μυλοποτάμου.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε στα «Ρ.Ν.» ο δήμαρχος Ανωγείων, Σωκράτης Κεφαλογιάννης από το 2017 έπαυσε η ανατροφοδότηση του κέντρου με προσφυγόπουλα, με αποτέλεσμα το προσωπικό της δομής να πασχίζει καθημερινά ώστε να μην κλείσει.

Ο ίδιος τόνισε επίσης πως όλο αυτό το διάστημα καταβάλλει προσπάθειες, ώστε να δρομολογήσει τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την λειτουργία της δομής, όπως για παράδειγμα την πυρασφάλεια του Κέντρου και άλλα.

Με βάση τα όσα ανέφερε στην εφημερίδα μας ο κ. Κεφαλογιάννης η δομή που τα τελευταία 17 χρόνια φιλοξενούσε παιδιά προσφύγων, άδειασε όταν αποχώρησε και το τελευταίο παιδί που ενηλικιώθηκε. Ωστόσο το διάστημα που έχει μεσολαβήσει μέχρι σήμερα βρίσκονται σε εξέλιξη όλες οι απαραίτητες ενέργειες, σε συνεργασία με τους εμπλεκόμενους φορείς ώστε η δομή να συνεχίσει την λειτουργία της. Και μάλιστα ο στόχος που έχει τεθεί είναι το εν λόγω κέντρο να λειτουργεί με πληρότητα σε προσωπικό, ειδικότητες και άλλα με βάση τα διεθνή πρότυπα.

«Η δομή αυτή που ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από 19 χρόνια, αποτελούσε πρότυπο φιλοξενίας για την Κρήτη και φυσικά για ολόκληρη την Ελλάδα. Όμως, τα τελευταία δύο χρόνια δεν έχει παιδιά, καθώς κάθε παιδί που ενηλικιωνόταν έφευγε και δεν αντικαθίστατο, με συνέπεια από το 2017 να μην υπάρχει ούτε ένα άτομο προς φιλοξενία. Ωστόσο, το τελευταίο διάστημα είμαστε σε επικοινωνία με τον πρόεδρο του ΙΝΕΔΙΒΙΜ με σκοπό να καταφέρουμε πολύ σύντομα, ελπίζω, να λειτουργήσει και πάλι η εν λόγω δομή με 25 παιδιά, όπως γινόταν τα τελευταία χρόνια», παρατήρησε μεταξύ άλλων ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης.

Σε ότι αφορά στα λεγόμενα Κέντρα Φιλοξενίας Αιτούντων Άσυλο, αυτά είναι πρότυπα κέντρα φιλοξενίας ασυνόδευτων ανηλίκων και μονογονεϊκών οικογενειών, νεαρών γυναικών και ανήλικων κοριτσιών που αιτούνται άσυλο. Μάλιστα πριν από 19 χρόνια, δηλαδή, το 2000 το ίδρυμα νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (Ι.ΝΕ.ΔΙ.ΒΙ.Μ.) δημιούργησε το πρώτο αντίστοιχο κέντρο στα Ανώγεια, ενώ αμέσως μετά ακολούθησε η πιλοτική δομή φιλοξενίας στη μαθητική εστία «Αγίων Αναργύρων» στο Ίλιον Αττικής.

Οι δύο αυτές δομές θεωρούνται πρότυπα κέντρα και ανήκουν επισήμως στις δομές φιλοξενίας της Ελλάδας, προσφέροντας 90 θέσεις φιλοξενίας ανά έτος σε ασυνόδευτα ανήλικα, μονογονεικές οικογένειες και εγκύους.

Ειδικότερα, το Κέντρο Φιλοξενίας στα Ανώγεια έχει την δυνατότητα να φιλοξενήσει 25 άτομα και συγκεκριμένα ασυνόδευτους ανήλικους, ενώ το αντίστοιχο Κέντρο στην Αττική φιλοξενεί 65 άτομα (μονογονεϊκές οικογένειες).

Ωστόσο και τα δύο αυτά κέντρα παρέχουν εξειδικευμένες υπηρεσίες όπως, νομική συνδρομή, κοινωνική και ψυχολογική στήριξη, διερμηνεία και εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας. Τα εν λόγω κέντρα μάλιστα λειτούργησαν με τη συγχρηματοδότηση του Ευρωπαϊκού Ταμείου Προσφύγων, σε συνεργασία με το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στην αρχή και μετέπειτα με το υπουργείο Εργασίας.

Η φιλοξενία προσφύγων στον νομό

Εν τω μεταξύ, ο δήμαρχος Ανωγείων, ως βασικός μέτοχος και του ΑΚΟΜΜ Ψηλορείτης, μιλώντας για το θέμα της φιλοξενίας προσφύγων στο νησί και δη στον νομό Ρεθύμνου -όπου ως γνωστόν δεν υπάρχουν σύγχρονες δομές- υπογράμμισε πως για να συμβεί αυτό θα πρέπει νωρίτερα να διευθετηθούν όλες οι απαραίτητες διαδικασίες ώστε η ροή των χρηματοδοτήσεων να είναι να απρόσκοπτη.

Και αυτό, όπως πρόσθεσε ο Σωκράτης Κεφαλογιάννης για να μην υπάρξουν προβλήματα με τη λειτουργία των αναπτυξιακών εταιριών. Άλλωστε, όπως είπε, οι τεχνικές αυτές παρατηρήσεις έχουν ήδη καταγραφεί και αποσταλεί αρμοδίως με σκοπό να δρομολογηθούν λύσεις.

Υπενθυμίζεται ότι με βάση τα όσα είχε ανακοινώσει κατά την πρόσφατη επίσκεψή της στην πόλη μας η υφυπουργός Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Δόμνα Μιχαηλίδου, ο σχεδιασμός αναφέρει ότι στο Ρέθυμνο, πρόκειται να φιλοξενηθούν περίπου 100 προσφυγόπουλα, από τα περίπου 350 που θα υποδεχτεί η Κρήτη. Πρόκειται για παιδιά ηλικίας από 14 έως 18 ετών, όπως είχε τονίσει, τα οποία θα διαμείνουν σε χώρους φιλοξενίας με το σχετικό πρόγραμμα να μεριμνά για την στελέχωση των δομών που θα τα φιλοξενήσουν με το απαραίτητο προσωπικό, όπως κοινωνικοί λειτουργοί και διερμηνείς.

Η κα Μιχαηλίδου μάλιστα είχε ζητήσει από τους αιρετούς εκπροσώπους του νομού να ενημερώσουν αρμοδίως το υπουργείο της σχετικά με τους χώρους που μπορούν να διατεθούν για τη φιλοξενία των ασυνόδευτων προσφυγόπουλων.

Στέλλα Μαθιουδάκη
Ρεθεμνιώτικα Νέα