Οσμή νέου σκανδάλου στον ΟΑΕΔ Λάρισας

Παρατυπίες με επιχορηγήσεις πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΤΕΙ έρχονται στο φως - «Τρύπα» πάνω από 300.000 ευρώ στον Οργανισμό - Εντός του μήνα εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των 8,4 εκατ. ευρώ

 

Παρατυπίες με επιχορηγήσεις πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΤΕΙ έρχονται στο φως - «Τρύπα» πάνω από 300.000 ευρώ στον Οργανισμό - Εντός του μήνα εκδικάζεται η πολύκροτη υπόθεση υπεξαίρεσης των 8,4 εκατ. ευρώ

Εκτεταμένη έρευνα προκειμένου να χυθεί άπλετο «φως» και να αποκαλυφθεί το ύψος και το εύρος παρατυπιών και οικονομικών ατασθαλιών σε εκροές χρηματικών ποσών που προορίζονταν για την επιχορήγηση εργοδοτών ιδιωτικών επιχειρήσεων της Θεσσαλίας από τον ΟΑΕΔ, στο πλαίσιο της πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΤΕΙ, βρίσκεται σε εξέλιξη τις τελευταίες ημέρες στον Οργανισμό.

Αν και για την ώρα τόσο από την Περιφερειακή Διεύθυνση του ΟΑΕΔ όσο και από την κεντρική υπηρεσία του τηρείται στάση αναμονής, καθώς στελέχη του τμήματος Επιθεώρησής του διενεργούν ενδελεχή επεξεργασία και ανάλυση των δεδομένων και των οικονομικών στοιχείων των ενταλμάτων πληρωμών σε βάθος 7ετίας, οι πρώτες πληροφορίες που μιλούν για σοβαρές οικονομικές παρατυπίες αφήνουν οσμή νέου σκανδάλου, ρίχνοντας σκιές στο κύρος του Οργανισμού.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι παρατυπίες, που σχετίζονται με την έκδοση χρηματικών ενταλμάτων που ανέγραφαν ποσά μεγαλύτερα από αυτά που έπρεπε να λάβουν ως αποζημίωση επιχειρήσεις από την πρακτική άσκηση των φοιτητών, αποκαλύφθηκαν σε τακτικό έλεγχο της υπηρεσίας του Οργανισμού. Άλλες πληροφορίες, ωστόσο, λένε πως είχε υπάρξει σχετική καταγγελία πριν από έναν χρόνο, αλλά δεν διερευνήθηκε. Σε κάθε περίπτωση από την περασμένη Δευτέρα κλιμάκιο από την Αθήνα, έλεγξε εκατοντάδες χρηματικά εντάλματα ανακαλύπτοντας πως από το 2012 έως το 2018 πληρώθηκαν δεκάδες επιχειρήσεις στη Θεσσαλία με ποσά μεγαλύτερα από τα προβλεπόμενα, δημιουργώντας «τρύπα» πάνω από 300.000 ευρώ στον Οργανισμό. Η έρευνα, όπως προαναφέρθηκε βρίσκεται σε εξέλιξη με τον διοικητή του Οργανισμού να αναμένει το επίσημο πόρισμα των Επιθεωρητών, πριν καταλογιστούν ευθύνες σε… υπαλλήλους και εργοδότες, οι οποίοι συν τοις άλλοις θα υποχρεωθούν να επιστρέψουν και τα χρήματα που έλαβαν.

Ενημερωτικά να σημειώσουμε πως ο ΟΑΕΔ δίνει κίνητρο στις επιχειρήσεις και γενικά στους εργοδότες του ιδιωτικού τομέα, στις Τράπεζες και τους Φορείς, Οργανισμούς ή Υπηρεσίες που δεν υπάγονται στον Δημόσιο Τομέα, να δέχονται σπουδαστές για την πραγματοποίηση της πρακτικής άσκησής τους (ώστε να διευκολύνονται στη διαδικασία άσκησης απαραίτητης για την απόκτηση του πτυχίου τους). Οι επιχειρήσεις του Ιδιωτικού τομέα που προσφέρουν θέσεις πρακτικής άσκησης σε φοιτητές ΤΕΙ επιχορηγούνται από τον ΟΑΕΔ «σε ποσοστό 50% επί της καταβαλλόμενης κάθε φορά αποζημίωσης». Σύμφωνα με τη διαδικασία που προβλέπεται, η επιχείρηση καταβάλλει στον φοιτητή στο τέλος κάθε μήνα την προβλεπόμενη αποζημίωσή του και μετά το πέρας της πρακτικής άσκησης επιχορηγείται από τον ΟΑΕΔ.

ΤΟ ΣΚΑΝΔΑΛΟ ΥΠΕΞΑΙΡΕΣΗΣ

Στο μεταξύ, να επισημάνουμε πως εντός του μήνα πρόκειται να εκδικαστεί η πολύκροτη υπόθεση της υπεξαίρεσης από το ταμείο του ΟΑΕΔ, των 8,4 εκατ. ευρώ. Η υπόθεση, που είχε αποκαλυφθεί από την «Ε» το 2015 προκαλώντας αίσθηση στο πανελλήνιο, είχε, σύμφωνα με τις αρχές, «πρωταγωνιστή» τον προϊστάμενο του Λογιστηρίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Θεσσαλίας. Σε βάρος του 59χρονου ασκήθηκε ποινική δίωξη για απάτη σε βάρος του ελληνικού Δημοσίου κατ' επάγγελμα, με την επιβαρυντική περίσταση των διατάξεων του νόμου περί καταχραστών δημοσίου χρήματος, ενώ η Εισαγγελία Πρωτοδικών Λάρισας του είχε επιβάλει την απαγόρευση εξόδου από τη χώρα για προληπτικούς λόγους. Ο προϊστάμενος φέρεται πως συνεργάστηκε με δύο μέλη της οικογένειάς του, αλλά και ιδιοκτήτρια πρακτορείο ΠΡΟΠΟ στη Λάρισα με σκοπό να νομιμοποιήσουν τα έσοδα «από τη δραστηριότητά του». Ένα μεγάλο ποσοστό λοιπόν αυτού του ποσού κατηγορούνται πως «ξεπλύθηκε» με κερδισμένα δελτία από τυχερά παιχνίδια ΟΠΑΠ, που στο μεγαλύτερο μέρος τους ήταν ΚΙΝΟ, ενώ σε συντριπτικό ποσοστό παίχθηκαν ή εξαργυρώθηκαν σε συγκεκριμένο κατάστημα ΠΡΟΠΟ της πόλης. Βάσει βουλεύματος του Συμβούλιο Εφετών θα παραπεμφθούν ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων έξι άτομα. Εκτός από τα προαναφερόμενα τέσσερα πρόσωπα, κατηγορούνται για αμέλεια και δύο στελέχη του ΟΑΕΔ.

Γιώργος Νούλης
Ελευθερία Λάρισας