Γιάννενα: Η Ζωσιμαία Βιβλιοθήκη στον χώρο και τον χρόνο

Δύο μεγαλόπνοα πρότζεκτ, με στόχο να αναδείξει την ιστορία της Δημόσιας Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα πτυχές της πολυπολιτισμικής και σημαντικής στο πέρασμα των αιώνων πόλης των Ιωαννίνων, ετοιμάζουν η διεύθυνση και τα στελέχη της.

 

Δύο μεγαλόπνοα πρότζεκτ, με στόχο να αναδείξει την ιστορία της Δημόσιας Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης και ταυτόχρονα πτυχές της πολυπολιτισμικής και σημαντικής στο πέρασμα των αιώνων πόλης των Ιωαννίνων, ετοιμάζουν η διεύθυνση και τα στελέχη της.

Πρόκειται για ένα ταξίδι της Ζωσιμαίας Βιβλιοθήκης στον χώρο και στον χρόνο, αλλά και μια στρωματογραφία του κτιρίου, που θα αναδείξουν τον ρόλο του στα δρώμενα της πόλης, από τα χρόνια της Οθωμανικής περιόδου μέχρι και σήμερα, όπως ανέφερε η διευθύντρια Βάια Οικονομίδη.
«Σε λίγο θα συμπληρωθούν 200 χρόνια από την επίσημη ίδρυση της Βιβλιοθήκης, το 1828, και λέω επίσημη γιατί μαρτυρείται πολύ νωρίτερα η παρουσία των Ζωσιμαδών, από το 1792-97 στην πόλη. Επομένως θέλουμε να παρουσιάσουμε ένα ταξίδι της βιβλιοθήκης και των στεγαστικών περιπετειών που έχει ζήσει μέσα σε αυτούς τους δύο αιώνες. Έχουμε συγκεντρώσει όλα τα στοιχεία, δυστυχώς δεν έχουμε την τεχνογνωσία και εκεί είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, στην υλοποίηση», ανέφερε η κ. Οικονομίδη για το πρώτο σχέδιο, που είναι ουσιαστικά έτοιμο και αναζητά συνεργασίες, προκειμένου να αποτυπωθεί με τη βοήθεια των νέων τεχνολογιών και να μπορεί να παρουσιάζεται με εύληπτο και απλό τρόπο σε μικρούς και μεγάλους.

Η στρωματογραφία του κτιρίου και οι διαφορετικές χρήσεις του, είναι ένα εξίσου ενδιαφέρον πρότζεκτ. Από νωρίς, στο σημείο μαρτυρείται η ύπαρξη ενός θρησκευτικού και λατρευτικού χώρου της Οθωμανικής περιόδου. Ήταν ένα περίλαμπρο τέμενος με κτίρια συνοδείας, το οποίο μετά την απελευθέρωση, αγοράστηκε, κατεδαφίστηκε και θεμελιωθήκαν εκεί τα δημοτικά λουτρά, από τα πρώτα πολιτιστικά ιδρύματα της περιόδου. Στη δεκαετία του ‘80 προστέθηκε ο όροφος για να στεγαστεί η Βιβλιοθήκη.

«Όλα αυτά είναι άρρηκτα συνυφασμένα με την ιστορία αυτού του τόπου. Προσπαθούμε έτσι να δώσουμε στοιχεία της τοπικής ιστορίας που θεωρούμε ότι είναι πάρα πολύ σπουδαία για αυτή την πολυεπίπεδη, πολυεθνική πόλη, που ήταν περίλαμπρη στο πέρασμα των αιώνων και έχει δώσει πάρα πολλά σε όλον τον ελληνισμό», σημείωσε η κ. Οικονομίδη, τονίζοντας πως πολλά στοιχεία της ιστορίας της πόλης δεν τα γνωρίζει το ευρύ κοινό.

«Είμαι πεπεισμένη πλέον, αν και μη Ηπειρώτισσα και μη Γιαννιώτισσα, ότι αγνοούμε αρκετές πτυχές της ιστορίας αυτής της πόλης, δικαίως εν μέρει, γιατί είναι πάρα πολλά αυτά που έχει η πόλη», τόνισε και πρόσθεσε πως στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η επικείμενη έκδοση ενός βιβλίου, από τον Αθ. Ζυγούρη, που περιέχει όλους τους ιστορικούς χάρτες των Ιωαννίνων.

«Είναι κάτι πάρα πολύ σημαντικό που δείχνει την εξέλιξη της πόλης, πληθυσμιακή και ιστορική. Υπάρχουν πτυχές της ιστορίας που αγνοούμε και θα μπορούσαν να ανακαλυφθούν, εάν κάποιος υλοποιήσει αυτό που προσωπικά εύχομαι και προσεύχομαι, τη δημιουργία ενός ερευνητικού κέντρου ή μουσείου της πόλης των Ιωαννίνων. Αυτό νομίζω ότι το χρωστάμε σε αυτήν την πόλη», κατέληξε η κ. Οικονομίδη.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών