Μεταναστευτικό: 300 πρόσφυγες σε ξενοδοχεία τις επόμενες εβδομάδες στη Ζάκυνθο

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία ασχολούνται με το ζήτημα

 

Το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης και η Αστυνομία ασχολούνται με το ζήτημα

Στη σφαίρα της ανεπιβεβαίωτης φημολογίας κινούνται ακόμα τα όσα κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και στο διαδίκτυο αναφορικά με την άφιξη στη Ζάκυνθο προσφύγων και μεταναστών.

Επίσημα οι αρχές εξακολουθούν να διαβεβαιώνουν ότι προς το παρόν δεν υφίσταται τέτοιο ζήτημα όμως αποφεύγουν να τοποθετηθούν εάν για παράδειγμα στη μεταφορά αυτή δεν πρωτοστατήσουν οι δημόσιες υπηρεσίες αλλά οι ιδιώτες επιχειρηματίες σύμφωνα με την πολιτική που έχει αποφασίσει να εφαρμόσει η κυβέρνηση.

Σε αυτή την περίπτωση το ενδιαφέρον θα το εκδηλώσουν οι ίδιοι οι επιχειρηματίες – ξενοδόχοι, απευθυνόμενοι κατ’ ευθείας στο υπουργείο Δημόσιας τάξης και στο ζήτημα δεν θα εμπλακούν υπηρεσίες των Δήμων ή των Περιφερειών.

Με αυτό τον τρόπο τόσο τα πολιτικά πρόσωπα όσο και οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης θα μπορούν να αποποιηθούν κάθε ευθύνη και να αποδώσουν τις εξελίξεις στο ενδιαφέρον των επιχειρηματιών να απασχολήσουν τα ξενοδοχεία τους κατά τους χειμερινούς μήνες.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες οι διαβουλεύσεις για την μεταφορά προσφύγων σε ξενοδοχεία έχει προχωρήσει αθόρυβα και διακριτικά εδώ και ενάμιση περίπου μήνα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας και φυσικά δεν θα μπορούσε να εξαιρεθεί από αυτή την κατανομή η Ζάκυνθος.

Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι ενώ για παράδειγμα στην Πελοπόννησο προετοιμάζονται 8 προαναχωρησιακά κέντρα τα οποία θα είναι κλειστά σύμφωνα με τις διαβεβαιώσεις του Πρωθυπουργού και θα αφορούν μόνο μετανάστες, στην περίπτωση των νησιών του Ιονίου θα γίνει λόγος για φιλοξενία προσφύγων η οποία θα διέπεται από διαφορετικούς κανόνες από αυτούς που θα αφορούν τους μετανάστες.

Στην περίπτωση των προσφύγων η εγκατάστασή τους θα γίνεται σε μισθωμένα τουριστικά καταλύματα με δαπάνες από τα κονδύλια της ευρωπαϊκής ένωσης για το μεταναστευτικό και οπωσδήποτε οι συνθήκες και οι όροι θα είναι πολύ καλύτεροι τόσο για τους φιλοξενούμενους όσο και για τις περιοχές και τα νησιά υποδοχής.

Σε δύο ξενοδοχεία οι πρώτοι πρόσφυγες

Δεδομένη θα πρέπει να θεωρείται η εγκατάσταση ενός αριθμού έως 300 προσφύγων τις επόμενες εβδομάδες και μήνες στη Ζάκυνθο.

Σύμφωνα με αξιόπιστες πηγές επιχειρηματίες ξενοδόχοι έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον του για την φιλοξενία προσφύγων και αυτή η εξέλιξη είναι ήδη γνωστή στο χώρο του υπουργείου Δημόσιας τάξης.

Σύμφωνα με άλλες πληροφορίες τα πρώτα καταλύματα που έχουν εκδηλώσει το ενδιαφέρον τους για την φιλοξενία προσφύγων, βρίσκονται νοτιοδυτικά της Πόλης και σε απόσταση αρκετών χιλιομέτρων.

Ερμής Ζακύνθου