Η νέα πραγματικότητα του επιχειρείν στα Γιάννενα...

Ευκαιρίες, προβληματισμοί και επενδύσεις

 

Ευκαιρίες, προβληματισμοί και επενδύσεις

Η νέα πραγματικότητα του επιχειρείν στην περιοχή μας διαμορφώνεται μέρα με τη μέρα, άσχετα με τους υπολογισμούς των τοπικών παραγόντων και μακριά από τις λογικές του «κατόπιν ενεργειών μου»...

Αυτή η πραγματικότητα είναι που ανοίγει προοπτικές σε νέους επιστήμονες, να βρουν δουλειά και να δημιουργήσουν τα σπίτια τους στα Γιάννενα, είναι πραγματικότητα ικανή να αλλάξει τις προοπτικές της πόλης και της Ηπείρου και να την οδηγήσει στην πρωτοπορία της Ελλάδας.

Η αρχή έγινε... ταπεινά πριν από δύο περίπου χρόνια, όταν στελέχη της Γερμανικής εταιρείας Λογισμικού και Διαχείρισης Ανθρώπινου Δυναμικού P&I (Personal & Informatik) AG, διερεύνησαν τις δυνατότητες και τις προοπτικές ίδρυσης της ελληνικής θυγατρικής τους στα Γιάννενα και όχι στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη, εκτιμώντας τις διευκολύνσεις που παρείχαν οι οδικοί άξονες και το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων μαζί με το ΤΕΙ Ηπείρου, όσον αφορά το εξειδικευμένο προσωπικό. Μέσα σε σύντομο διάστημα, η P&I Ελλάς ΕΠΕ άρχισε να λειτουργεί και ο Διευθυντής Ανάπτυξης της εταιρείας Γιάννης Τσιλιμπάρης, έχει προχωρήσει στην πρόσληψη 77 εργαζομένων και προγραμματίζει να πάρει άλλους 60 ως τον επόμενο Απρίλιο.

Την P&I ακολούθησε άλλος ένας οικονομικός κολοσσός από το χώρο της πληροφορικής, η TeamViewer, μια ακόμα μεγάλη πολυεθνική εταιρείας, η οποία ανήκει στο επενδυτικό fund Permira, ιδιοκτήτη μεταξύ περίπου 25 εταιρειών και της P&I. Η διαδικασία που ακολουθήθηκε ήταν ίδια: στελέχη της εταιρείας ανίχνευσαν περιβάλλον και προοπτικές, η απόφαση για την ίδρυση της ελληνικής θυγατρικής ελήφθη από τα κεντρικά και εδώ και μερικές ημέρες, η εταιρεία λειτουργεί στα γραφεία που νοικιάστηκαν επί της λεωφόρου Δωδώνης (γωνία με Κενάν Μεσαρέ). Στην πρώτη φάση λειτουργίας, απασχολούνται 15 προγραμματιστές.

Ενδεχομένως τέλος, μέσα στην επόμενη εβδομάδα, ληφθεί και μια τρίτη σημαντική απόφαση, για την εγκατάσταση και έναρξη λειτουργίας μιας ακόμα μεγάλης εταιρείας πληροφορικής, από το χώρο του cloud computing, έναν τομέα που θεωρείται ως το «state of the art» στο χώρο των νέων τεχνολογιών και της πληροφορικής σήμερα. Αν επιβεβαιωθεί η πληροφορία και έλθει στα Γιάννενα μια τρίτη μεγάλη επένδυση, σε διάστημα δύο μόλις ετών, θα είναι κάτι ανυπολόγιστα σημαντικό και ανέλπιστο, για όποιον συζητούσε το ενδεχόμενο πριν από δύο χρόνια.

Η «κάτι σαν Τεχνόπολη»

Το project του «thess tech» της Θεσσαλονίκης ενέπνευσε την ιδέα να γίνει κάτι εξίσου σημαντικό και στα Γιάννενα.

Η ιδέα τώρα, για το... «κάτι σαν Τεχνόπολη» που είπε ο Περιφερειάρχης Ηπείρου πριν από δύο εβδομάδες, προκαλώντας μια μεγάλη συζήτηση γύρω από την εγκατάσταση των εταιρειών πληροφορικής σε ένα χώρο, ειδικά διαμορφωμένο και με υψηλού επιπέδου παροχές, φαίνεται ότι προχωρά. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου έχει απευθύνει επιστολή προς τους CEO των δύο μητρικών εταιρειών, της P&I και της TeamViewer, ζητώντας δεσμευτικά αποφάσεις των δύο εταιρειών για τις κτιριακές τους ανάγκες για τα επόμενα αρκετά χρόνια, προκειμένου να γίνει ένα μελετημένο βήμα, στο σχεδιασμό της κατασκευής των εγκαταστάσεων μιας «Τεχνόπολης».

Η μέθοδος κατασκευής που πιθανότατα θα προκριθεί, θα είναι αυτή της Σύμπραξης Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) αλλά οι δύο εταιρείες που θέλουν να φιλοξενηθούν στην «Τεχνόπολη» δεν επιθυμούν να συμμετάσχουν στο κομμάτι της κατασκευής. Αυτό μπορεί να τρέξει ανεξάρτητα από αυτές και να έλθουν ακολούθως, με leasing να κάνουν μακροχρόνιες μισθώσεις των γραφείων. Για να είναι βιώσιμη μια τέτοια επένδυση με δημόσια και ιδιωτικά κεφάλαια, και για να αποφέρει κέρδος προοπτικά στον ανάδοχο και ιδιοκτήτη του έργου, πρέπει προφανώς να έχει εξασφαλισμένη την «πελατεία» που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι δύο εταιρείες.

Καθηγητής από το Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων έχει αναλάβει να κάνει μια έκθεση σκοπιμότητας για την επένδυση, ενδεικτικό του ότι το θέμα προχωράει, δεδομένης και της πίεσης που θα ασκηθεί στην Περιφερειακή Αρχή, αν τυχόν αθετήσει τις ως τώρα δεσμεύσεις της, από παρατάξεις και πολιτικά πρόσωπα που έδειξαν ενδιαφέρον για το συγκεκριμένο θέμα.

Μέσα σε όλα αυτά, θα μπορούσε να βρει θέση και το Επιμελητήριο Ιωαννίνων, εφόσον αντικείμενό του είναι κατ' εξοχήν η επιχειρηματική δραστηριότητα, τη στιγμή μάλιστα που το Επιμελητήριο εξετάζει σχέδια για τη δημιουργία ενός μεγάρου σε συνδυασμό με μόνιμο εκθεσιακό χώρο.

Νέοι Αγώνες Ηπείρου