Από την Βρετανική Βασιλική Ακαδημία βραβεύτηκε η δραμινή επιστήμονας Δήμητρα Συμεωνίδου

Βραβεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου από την Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής η κορυφαία δραμινή επιστήμονας κ. Δήμητρα Συμεωνίδου στην οποία λίγες ημέρες πριν στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας είχε απονεμηθεί και Μακεδονικό Βραβείο

 

Βραβεύτηκε στις αρχές Νοεμβρίου από την Βρετανική Βασιλική Ακαδημία Μηχανικής η κορυφαία δραμινή επιστήμονας κ. Δήμητρα Συμεωνίδου στην οποία λίγες ημέρες πριν στο Δημοτικό Ωδείο της Δράμας είχε απονεμηθεί και Μακεδονικό Βραβείο. Τη δραμινή επιστήμονα διεθνούς εμβέλειας βράβευσε η Πριγκίπισσα Άννα, της βασιλικής οικογένειας στην Μεγάλη Βρετανία όπως έκανε γνωστό η Δήμητρα Συμεωνίδου στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

Αξίζει να υπενθυμιστεί ότι η Δήμητρα Συμεωνίδου είναι καθηγήτρια στην σχολή μηχανικών και στο τμήμα επιστήμης υπολογιστών ηλεκτρολόγων μηχανικών και ηλεκτρονικών μηχανικών στο πανεπιστήμιο του Bristol της Βρετανίας. Η ίδια είναι επικεφαλής επιστημονική διευθύντρια του “Bristol is open” και επικεφαλής της ομάδας δικτύων υψηλών επιδόσεων.

Η κα Συμεωνίδου είναι κορυφαία ακαδημαϊκός στον τομέα των οπτικών δικτύων και της οπτικής ασύρματης σύγκλησης με ιδιαίτερη έμφαση στα δίκτυα 5G και πρωτοπόρος ερευνήτρια στα δίκτυα των smart cities. Η ίδια έχει σπουδάσει στο ΑΠΘ απο το οποίο αποφοίτησε με πτυχίο και μεταπτυχιακό δίπλωμα από το τμήμα Φυσικής. Το διδακτορικό της πήρε από το πανεπιστήμιο του Essex στο οποίο και επέστρεψε και στην συνέχεια μετακινήθηκε στο πανεπιστήμιο του Bristol για να ακολουθήσει μακρόχρονη σταδιοδρομία στην ακαδημαϊκή κοινότητα.

Η κα Συμεωνίδου κατά την διάρκεια της θητείας της εφηύρε το πρώτο οπτικό add drop και με την εργασία αυτή πέτυχε την υποστήριξη συνδέσεων σε πολλαπλούς προορισμούς ενεργοποιώντας την υποδομή για το παγκόσμιο ίντερνετ. Eπίσης άνοιξε το δρόμο προς τις υποδομές του παγκοσμίου δικτύου και των κέντρων δεδομένων data centers.

Παράλληλα μέσω μεγάλων εμπορικών συνεργασιών έδωσε λύσεις για εμπορικά δίκτυα. Η ίδια πρωτοστάτησε στην έρευνα για τα οπτικά δίκτυα. Από το 2015 ηγήθηκε του σχεδιασμού και της υλοποίησης του έργου της έξυπνης πόλης του Bristol, το “Bristol is open”, μιας κοινής επιχείρησης μεταξύ του Δημοτικού Συμβουλίου και του πανεπιστημίου. Κατά την διάρκεια της θητείας της στο Bristol κέρδισε την αναγνώριση για την κορυφαία έξυπνη πόλη της χώρας και πρωτοστάτησε στην ψηφιακή ανάπτυξη για τους πολίτες και τις τοπικές επιχειρήσεις.

Η ίδια ίδρυσε και είναι διευθύντρια του smart internet lab, που είναι το μεγαλύτερο κέντρο επικοινωνιών και διτύων στο Ηνωμένο Βασίλειο που απαριθμεί πάνω από 200 μέλη.

Η δραμινή επιστήμονας ασχολείται ιδιαίτερα με την παγκοσμιοποίηση της έρευνας μέσω ερευνητικών συνεργατικών σχεδίων, ερευνητικών ανταλλαγών και μεταφοράς τεχνολογίας στις ΗΠΑ, την Ιαπωνία, την Κίνα, την Βραζιλία και την Ινδία.

Η κα Δήμητρα Συμεωνίδου είναι κόρη της Νίκης και του Παμίνου Συμεωνίδη και γεννήθηκε στην Δράμα και αποφοίτησε από το σημερινό 1ο Λύκειο.

Βαγγέλης Ψωμάς
Χρονικά της Δράμας