Γιάννενα: Ενδιαφέρον και προοπτική για «διεθνές» υδατοδρόμιο

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υδατοδρομίων και οι αλλαγές που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την διαδικασία, αναλύθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχείο των Ιωαννίνων, ενώ ξεκινά η διαδικασία αναζήτησης πιθανού σημείου χωροθέτησης.

 

Το νομικό πλαίσιο που διέπει τη λειτουργία των υδατοδρομίων και οι αλλαγές που προωθούν τα συναρμόδια υπουργεία, ώστε να διευκολύνουν και να επιταχύνουν την διαδικασία, αναλύθηκαν στην ευρεία σύσκεψη που έγινε το πρωί του Σαββάτου στο δημαρχείο των Ιωαννίνων, ενώ ξεκινά η διαδικασία αναζήτησης πιθανού σημείου χωροθέτησης.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος ο πρόεδρος της Hellenic Seaplanes – Ελληνικά Υδατοδρόμια Νικόλας Χαραλάμπους, ο πρόεδρος, ο αντιπρόεδρος και ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Ιωαννίνων Σπύρος Σουρέλης, Παναγιώτης Τζάνος και Στάθης Σιούτης αντίστοιχα, ο πρόεδρος του Φορέα Διαχείρισης Λίμνης Φίλιππας Φίλιος, ο πρόεδρος της κοινότητας Νήσου Άρης Λιούμπος, η βουλευτής Μαρία Κεφάλα, ενώ εκ μέρους του δήμου συμμετείχαν ο δήμαρχος Μωυσής Ελισάφ και ο γενικός γραμματέας Βασίλης Ζωγράφος.

«Βούληση του δήμου είναι να ξεκινήσει άμεσα όλες τις διαδικασίες που προβλέπονται, καθώς θεωρούμε ότι η λειτουργία υδατοδρομίου αποτελεί παρέμβαση ζωτικής σημασίας για την τουριστική ανάπτυξη της πόλης», υπογράμμισε στις δηλώσεις του ο δήμαρχος Ιωαννίνων Μωυσής Ελισάφ.

Έτσι, παράλληλα με τις νομοθετικές αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση ο δήμος θα προχωρήσει στις ενέργειες που πρέπει, ώστε να γίνει η χωροθέτηση του υδατοδρομίου, να επιλεγεί δηλαδή ο χώρος που μπορεί να εξυπηρετήσει μία τέτοια δραστηριότητα.

Ο πρόεδρος της εταιρίας «Ελληνικά Υδατοδρόμια» Νικόλας Χαραλάμπους τόνισε το υψηλό και έντονο ενδιαφέρον για τα Γιάννενα και τη λίμνη, αφού αποτελούν κόμβο, και υπογράμμισε ότι αυτό που εξετάζεται, είναι η ίδρυση και λειτουργία κεντρικού κι όχι περιφερειακού υδατοδρομίου, κάτι που θα επιτρέπει τη διασύνδεση της πόλης με το εξωτερικό.

«Προσδιορίσαμε τη διαδικασία και το χρονοδιάγραμμα για την χωροθέτηση του υδατοδρομίου στη λίμνη. Η διαδικασία θα είναι σύμφωνη με το νομικό πλαίσιο και ελπίζουμε όσο το δυνατό πιο γρήγορα να την έχουμε ολοκληρώσει. Εκτιμούμε ότι μέσα στις επόμενες εβδομάδες θα έχουμε την χαρά να ανακοινώσουμε το υδατοδρόμιο των Ιωαννίνων. Η λίμνη αποτελεί έναν κόμβο, που δίνει τη δυνατότητα να υπάρξουν πτήσεις προς το εξωτερικό. Θέλουμε να συνδυάσουμε τη λειτουργία των υδατοδρομίων με τα αεροδρόμια και τα λιμάνια, ώστε να υπάρχει ένα πλήρες δίκτυο», υπογράμμισε στις δηλώσεις του.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σπύρος Σουρέλης τόνισε ότι για τον επιχειρηματικό κλάδο του τουρισμού η λειτουργία υδατοδρομίου αποτελεί κομβικής σημασίας θέμα. «Η λειτουργία υδατοδρομίου θα φέρει κόσμο υψηλού εισοδήματος. Θα λειτουργήσει συμπληρωματικά και όχι ανταγωνιστικά με τις υπόλοιπες μεταφορικές υποδομές. Ευελπιστούμε στην αδειοδότηση και ελπίζουμε πολύ σύντομα να έχουμε την πρώτη πτήση», κατέληξε.

Στήριξη και από την «Ενότητα Πολιτών- Νέα Γιάννενα»

Για τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί στην κατεύθυνση ίδρυσης και λειτουργίας υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, ενημέρωσε ο κ. Χαραλάμπους και τον επικεφαλής της «Ενότητας Πολιτών- Νέα Γιάννενα» Θωμά Μπέγκα, ευχαριστώντας τον για τις ενέργειες που είχε κάνει η προηγούμενη δημοτική αρχή με παρεμβάσεις την προς την ηγεσία του υπουργείου Υποδομών, προκειμένου να αλλάξει το νομικό πλαίσιο και να καταστεί εφικτή η αδειοδότηση υδατοδρομίου σε λιμναίο περιβάλλον. Στο πλαίσιο αυτής της προσπάθειας, μάλιστα, είχε κατατεθεί η πρόταση δημιουργίας Δημοτικού Λιμναίου Ταμείου, η οποία θα καθιστούσε πιο ευέλικτη τη διαδικασία αδειοδότησης.

Ο κ. Μπέγκας επανέλαβε πως θεωρεί αναγκαία τη δημιουργία υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα, καθώς αποτελεί έναν ακόμα μοχλό ανάπτυξης και απαραίτητο «εργαλείο» για την περαιτέρω εξέλιξη της επικοινωνίας της πόλης μας με άλλες περιοχές, στο πλαίσιο ενός ολοκληρωμένου δικτύου μεταφορών και επικοινωνιών μαζί με την αναβάθμιση του αεροδρομίου και τους δύο μεγάλους οδικούς άξονες, κάτι που αποτέλεσε στρατηγική πολιτική επιλογή της προηγούμενης δημοτικής αρχής στην αναπτυξιακή προοπτική του τόπου.

Τέλος, επισήμανε ότι ο ίδιος και η παράταξή του θα συμβάλουν με όλες τους τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή, ευχαριστώντας τον κ. Χαραλάμπους για την ενημέρωση.

Αρωγός δηλώνει και η παράταξη «Ιωάννινα_2023»

Ενημερωτική συνάντηση με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Hellenic Seaplanes είχε το Σάββατο και η επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Ιωάννινα_2023» Τατιάνα Καλογιάννη, την οποία συνόδευαν ο δημοτικός σύμβουλος Στάθης Σιούτης και ο υποψήφιος της παράταξης στο Νησί Θεμιστοκλής Παππάς.

Ο κ. Χαραλάμπους παρουσίασε το σχέδιο της εταιρείας του και ανέφερε τις επόμενες κινήσεις για το υδατοδρόμιο στη Λίμνη, όπως τις είχε καταθέσει προηγουμένως και στον δήμαρχο, δηλώνοντας το αυξημένο ενδιαφέρον της εταιρείας για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων της και στα Γιάννενα.

Η Τατιάνα Καλογιάννη τον ευχαρίστησε για την ενημέρωση που της παρείχε και εν συνεχεία κατέθεσε όλες τις ενέργειες, στις οποίες είχε προχωρήσει ως αντιπεριφερειάρχης, ώστε να τροποποιηθούν οι διατάξεις του Ν.2971/2001(περί αιγιαλού) και να ενταχθούν στον Νόμο 4607/2019 (Άρθρο 33, παρ. 1, εδάφιο ζ), οι αναγκαίες ρυθμίσεις, για την αδειοδότηση και υλοποίηση έργων συγκοινωνιακών υποδομών και στις λίμνες.

Παρουσίασε, επίσης, το συνολικό πρόγραμμα και σχεδιασμό της παράταξης της αναφορικά με τις αναγκαίες υποδομές περιβαλλοντικής παρακολούθησης, αναψυχής, ανάδειξης της λιμναίας και παραλίμνιας περιοχής και εξυπηρέτησης ναυταθλητικών εγκαταστάσεων και συγκοινωνίας, δηλώνοντας ότι η παράταξη της και η ίδια προσωπικά θα είναι αρωγοί σε κάθε επιχειρηματική προσπάθεια, που θα αξιοποιεί και θα αναδεικνύει τον ιδιαίτερο χαρακτήρα και φυσιoγνωμία της λίμνης Παμβώτιδας και του δήμου γενικότερα.

Θετικός ο Σταύρος Καλογιάννης

Θετικός στην προοπτική ανάπτυξης υδατοδρομίου στην Παμβώτιδα δηλώνει και ο βουλευτής Ιωαννίνων της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Καλογιάννης, μετά τη συνάντησή του με τον κ. Χαραλάμπους, επισημαίνοντας τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν για τα Γιάννενα από τη λειτουργία υδατοδρομίου και την ένταξή του σε δίκτυο υδατοδρομίων.

«Για να επιτευχθεί αυτό, πρέπει να απλοποιηθεί δραστικά το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την ίδρυση και λειτουργίας των υδατοδρομίων. Σε αντίθεση με την προηγούμενη, η σημερινή κυβέρνηση είναι φιλική προς την επιχειρηματικότητα, συνεπώς αναμένεται τα συναρμόδια υπουργεία Υποδομών και Ανάπτυξης να επιταχύνουν τις διαδικασίες αδειοδοτήσεων. Αυτονόητο είναι ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δοθεί στη διασφάλιση του λιμναίου οικοσυστήματος της Παμβώτιδας», δήλωσε ο Σταύρος Καλογιάννης.

Γεωργία Χαλάτση
Ηπειρωτικός Αγών