Πάτρα: «Ελληνες, βοηθήστε να δω το παιδί μου» - Συγκλονίζει η ιστορία της 81χρονης μετανάστριας

«Να αγκαλιάσω τον γιο μου κι ας πεθάνω»! Μια φράση που θα μείνει χαραγμένη στον μεταφραστή και σε όποιον άλλον την άκουσε

 

«Να αγκαλιάσω τον γιο μου κι ας πεθάνω»! Μια φράση που θα μείνει χαραγμένη στον μεταφραστή και σε όποιον άλλον την άκουσε.

Και περικλείει το δράμα που βιώνει η 81χρονη Σύρια Sara Alhaled του Ali, η οποία συνελήφθη προχθές στο λιμάνι της Πάτρας, ενώ προσπαθούσε να ταξιδέψει χωρίς παραστατικά στην Ιταλία.

Με μειωμένη όραση και μοναδικό στήριγμά της το μπαστούνι της, αφού της είναι δύσκολο ακόμα και να περπατήσει, ξεκίνησε το μακρύ ταξίδι από την κόλαση του πολέμου προς την Ευρώπη, με ελπίδα να συναντήσει, στην Γερμανία, το μοναδικό εν ζωή παιδί της, από τα συνολικά πέντε (!) που αξιώθηκε να φέρει στον κόσμο.

Τα υπόλοιπα τέσσερα έπεσαν θύματα της φρίκης του πολέμου στη Συρία. Ο άνδρας της, κι εκείνος σκοτώθηκε σε βομβαρδισμό. Στη δύση της ζωής της, λοιπόν, έμεινε χωρίς να έχει τίποτα πια να περιμένει και να ελπίζει (τουλάχιστον πίσω στη φλεγόμενη πατρίδα). Τελευταία αχτίδα φωτός, ο πέμπτος γιος της που ζει ακόμα, γιατί έγκαιρα τόλμησε τη φυγή του προς τη Δύση και κατάφερε να ολοκληρώσει το ταξίδι του τρόμου, που για τους πρόσφυγες μοιάζει ατελείωτο. Φθάνοντας μέσω Τουρκίας στην Ελλάδα, από εδώ στην Ιταλία και καταλήγοντας, σώος, στη Γερμανία.

Η τραγική μάνα αποφάσισε να κάνει το ίδιο ταξίδι, αψηφώντας τα προβλήματα όρασης, την άγνοια έστω και μιας λέξης ξένης γλώσσας, την αβεβαιότητα ενός κόσμου που ποτέ της δεν είχε φανταστεί μεγαλώνοντας στο μικρό χωριό της, στα βάθη της Συρίας.

Κι όμως, η σκέψη στο ζωντανό παιδί της στην Ευρώπη, της έδωσε δύναμη να ξεπεράσει τα εμπόδια. Η σκέψη να ακολουθήσει τα χνάρια του γιου της... για να μπορέσει να τον δει, κι ας πεθάνει στην αγκαλιά του, όπως χαρακτηριστικά είπε στον μεταφραστή της, Χαράλαμπο Νάσερ. Και απευθυνόμενη μέσω αυτού στην «Π», μετέφερε το αίτημά της προς τη χώρα μας: «Ελληνες, βοηθήστε με να δω το παιδί μου».

Τουρκία - Αθήνα - Πάτρα…

Με πολύ κόπο και χίλιους κινδύνους κατόρθωσε να φθάσει στην Ελλάδα, η 81χρονη. Στην Αθήνα προσπάθησε να εντοπίσει πατριώτες της ώστε να μάθει για το επόμενο βήμα που έπρεπε να κάνει.

Ταξίδεψε στην Πάτρα με έναν 34χρονο ομοεθνή της ευελπιστώντας ότι θα μπορέσει να ταξιδέψει με πλοίο προς την Ιταλία. Μετά, θα ένωνε και το τελευταίο κομμάτι του παζλ για την υλοποίηση του ονείρου. Της το ανέκοψαν οι άνδρες του Κεντρικού Λιμεναρχείου της Πάτρας, την Παρασκευή το απόγευμα. Τη συνέλαβαν με την αυτόφωρη διαδικασία. Για την ιστορία, δεν διέθετε πλαστά έγγραφα, όπως συνηθίζεται, παρά μόνο μια μικρή ταυτότητά της. Ισως να πίστευε πως το δράμα της θα ήταν από μόνο του το εισιτήριο χωρίς επιστροφή που τόσο ήθελε…

Τη φρόντισαν

Στο Κεντρικό Λιμεναρχείο Πατρών οι ένστολοι δεν έμειναν ασυγκίνητοι από την περίπτωση. Προσπάθησαν να την φροντίσουν με τον καλύτερο τρόπο, επιδιώκοντας να απαλύνουν, όσο γινόταν, τον πόνο της. Της έδωσαν καλό στρώμα για να κοιμηθεί, της έφεραν φαγητό και ήταν δίπλα της σε ό,τι χρειαζόταν.

Αφέθηκε ελεύθερη

Η Σύρια γυναίκα οδηγήθηκε, χθες το μεσημέρι, στην αίθουσα του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου της Πάτρας. Η εικόνα της σιωπηλής γιαγιάς, που το βλέμμα της χανόταν σαν να ταξίδευε στην εικόνα του γιου της που θέλει να αντικρίσει, συγκλόνισε τους πάντες, εντός και εκτός αίθουσας. Κανείς δε μπορούσε να μη λυγίσει συνειδητοποιώντας την ιδιαιτερότητα αυτής της ανθρώπινης ιστορίας που επισκιάζει έγγραφα και νόμους. Πάντως το δικαστήριο την απήλλαξε της κατηγορίας βάσει ειδικής διάταξης για ηλικιωμένους (στην Πάτρα, ίσως πρώτη φορά έγινε χρήση της διάταξης αυτής).

Αχιλλέας Ροδίτης
Πελοπόννησος