Εντείνονται οι προσπάθειες πολιτών για να σταματήσουν οι καταστροφές στο Εθνικό Θαλάσσιο Πάρκο Ζακύνθου

Καταγγέλλονται συνεχείς μεταβολές στα αμμοθινικά συστήματα

 

Καταγγέλλονται συνεχείς μεταβολές στα αμμοθινικά συστήματα

Ομάδα πολιτών της Ζακύνθου κινητοποιείται για τη σωτηρία του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου καθώς υπάρχουν καταγγελίες για καταστροφή των αμμοθινών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συμπολίτες μας που έχουν ξεκινήσει αυτή την προσπάθεια συγκεντρώνουν υπογραφές και θα ζητήσουν από τις τοπικές αρχές και τους δικαστές να εφαρμόσουν το νόμο.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «παρά την τεράστια οικολογική αξία που έχει η περιοχή του Ε.Θ.Π.Ζ. τόσο για την Ελλάδα και την Ζάκυνθο, αλλά και την Ευρωπαϊκή Ένωση, την τελευταία δεκαετία παρουσιάζονται στην περιοχή του, φαινόμενα συστηματικής καταστροφής των προστατευόμενων οικοτόπων και συστηματικής υποβάθμισης των βιοτόπων των προστατευόμενων ειδών.Τα φαινόμενα καταστροφής του περιβάλλοντος που συμβαίνουν στην περιοχή του Ε.Θ.Π.Ζ., θεωρούμε – επειδή είναι εμφανέστατα- πως δεν ημπορεί παρά να γίνονται, με γνώση και ανοχή των υπηρεσιών και ειδικότερα του Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., ο οποίος είναι και ο φορέας που έχει την νομική ευθύνη για την προστασία του περιβάλλοντος σε αυτή την περιοχή. Επιπλέον, δεν απουσιάζουν περιπτώσεις αδειοδότησης απ’ τόν Φορέα Διαχείρισης του Ε.Θ.Π.Ζ., μη επιτρεπομένων οικιστικών παρεμβάσεων και άλλων δραστηριοτήτων στην περιοχή του. Υπάρχουν χαρακτηριστικά παραδείγματα καταστροφής του περιβάλλοντος στην περιοχή του Ε.Θ.Π.Ζ. που συνιστούν οι μεταβολές στα αμμοθινικά συστήματα».

Όπως καταγγέλλεται «παρεμβάσεις έχουν γίνει στα αμμοθινικά συστήματα του Καλαμακίου τουλάχιστον με την ανοχή του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου».

Συγκεκριμένα, τα αμμοθινικά συστήματα (είναι προστατευόμενοι οικότοποι με βάση την Οδηγία 92/43/ΕΟΚ) εκτείνονται κυρίως στην περιοχή του Καλαμακίου, πίσω από την παραλία ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας σε αυτή την περιοχή, και σε απόσταση έως και 700-800 μέτρα από τη θάλασσα και έχουν ενταχθεί στο δίκτυο προστατευομένων περιοχών “ΦΥΣΗ 2000”.

Αγγελική Ξενόφου
Ερμής Ζακύνθου