Κ. Παπανάτσιου για τον προϋπολογισμό: Αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες

Τόνισε η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ράδιο Ένα 102,5

 

Τόνισε η Βουλευτής Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ στο Ράδιο Ένα 102,5

Αυξάνονται οι κοινωνικές ανισότητες με τον προϋπολογισμό και το φορολογικό σύστημα που φέρνει η Νέα Δημοκρατία, σύμφωνα με τη Βουλευτή Μαγνησίας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κατερίνα Παπανάτσιου, η οποία μίλησε στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη. Η Βουλευτής τόνισε πως τα μέτρα της κυβέρνησης αφορούν τους λίγους και όχι τη μεσαία τάξη και ενώ με τη μείωση της φορολογίας στις μικρές επιχειρήσεις θα μπορούσε να δοθεί μία ανάσα, έρχεται το φορολογικό και αυξάνει τις ανισότητες. Βέβαια, η κ. Παπανάτσιου μίλησε και για τη διεύρυνση που ξεκινά ο ΣΥΡΙΖΑ, με τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης αυτό το Σαββατοκύριακο, λέγοντας πως γίνεται το πρώτο μεγάλο βήμα.

Για λίγους ο προϋπολογισμός

«Δεν είναι ο προϋπολογισμός που περίμεναν όλοι όσοι είχαν ψηφίσει τη Νέα Δημοκρατία. Αυτοί που ψήφισαν τη ΝΔ και άκουγαν ότι η μεσαία τάξη θα είναι η μεγάλη ευνοημένη από τον προϋπολογισμό, σε καμία περίπτωση δεν ισχύει.

Το μόνο φόρο που μειώνει σημαντικά είναι ο φόρος για τις επιχειρήσεις. Ακούμε εξαγγελίες τις τελευταίες ημέρες ότι θα υπάρχει 1,2 δις μείωση της φορολογίας όμως και στον προηγούμενο προϋπολογισμό υπήρχε μείωση της φορολογίας από το ΣΥΡΙΖΑ. Το θέμα είναι ότι αυτό το 1,2 δις εάν είναι σε άμεσους φόρους και σε ποιους κατευθύνεται. Το μισό ποσό από αυτό που εξαγγέλλουνε θα πάει σε ανθρώπους που δεν είναι αυτοί που βλέπουμε δίπλα μας καθημερινά, θα πάει στους λίγους. Κατευθύνεται προς τις επιχειρήσεις και καταλαβαίνετε ότι η μικρή επιχείρηση δεν έχει το ίδιο ποσό έκπτωσης με τη μεγάλη. Η αναλογία των χρημάτων είναι μεγαλύτερη στις μεγάλες επιχειρήσεις», υπογράμμισε η κ. Παπανάτσιου για το στόχο του προϋπολογισμού, ο οποίος αφορά τους λίγους…

Η Βουλευτής σχολίασε πως οι ελαφρύνσεις θα πάνε στις μεγάλες επιχειρήσεις, στους μετόχους, για να υπάρχει ανάπτυξη. «Θα αναπτυχθούν οι επιχειρήσεις κι αφού αναπτυχθούν, θα προσλάβουν κόσμο κι αφού προσλάβουν κόσμο έτσι θα δει και η μεσαία τάξη την ανάκαμψη. Υπήρχαν κίνητρα που είχαμε θέσει εμείς σαν κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Εάν ήθελε κάποιος να κάνει επενδύσεις, υπήρχε το μέτρο των αποσβέσεων και οι υπεραποσβέσεις. Επίσης είχαμε προτείνει και μέτρα ενίσχυσης της εργασίας για τις προσλήψεις που θα γίνονταν στις νέες επενδύσεις. Άρα υπήρχαν μέτρα για να υπάρξει ανάπτυξη και να μπορέσει να επενδύσει κάποια επιχείρηση», σημείωσε.

Αύξηση των ανισοτήτων

Η Βουλευτής και πρώην Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως είναι θετική η μείωση της φορολογίας από το 22% στο 9% στις μικρές επιχειρήσεις και δεν ήθελε να αποδομήσει το εν λόγω μέτρο.

Όμως σε συνδυασμό με το φορολογικό οι κοινωνικές ανισότητες θα αυξηθούν, σύμφωνα με την κ. Παπανάτσιου. «Θα πρέπει προκαταβολικά το 2020 να πληρώσουν υψηλότερες εισφορές στον ασφαλιστικό τομέα και το 2021 ανάλογα και με τον τζίρο που θα έχουν κάνει, ανάλογα με το τι κέρδη θα έχουνε, θα έχουν μία μείωση του φόρου. Αυξάνονται οι ανισότητες μεταξύ των πολιτών από το συγκεκριμένο φορολογικό και τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό που έχει καταθέσει η Νέα Δημοκρατία. Η ΝΔ βοηθά τους μεγάλους με τη λογική ότι πρέπει να επενδύσουν για να δώσουν κι ένα κομμάτι στους μικρούς. Δεν είναι λύση αυτή. Και έχει αποδειχθεί ότι αυτή η πολιτική, ήταν αυτή που κάνανε όλα τα προηγούμενα χρόνια και φτάσαμε στην κρίση», υπογράμμισε η Βουλευτής.

Η ίδια ανέφερε ότι από το 2009 έως το 2014 με τις πολιτικές που ακολουθήθηκαν το 80% των πολιτών έφτασε σε σημείο να χρειάζεται κάποια βοήθεια, εξαιτίας της συρρίκνωσης του εισοδήματός του, ενώ ένα 20% είχε τη δυνατότητα να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις της εποχής εκείνης.

«Οι χειρότεροι φόροι μπήκαν μέχρι το 2015, από κει και μετά αφεθήκαν κάποιοι φόροι με την κυβέρνηση τη δική μας και αυτό ήταν που έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει σε κάποιους ανθρώπους. Κι εμείς το καταλάβαμε, αλλά έπρεπε να βάλουμε κάποιους στόχους. Δεν έπρεπε να ήμασταν συνέχεια κάτω από το ΔΝΤ και κάτω από τα Μνημόνια. Έπρεπε να γίνουν οι κινήσεις, να βγούμε από τα μνημόνια, να βγει η χώρα στις αγορές, να ρυθμιστεί το χρέος. Το ότι ρυθμίζουμε το χρέος είναι πάρα πολύ σημαντικό. Θα μπορούσαν να το είχαν κάνει από το πρώτο μνημόνιο, που έκαναν δώρο στις τράπεζες.

Οι στόχοι οι δικοί μας, βγαίνουμε από τα μνημόνια, ρυθμίζουμε το χρέος, δημιουργούμε το μαξιλαράκι για να βγούμε στις αγορές όπως το κάναμε και συνεχίζουμε και σήμερα να είμαστε στις αγορές. Δημιουργώντας τον καλό δημοσιονομικό χώρο, από κει και μετά αρχίσαμε να δίνουμε, τα χρήματα που δίναμε.

Δώσαμε την 13η σύνταξη ή το επίδομα Πάσχα, την οποία την καταργούν. Δεν φαίνεται πουθενά το 2020 το επίδομα για το πετρέλαιο θέρμανσης, που φέτος το δίνουν από το πλεόνασμα που έχει φτιάξει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ. Δεν βλέπουμε προσλήψεις καθηγητών, που είχαμε εξαγγείλει, υπάρχουν μειωμένα κονδύλια για φάρμακα, έξοδα υπηρεσιών, καθαριότητας’, ανέλυσε η Βουλευτής για τα σημεία του προϋπολογισμού.

Μεταφορά ψήφων και ρουσφέτια

Η κ. Παπανάτσιου σχολίασε και το θέμα των ημερών με το διορισμό του 80χρονου στο Νοσοκομείο των Τρικάλων.

«Το ότι κάνεις συμφωνία, σου δίνω τις ψήφους μου ,που μεταφέρω από άλλο κόμμα και θα τις πάρεις εσύ, αλλά θέλω να γίνω Διοικητής Νοσοκομείου, αυτό ήταν κάτι που δεν το περίμενα. Δεν περίμενα τέτοια συμφωνία με τον Πρωθυπουργό και τον οποιοδήποτε πολιτευτή. Μιλούσαν και για αριστεία στη ΝΔ. Πουθενά δεν υπάρχει στο επιτελικό κράτος τους, το οποίο είναι αυξημένο κατά 20%», είπε χαρακτηριστικά η ίδια.

Στηρίζουμε την απλή αναλογική

Αναφορικά με την απλή αναλογική η κ. Παπανάτσιου επεσήμανε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα συναινέσει σε αλλαγή, καθώς θεωρεί πως είναι πιο αντιπροσωπευτικό εκλογικό σύστημα, χαρακτηρίζοντάς τη ως βασική αρχή του κόμματος, καθώς θα πρέπει να υπάρχουν συνεργασίες, όπως κάνουν άλλα κράτη.

Πρώτο βήμα για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ

Τέλος, η κ. Παπανάτσιου σημείωσε πως αυτό το Σαββατοκύριακο θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής Ανασυγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ- Προδευτική Συμμαχία και θα είναι το πρώτο βήμα στον μεγάλο αγώνα της διεύρυνσης που έχει τεθεί ως προτεραιότητα.

Μαγνησία