Μελετά τη Συμμετοχή του στον θεσμό του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης

Ήδη έχει έρθει σε επαφή με πανεπιστήμια του εξωτερικού για συνεργασία, παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει

 

Ήδη έχει έρθει σε επαφή με πανεπιστήμια του εξωτερικού για συνεργασία, παρόλο που το θεσμικό πλαίσιο δεν έχει ξεκαθαρίσει

5 τμήματα του ΔΠΘ έχουν αποκτήσει πιστοποίηση σπουδών με άλλα 3 να περιμένουν τους αξιολογητές για να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες

Θέματα που αφορούν όλο το εύρος των ζητημάτων που αγγίζουν το ελληνικό πανεπιστήμιο, συζητούνται από την Πέμπτη 28 Νοεμβρίου στη Σύνοδο των Πρυτάνεων που πραγματοποιείται στην Αθήνα, και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή.

Στη σύνοδο των πρυτάνεων συμμετέχουν και οι αντιπρυτάνεις, μιας και στις συνεδρίες συζητούνται επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους τομείς τους, και από τις οποίες εξάγονται συμπεράσματα και προτάσεις.

Έτσι στην Αθήνα βρίσκεται και η Αντιπρύτανης Ακαδημαϊκών Υποθέσεων και Φοιτητικής Μέριμνας κ. Ζωή Γαβριηλίδου, με πολλά χρήσιμα συμπεράσματα να εξάγονται ακόμα και από τις πρώτες συνεδρίες.

Επιτροπή για τη συμμετοχή στο θεσμό του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου

Έτσι συζητήθηκε ο θεσμός του Ευρωπαϊκού πανεπιστημίου, και η συμμετοχή των ακαδημαϊκών ιδρυμάτων της χώρας μας σε αυτό το μοντέλο, μια προοπτική που μελετά και το ΔΠΘ.

Να υπενθυμίσουμε πως για το θέμα υπάρχει πρόσκληση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, βασισμένη σε μία ιδέα που κατέθεσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν. Η διαπίστωση ότι το τοπίο της εκπαίδευσης αλλάζει άρδην σε ολόκληρη την Ευρώπη αποτυπώθηκε στα συμπεράσματα της Συνόδου των Ευρωπαίων Ηγετών, στο Γκέτεμποργκ το 2017, και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο κάλεσε τα κράτη- μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναλάβουν πρωτοβουλίες στην κατεύθυνση ενίσχυσης των στρατηγικών συνεργασιών μεταξύ πανεπιστημιακών ιδρυμάτων.

Τα πανεπιστήμια αυτά θα δίνουν τη δυνατότητα στους φοιτητές τους να αποκτήσουν πτυχίο συνδυάζοντας σπουδές σε διάφορες χώρες της ΕΕ, ενισχύοντας παράλληλα τη διεθνή ανταγωνιστικότητα των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, με απώτερο στόχο να συγκεντρώσει μια νέα γενιά δημιουργικών Ευρωπαίων, οι οποίοι θα συνεργάζονται πέρα από γλωσσικούς, συνοριακούς ή κλαδικούς περιορισμούς, ώστε να αντιμετωπίσουν τις μεγάλες κοινωνικές προκλήσεις και τα διαπιστωμένα ελλείμματα δεξιοτήτων στην Ευρώπη.

Όπως σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, το ΔΠΘ έχει δημιουργήσει επιτροπή για το θέμα, με συζητήσεις για το αν τελικά το Πανεπιστήμιο θα καταθέσει πρόταση για Ευρωπαϊκό πανεπιστήμιο.

Μέσω αυτού οι φοιτητές θα παίρνουν ένα κοινό πτυχίο, με σπουδές στα διάφορα τμήματα που συμμετέχουν, λαμβάνοντας ένα κοινό πτυχίο του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου.

Μέχρι τώρα έχουν εγκριθεί 17 Ευρωπαϊκά Πανεπιστήμια, και φέτος βγήκε ξανά πρόσκληση, με το ΔΠΘ να μελετά τις δυνατότητες, έχοντας έρθει σε επαφή με άλλα ιδρύματα και αναζητώντας με αυτά το πλαίσιο μέσα στο οποίο θα γίνει η συνεργασία.

Ένας παράγοντας που δημιουργεί επιφύλαξη πάντως είναι ότι τα 3 πανεπιστήμια στην Ελλάδα που συμμετέχουν στις προηγούμενες προτάσεις, δεν έχουν καμία οδηγία για το πώς θα προχωρήσουν, και δεν έχουν λυθεί ουσιαστικά ζητήματα.

Έτσι θα αξιολογήσουν και αυτό, μαζί με όλες τις άλλες παραμέτρους, και θα συνεκτιμηθεί για το τι πορεία θα ακολουθήσει κατόπιν το ΔΠΘ.

Μπροστά από τους άλλους στα ζητήματα πιστοποίησης το ΔΠΘ

Κατά τη διάρκεια της πρώτης μέρας συζητήθηκαν και θέματα πιστοποίησης σπουδών των πανεπιστημιακών τμημάτων, παρόλο που το ΔΠΘ βρίσκεται αρκετά μπροστά σε αυτό τον τομέα, με 5 τμήματα να έχουν ήδη πιστοποιηθεί και άλλα 3 να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να περιμένουν την επιτροπή αξιολόγησης, ενώ ετοιμάζονται να καταθέσουν προτάσεις και τα υπόλοιπα τμήματα του Πανεπιστημίου.

Μέχρι τώρα έχει γίνει η διαδικασία για το Τμήμα Μοριακής Βιολογίας, το ΤΕΦΑΑ, το Ελληνικής Φιλολογίας, Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Περιβάλλοντος, ενώ εκκρεμεί η διαδικασία για τα τμήματα Νομικής, Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Ιστορίας Εθνολογίας, για τα οποία περιμένουν να έρθουν οι αξιολογητές.

Ακόμα όμως και όσα περιμένουν να καταθέσουν προτάσεις έχουν κάνει σημαντική προετοιμασία, σημείωσε η κ. Γαβριηλίδου, που θεωρεί πως από εδώ και πέρα τα πράγματα θα γίνουν ευκολότερα γιατί στη Μονάδα Διασφάλισης της Ποιότητας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης (ΜΟΔΙΠ/ΔΠΘ) έχουν την τεχνογνωσία και από τις προηγούμενες αξιολογήσεις.

«Η αλήθεια είναι πως η ΜΟΔΙΠ μας είναι πολύ πιο μπροστά σε σχέση με τις ΜΟΔΙΠ των άλλων πανεπιστημίων, γιατί είμαστε πραγματικά προετοιμασμένοι» τόνισε χαρακτηριστικά η κ. Γαβριηλίδου.

Επιστρέφει η φοιτητική μέριμνα στο Υπουργείο Παιδείας;

Μεταξύ των θεμάτων που συζητούνται στην Σύνοδο των Πρυτάνεων, είναι και η πρόταση που έκανε το ΙΝΕΔΙΒΙΜ, να αναλάβει το Υπουργείο Παιδείας, κεντρικά, αυτό εξ’ ολοκλήρου το κομμάτι της στέγασης και της σίτισης των φοιτητών, αντί αυτές οι δικαιοδοσίες, ιδιαίτερα στη σίτιση, να ανήκουν στα Πανεπιστήμια.

Η κ. Γαβριηλίδου θεωρεί πως η πρόταση αυτή είναι λογική, όμως όλα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση του Υπουργείου Παιδείας.

Κώστας Μαρκενδούδης
Παρατηρητής της Θράκης