Αδάμος Μουζουρής: Ανάγκη η δημιουργία εθνικού συμβουλίου με εθνική στρατηγική

Είπε ότι η Τουρκία, έχει στόχο εδώ και 45 χρόνια, τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Διαβάστε τι άλλο δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, εκπαιδευτικός και ιστορικός, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» του Βόλου

 

Είπε ότι η Τουρκία, έχει στόχο εδώ και 45 χρόνια, τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο. Διαβάστε τι άλλο δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, εκπαιδευτικός και ιστορικός, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» του Βόλου

Ανάγκη χαρακτήρισε τη δημιουργία εθνικού συμβουλίου με εθνική στρατηγική και γραμμή για τα εθνικά θέματα, που θα βάλει κόκκινες γραμμές και θα αντιμετωπίσει τις απειλές της Τουρκίας, στόχος της οποίας είναι εδώ και 45 χρόνια, από την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, η συνεκμετάλλευση του Αιγαίου, ο Αδάμος Μουζουρής πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, εκπαιδευτικός και ιστορικός, που μίλησε στο «Ράδιο Ένα 102,5» .

Είπε ότι αν η Ελλάδα είχε οριοθετήσει γραμμές, μέσα από εθνική συνεννόηση, τα πράγματα θα ήταν πολύ διαφορετικά, καλύτερα σήμερα σε όλους τους τομείς.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας, είπε ότι για να μπουν κόκκινες γραμμές, στην τουρκική επιθετικότητα και τις συνεχείς προκλήσεις, πρέπει να υπάρξει εθνική συνεννόηση, πρόσθεσε ότι η απόφαση αυτή πρέπει να ληφθεί από το σύνολο του Ελληνικού λαού, με το εθνικό συμβούλιο που θα χαράξει εθνική πολιτική για το Αιγαίο. Ο κ. Μουζουρής είπε ότι η Τουρκία δεν τολμάει να μπει στην Ελλάδα, αλλά γυρίζει γύρω – γύρω σαν τον παλιάτσο, κάνει τη δουλειά των Αμερικανών στη Συρία, και τώρα προσπαθεί να εγκλωβίσει τη Λιβύη.

«Ενιαία εθνική αντιμετώπιση»

Ο ίδιος είπε ότι η Ελλάδα θα αντιμετωπίσει αυτές τις απειλές, όχι μόνο με τους διεθνείς οργανισμούς, αλλά με τη θέληση του λαού και την πίστη του, με ομόφωνες αποφάσεις στη Βουλή για τα εθνικά θέματα, τα οποία πρέπει να έχουν στεγανά και με ενιαία εθνική αντιμετώπιση.

«Πρέπει κάποια στιγμή κι εμείς, να δημιουργήσουμε εθνικό συμβούλιο με εθνική στρατηγική, διαφορετικά θα είμαστε πίσω από τα γεγονότα, καθώς η πορεία είναι προδιαγραμμένη ότι οι μεγάλες δυνάμεις θα σταθούν εκεί που είναι τα συμφέροντά τους», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μουζουρής. Σύμφωνα με την εκτίμησή του, εμείς μπορούμε να παίξουμε με βάση τις αρχές και τις αξίες μας, που είναι διαχρονικές και θα κερδίσουν τελικά, αλλά πάνω απ’ όλα πρέπει να έχουμε πίστη και εμμονή στο δίκαιό μας και να μη βγαίνουν έξω με πάνω από μια άποψη για ένα εθνικό θέμα.

45 χρόνια σχέδιο διεκδικήσεων

Από το 1974 και μετά, που η Τουρκία κατέλαβε τη μισή Κύπρο, σήμερα προβάλλει διεκδικήσεις στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και στα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν και το θέμα δεν πρέπει να το βλέπουμε ευκαιριακά.

«Εμείς έχουμε 45 χρόνια κατοχή και με τις πράξεις μας ουσιαστικά απενοχοποιήσαμε την Τουρκία και οι υποχωρήσεις μας στις διεκδικήσεις της, την οδήγησαν να διεκδικεί ακόμη περισσότερα», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Κυπρίων Μαγνησίας.

Όπως είπε, 45 χρόνια τώρα, διαιωνίζεται μια εισβολή – κατοχή όπως την όρισε ο ΟΗΕ τότε, ενώ η Κύπρος μπήκε στην Ε.Ε. το 2004 με την προοπτική να έχει μια βοήθεια για το Κυπριακό ζήτημα.

Για τις κινήσεις της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ, ο Αδάμος Μουζουρής είπε ότι η Τουρκία πήγε και αγκυροβόλησε το γεωτρύπανο «Γιαβούζ» και έφυγε, χωρίς να προχωρήσει στη ρήξη, που όλοι περίμεναν.

Αναφορικά με την συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων, ο Κύπριος εκπαιδευτικός και ιστορικός είπε ότι θυμίζει το παζάρι της Τουρκίας, όλα στο τραπέζι και ό,τι πάρουμε σιγά – σιγά. «Εγώ φοβάμαι ότι υπάρχει μια ηθική αταξία κάθετα και οριζόντια στην εποχή μας. Οι μεγάλες δυνάμεις έχουν ξεκαθαρίσει ότι πάνω απ’ όλα είναι τα συμφέροντά τους και η Λιβύη είναι μια ελπίδα για μας τους αδύναμους, που προσδοκούμε στο δίκαιο, ότι και η αφρικανική χώρα είναι χωρισμένη στα δύο: Βεγγάζη και Τρίπολη», ανέφερε. Ο ίδιος είπε ότι πρόκειται για ένα παιχνίδι συμφερόντων και η Αίγυπτος, πρόσκειται περισσότερο στην ομάδα της Βεγγάζης, όπως και ο αραβικός κόσμος και γι’ αυτό είναι αντίθετη με τη συμφωνία που έγινε.

Άλλη μια πληγή για Κύπρο και Αιγαίο

Για την Κύπρο το πρόβλημα είναι ότι δέχεται ακόμη μια πληγή, όπως και το Αιγαίο πέλαγος και ο φόβος όλων, είναι ότι η Τουρκία έχει στόχο εδώ και 45 χρόνια τη συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο πέλαγος.

Ο κ. Μουζουρής είπε ότι κάποια στιγμή πρέπει να γίνει η ρήξη και το 2017, δόθηκε μια πολύ σημαντική ευκαιρία, όταν ο πρόεδρος της, Τάσσος Παπαδόπουλος όριζε την ΑΟΖ Κύπρου – Ισραήλ και Κύπρου – Αιγύπτου. Τότε μπήκε το θέμα να οριστεί η ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. «Όσο δεν γίνεται αυτό, πρέπει να θεωρούμε φυσικό επακόλουθο όλα αυτά τα οποία γίνονται. Εμείς δώσαμε πολλά στην ανθρωπότητα, καθώς στον 20ο αιώνα, σε όλες τις ανατροπές και διαμορφώσεις της Ευρώπης, ήμασταν παρόντες, δίνοντας αίμα για την ελευθερία, την αξιοπρέπεια και τα δίκαια των λαών», τόνισε.

Μαγνησία