Μικρές σεισμικές δονήσεις στη Ζάκυνθο | Γ. Κοπανάς: «Μας προβληματίζει ο σεισμός των Κυθήρων»

Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες ανεπαίσθητες μπορούμε να πούμε σεισμικές δονήσεις στο νησί μας. Και μπορεί όλοι μας να έχουμε συνηθίσει, όπως λέμε, και να μη μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός αυτό, ίσως να είναι και ανάξιο λόγου για μια τόσο έντονα σεισμογενή περιοχή όπως η Ζάκυνθος, εντούτοις η ενημέρωσή μας από τους ειδικούς είναι σημαντική. Και τούτο επειδή πρέπει να γνωρίζουμε – στο βαθμό που μας επιτρέπει η επιστήμη – τι ακριβώς συμβαίνει και αν πρέπει να ανησυχούμε ή όχι.

 

Τις τελευταίες μέρες σημειώνονται κάποιες ανεπαίσθητες μπορούμε να πούμε σεισμικές δονήσεις στο νησί μας. Και μπορεί όλοι μας να έχουμε συνηθίσει, όπως λέμε, και να μη μας προκαλεί εντύπωση το γεγονός αυτό, ίσως να είναι και ανάξιο λόγου για μια τόσο έντονα σεισμογενή περιοχή όπως η Ζάκυνθος, εντούτοις η ενημέρωσή μας από τους ειδικούς είναι σημαντική. Και τούτο επειδή πρέπει να γνωρίζουμε – στο βαθμό που μας επιτρέπει η επιστήμη – τι ακριβώς συμβαίνει και αν πρέπει να ανησυχούμε ή όχι.

Σε συνομιλία που είχαμε με τον Διδάκτωρ Φυσικής Πανεπιστημίου Αθηνών και Ερευνητής σεισμολογίας, Γιάννη Κοπανά ανέφερε: «Οι τελευταίοι σεισμοί είναι ανεπαίσθητοι και αραιοί στο νησί μας, δεν έχουν μεγάλη συχνότητα».

Δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο ο σεισμός στην Αλβανία

Σχετικά με το αν και κατά πόσο μας επηρεάζει ο φονικός σεισμός της Αλβανίας ο κ. Κοπανάς δήλωσε ότι δεν επηρεάζει τον ελλαδικό χώρο, εφόσον ήταν ένας επιφανειακός σεισμός. «Επειδή ο σεισμός στη γειτονική χώρα ήταν επιφανειακός δε μας επηρεάζει», είπε. Εστίασε την προσοχή του όμως στο σεισμό των Κυθήρων, ο οποίος έγινε στις 27 Νοεμβρίου 2019. Χαρακτηριστικά δήλωσε: «Ενώ ο σεισμός της Αλβανίας δε μας ανησυχεί, πιστεύω όμως ότι μας επηρεάζει ο σεισμός των Κυθήρων. Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε κάτι: Δεν ήταν σεισμός της Κρήτης γιατί η δόνηση που σημειώθηκε είχε επίκεντρο 60 χιλιόμετρα νότια των Κυθήρων».

Συνεχίζει το συλλογισμό του λέγοντάς μας τι είχε συμβεί παλιότερα με το συγκεκριμένο ρήγμα: «60 χιλιόμετρα βορειότερα στα Κύθηρα, το 1903 είχε γίνει ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον ελλαδικό χώρο. Το μέγεθός του ήταν 8 ρίχτερ, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος στην Ελλάδα. Άρα ο σεισμός σε αυτή την περιοχή μας προβληματίζει, λόγω του βάθους του. Ήταν 70 χιλιόμετρα το βάθος του, ακριβώς στο όριο του φλοιού της γης, καθώς μετά από αυτό το βάθος, αρχίζει ο μανδύας και μετά είναι ο πυρήνας. Με άλλα λόγια, είναι στα όρια του φλοιού και του μανδύα. Αν λοιπόν γίνεται ένας τόσο μεγάλος σεισμός της τάξης του 6,1 ρίχτερ τόσο βαθιά, που δεν έχει και πολλούς μετασεισμούς, σίγουρα μας ανησυχεί».

Ο σεισμός των Κυθήρων

Ο κ. Κοπανάς είπε: «Ο προβληματισμός είναι ότι με το σεισμό αυτό σείστηκε όλη η Ελλάδα, άρα όπου υπήρχαν ρήγματα – και υπάρχουν πάρα πολλά στον ελλαδικό χώρο – έγινε μια αναδιάταξη αυτών. Από εκεί και πέρα εάν ενισχύθηκαν οι εντάσεις των ρηγμάτων και επιταχυνθούν κάποιοι σεισμοί ή αν έγινε εκτόνωση των ρηγμάτων, εκτόνωση της ενέργειας που είχε συσσωρευτεί και καθυστερήσει να εκδηλωθεί ένας σεισμός, είναι θέμα στατιστικής».

«Πρέπει να ξεφύγουμε από τη στατιστική και να πάμε σε ενόργανες μετρήσεις»

Εξέφρασε την επιφυλακτικότητά του για τις στατιστικές μεθόδους που χρησιμοποιούνται, κυρίως εξαιτίας του στατιστικού σφάλματος: «Όταν μιλάμε για τη σεισμολογία έχουμε πάντα στο μυαλό μας ότι τα συμπεράσματα βγαίνουν βάσει στατιστικής, κάποιων σεισμών και γνώσεων που έχουμε από προηγούμενους σεισμούς. Αυτός είναι ο λόγος που εγώ επιμένω ότι πρέπει να ξεφύγουμε από αυτή τη λογική και να πάμε σε ενόργανες μετρήσεις για να μετράμε διάφορα συνοδά φαινόμενα που συμβαίνουν κατά την επεξεργασία ενός σεισμού, πιέζονται πετρώματα, μετατοπίζονται πετρώματα, γίνονται μικροσεισμοί, εκπέμπονται αέρια. Άρα πρέπει να τα παρακολουθούμε όλα αυτά αν θέλουμε να πλησιάσουμε και να μπορούμε να δίνουμε μια πληροφορία είτε καθησυχαστική είτε ανησυχητική για τον κόσμο».

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποια ανησυχία μας είπε: «Ό,τι κι αν πούμε θα το πούμε από πλευρά στατιστικής. Τι μπορούμε να πούμε; Ότι ένας σεισμός της τάξης του 6,1 ο οποίος εκδηλώθηκες στο θαλάσσιο χώρο των Κυθήρων μπορεί να είναι προσεισμός ενός μεγαλύτερου. Δε μπορούμε να το ξέρουμε, αλλά ούτε και να το αποκλείσουμε. Γιατί πάντα υπάρχει το ρίσκο του στατιστικού σφάλματος».

Ολοκληρώνοντας δήλωσε ότι από το σεισμό των Κυθήρων εγείρονται δύο προβληματισμοί: «Όταν ξέρουμε ότι έγινε ένας τόσο μεγάλος σεισμός στην περιοχή έχουμε 2 ανησυχίες. Αρχικά αν ο σεισμός ήταν κύριος και τελείωσε το φαινόμενο και μετά αν επειδή ήταν τόσο μεγάλος και σε τόσο μεγάλο βάθος έκανε αναδιάταξη στα ρήγματα όλου του ελλαδικού χώρου».

«Δυστυχώς, μας δήλωσε, η σεισμική ακολουθία σε σεισμούς τόσου μεγάλου βάθους είναι ελάχιστη, σε αντίθεση με το δικό μας περσινό σεισμό που ήταν επιφανειακός. Ο σεισμός στη Ζάκυνθο ήταν σε βάθος γύρω στα 10 χιλιόμετρα και μέσα σε ένα χρόνο έδωσε 11.800 μετασεισμούς. Των Κυθήρων έχει ελάχιστους σεισμούς από τις 27 Νοεμβρίου που σημειώθηκε».

Ημέρα Ζακύνθου