Από το 2014 η ιδέα, το 2020 η υλοποίηση

Σε 2 εκ. ευρώ, με τη δυνατότητα διπλασιασμού, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, μπορεί να φτάσει η χρηματοδότηση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που ξεκινά να υλοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου.

 

Σε 2 εκ. ευρώ, με τη δυνατότητα διπλασιασμού, εφόσον υπάρξει ενδιαφέρον από επιχειρήσεις, μπορεί να φτάσει η χρηματοδότηση του προγράμματος απασχόλησης ανέργων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, που ξεκινά να υλοποιεί η περιφέρεια Ηπείρου.

Απαντήσεις σε ερωτήματα που τέθηκαν είτε δημόσια είτε στα γραφεία της περιφέρειας Ηπείρου για το επιδοτούμενο πρόγραμμα ανέργων, έδωσε ο περιφερειάρχης Αλέξανδρος Καχριμάνης, ξεκαθαρίζοντας πως η περιφέρεια δεν έχει καμία εμπλοκή στις προσλήψεις.

Όπως συμβαίνει σε προγράμματα του ΟΑΕΔ, ουσιαστικά η επιδότηση απευθύνεται στις επιχειρήσεις συγκεκριμένων τομέων, αν και ευρείας γκάμας, οι οποίες και επιλέγουν τα άτομα που θα απασχοληθούν, εφόσον βέβαια πληρούν τις προϋποθέσεις της πρόσκλησης.

Οι επιχειρήσεις που μπορούν να ενταχθούν στο πρόγραμμα πρέπει να δραστηριοποιούνται στους κλάδους αγροδιατροφής, υγείας- ευεξίας, τουρισμού- πολιτισμού, παροχή υπηρεσιών ΤΠΕ, ενώ υπάρχει όριο προσλήψεων ανά επιχείρηση, με το ανώτατο ποσό που μπορεί να διατεθεί τις 100.000 ευρώ.

«Από τις 7 Ιανουαρίου θα μπορεί η κάθε επιχείρηση που θέλει να προσλάβει προσωπικό, σύμφωνα με τους όρους του προγράμματος, να υποβάλλει αίτηση. Για να προχωρήσει η διαδικασία γρήγορα, η αξιολόγηση θα είναι ανοικτή. Όποιος έχει τις προβλεπόμενες προϋποθέσεις, θα εγκρίνεται η αίτησή του. Το πρόγραμμα θα κλείσει στις 30 Ιουνίου. Οι επιχειρήσεις πρέπει να έχουν τουλάχιστον υποκατάστημα σε περιοχή της Ηπείρου», τόνισε ακόμη ο περιφερειάρχης.

Αναφερόμενος στο ιστορικό του σχεδιασμού του προγράμματος και απαντώντας κυρίως στην ανακοίνωσης της παράταξης «Ορίζοντες Ηπείρου», ο περιφερειάρχης τοποθέτησε χρονικά την ιδέα για το πρόγραμμα το 2014, σε επίσκεψη που είχε πραγματοποιήσει μαζί με τους άλλους περιφερειάρχες στη Γερμανία. Εκεί διαπίστωσε πως στον δήμο Στουτγκάρδης, στις καλές πρακτικές που εφάρμοζε, περιλαμβανόταν και πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων επιστημόνων σε ιδιωτικές επιχειρήσεις για απόκτηση δεξιοτήτων, το οποίο χρηματοδοτούνταν από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο.

Στη συνέχεια, μετά από διαδοχικές επαφές που είχε με τις υπηρεσίες των υπουργείων, η Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης της περιφέρειας συνέθεσε και ενέταξε μια καινοτόμα πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα 2014-2020 της Περιφέρειας, το οποίο εγκρίθηκε τελικά από την Ευρωπαϊκή Ένωση το 2015. «Από τον περασμένο Μάρτιο αρχίσαμε την υποβολή αιτήσεων και τελικά η ΕΔΕΛ του υπουργείου το ενέκρινε την περασμένη Παρασκευή», επεσήμανε.

Γεωργία Χαλάτση