Δωδεκάνησα: «Να ψωνίζουν χωρίς δασμούς οι επιβάτες των θαλαμηγών σκαφών»

Να επιτραπεί και στους επιβάτες των θαλαμηγών και άλλων σκαφών που επισκέπτονται την περιοχή μας να αγοράζουν προϊόντα χωρίς δασμούς, ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιάννης Φλεβάρης και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου.

 

Να επιτραπεί και στους επιβάτες των θαλαμηγών και άλλων σκαφών που επισκέπτονται την περιοχή μας να αγοράζουν προϊόντα χωρίς δασμούς, ζητούν από τα αρμόδια υπουργεία ο αντιπεριφερειάρχης Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας Γιάννης Φλεβάρης και ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Δωδεκανήσου Γιάννης Πάππου.

Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, οι κ.κ. Φλεβάρης και Πάππου αποφάσισαν να συντονίσουν τις δυνάμεις τους και τις προσπάθειές τους, ώστε να αλλάξει το καθεστώς που ισχύει μέχρι σήμερα, το οποίο δεν προωθεί το θεματικό τουρισμό και στερεί από τα νησιά μας έσοδα, αφού αυτής της κατηγορίας οι επισκέπτες είναι υψηλής εισοδηματικής στάθμης.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Φλεβάρη η αγορά αδασμολόγητων προϊόντων (duty free) επιτρέπεται μόνο στους επισκέπτες που έρχονται μαζικά στα λιμάνια μας, κάτι που πρέπει να αλλάξει, τονίζοντας ότι έχουν ήδη γίνει κινήσεις προς την κυβέρνηση με την κατάθεση σχετικού αιτήματος.

«Ένα σοβαρό θέμα που μας απασχολεί και έχουν γίνει κινήσεις προς αυτή την κατεύθυνση και πιστεύουμε ότι στο πλαίσιο της ενίσχυσης του ελληνικού τουρισμού θα βρει ευήκοα ώτα από τη γενική κυβέρνηση και το κυνηγάμε μαζί με το επιμελητήριο, είναι το θέμα του θεματικού τουρισμού που έχει να κάνει με την επίσκεψη τουριστών στα νησιά που έρχονται εδώ με θαλαμηγούς και γιοτ δηλαδή εκτός του μαζικού τουρισμού.

Με κάποια παλαιότερη ρύθμιση οι άνθρωποι αυτοί εξαιρούνται του δικαιώματος Duty Free δηλαδή της απαλλαγής φόρου σε σχέση με τους άλλους επισκέπτες που έρχονται στα νησιά με αυτό τον τρόπο. Οι άνθρωποι αυτοί εξαιρούνται του συγκεκριμένου καθεστώτος. Είναι ένα θέμα που πρέπει να λυθεί, καθώς οτιδήποτε βοηθά τον τουρισμό και την τοπική επιχείρηση είναι ένα καλό μέτρο, το οποίο το ζητάμε και το κυνηγάμε» δήλωσε χαρακτηριστικά ο κ. Φλεβάρης, ο οποίος τόνισε ότι η οικονομική ζωή στα νησιά μας πρέπει να γίνει πιο ομαλή και εύκολη και για το λόγο γίνεται συντονισμός των δυνάμεων για το καλύτερο αποτέλεσμα.

Πάντως, σύμφωνα με τον ίδιο το ζήτημα αφορά τα οικονομικά υπουργεία, και μάλιστα, όπως υπογράμμισε πρέπει να βρεθεί η χρυσή τομή σε ό,τι αφορά και τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας, ενώ όπως είπε το αρμόδιο υπουργείο είναι εκείνο που πρέπει να νομοθετήσει. Μάλιστα, ο κ. Φλεβάρης υπογράμμισε ότι είναι απλό το πράγμα, καθώς η απαλλαγή του φόρου για κάποιον που επιθυμεί να αγοράσει ή να καταναλώσει ακόμα και αν είναι υψηλής εισοδηματικής στάθμης τουρίστας αποτελεί κίνητρο και ας είναι το θέμα περισσότερο… ψυχολογικό.

Τι ισχύει

Σύμφωνα με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, το δικαίωμα αγοράς αφορολογήτων και αδασμολογήτων ειδών παρέχεται μόνο στους εξερχόμενους της χώρας ή διερχόμενους από αυτή ημεδαπούς ή αλλοδαπούς επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα, καθώς, επίσης και στα πληρώματα των μεταφορικών μέσων που έχουν προορισμό τρίτη χώρα και παραδίδονται σε αυτούς κατά τον χρόνο αναχώρησής τους από την Ελλάδα.

Το δικαίωμα αγοράς φορολογημένων ειδών από τα μικτά Καταστήματα Φορολογημένων, Αδασμολογήτων και Αφορολογήτων Ειδών παρέχεται σε όλους τους ταξιδιώτες που έχουν ως προορισμό άλλο σημείο της Ε.Ε. . Όσον αφορά στη μέγιστη ανά είδος ποσότητα που μπορεί να πωληθεί από τα Κ.Α.Ε., δεν υπάρχει σχετικός περιορισμός, όμως, οι αγοραζόμενες ποσότητες πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε να ικανοποιούν μόνο τις προσωπικές-οικογενειακές, και σε καμία περίπτωση εμπορικές ανάγκες των επιβατών.

Η διαδικασία πώλησης αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών από τα Κ.Α.Ε. πραγματοποιείται ως εξής:

α) Για τα καταστήματα που λειτουργούν σε λιμένες και αερολιμένες, με τη σφράγιση από τα Κ.Α.Ε. ή την επικύρωση μέσω ταμειακής μηχανής ή μέσω μηχανογραφημένου συστήματος, του εισιτηρίου/ κάρτας επιβίβασης του επιβάτη, η οποία χρησιμεύει ως στοιχείο απόδειξης του προορισμού σε τρίτη χώρα του επιβάτη, καθώς και με την έκδοση από τα Κ.Α.Ε. απόδειξης λιανικής πώλησης για κάθε αγοραστή.

β) Για τα καταστήματα που λειτουργούν στους Μεθοριακούς Σταθμούς, με την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης.

Αντίστοιχα, η διαδικασία πώλησης φορολογημένων ειδών από τα μικτά Κ.Α.Ε. πραγματοποιείται με την έκδοση απόδειξης λιανικής πώλησης. Στους επιβάτες με προορισμό τρίτη χώρα που έχουν πραγματοποιήσει αγορές αδασμολογήτων και αφορολογήτων ειδών από τα Κ.Α.Ε. διενεργούνται δειγματοληπτικοί έλεγχοι, με βάση την κάρτα επιβίβασης και την απόδειξη λιανικής πώλησης.

Στους λοιπούς επιβάτες ασκείται διακριτική εποπτεία και, στις περιπτώσεις βάσιμων υπονοιών, έλεγχος των αγορασθέντων από το κατάστημα ειδών σε σχέση, με την εκδοθείσα σχετική απόδειξη λιανικής πώλησης. Η τυχόν αγορά ειδών από τα Κ.Α.Ε. από μη δικαιούχα πρόσωπα διώκεται και τιμωρείται σύμφωνα με τις διατάξεις περί λαθρεμπορίας του Τελωνειακού Κώδικα.

Η Ροδιακή