Αχαΐα: Παίρνουν τζάμπα τα ακίνητα για την «Ολυμπία» με...«σάρκα και αίμα» - Αποκαλυπτικά στοιχεία

Πολύ πιο σοβαρή, πολύπλοκη και σε βάθος νομικά πολλαπλώς ερμηνευόμενη, φαίνεται να είναι τελικά η υπόθεση που χθες έφερε στη δημοσιότητα η «Π» και αφορά στον καθόλα αρνητικό αιφνιδιασμό ιδιοκτητών ακινήτων στην Αιγιάλεια, οι οποίοι από το 2010 είχαν λάβει το σύνολο των αποζημιώσεών τους από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να περάσει από τη γη τους ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών.

 

Πολύ πιο σοβαρή, πολύπλοκη και σε βάθος νομικά πολλαπλώς ερμηνευόμενη, φαίνεται να είναι τελικά η υπόθεση που χθες έφερε στη δημοσιότητα η «Π» και αφορά στον καθόλα αρνητικό αιφνιδιασμό ιδιοκτητών ακινήτων στην Αιγιάλεια, οι οποίοι από το 2010 είχαν λάβει το σύνολο των αποζημιώσεών τους από το ελληνικό Δημόσιο, προκειμένου να περάσει από τη γη τους ο αυτοκινητόδρομος Κορίνθου - Πατρών.

Η απόφαση του Εφετείου Πατρών - που θεωρείται προάγγελος πολλών ακόμα παρόμοιων στο προσεχές μέλλον- εξέπληξε τον νομικό κόσμο του Αιγίου, αφού είδε να κατακρεουργείται η πρωτόδικη απόφαση του Πρωτοδικείου της πόλης, περί καθορισμού της προσωρινής τιμής απαλλοτριώσεων.

ΝΕΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Σύμφωνα με νέα στοιχεία, που περιήλθαν σε γνώση της «Π», το κράτος με την προσφυγή του πέτυχε να μειώσει κατά 85% τις τιμές των αγροτεμαχίων και στο 1/3 αυτές των ακινήτων, στο Τμήμα από το ύψος της Κουλούρας Αιγίου μέχρι και την Ροδοδάφνη. Για παράδειγμα κτήμα που είχε αποζημίωση 180 ευρώ/τ.μ. το κατέβασε στα 30-35 ευρώ, ζητώντας από τους ιδιοκτήτες, χρόνια μετά, να επιστρέψουν τη χρηματική διαφορά.

Ο ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ

Το δικαστήριο έκρινε πως «κρίσιμος» χρόνος υπολογισμού της αξίας των ακινήτων είναι το 2013, παρότι την ίδια χρονιά είχε εκδοθεί απόφαση που διατηρούσε τις τιμές μονάδος του 2010 και η οποία τώρα ξαφνικά ανετράπη, για πολλούς «αναιτιολόγητα, αφού φαίνεται να 'χει σχεδόν αντιγράψει τους ισχυρισμούς του δημοσίου», όπως σχολίαζαν αυθόρμητα στην «Π» νομικοί κύκλοι.

ΟΙ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ

Στην περιοχή, ο δικηγορικός κόσμος αλλά και άνθρωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης που έχουν τα τελευταία καταπιαστεί με τις απαλλοτριώσεις για μεγάλα έργα υποδομής, συνεκτιμούν ότι μόνο για την «Ολυμπία οδό» τα ειδοποιητήρια σε ιδιοκτήτες ακινήτων θα αγγίξουν τα 800 περίπου, από την Αιγείρα μέχρι τη Ροδινή. Επεται όμως και το κομμάτι απαλλοτριώσεων της ΕΡΓΟΣΕ για τη νέα σιδηροδρομική γραμμή (που βρίσκεται σε πραγματογνώμονα) και αφορά τόσους ή και περισσότερους, υπό τον φόβο η απόφαση του Εφετείου Πάτρας ν' αποτελέσει «ντιρεκτίβα» για το δημόσιο και σ' αυτή την περίπτωση.

«Θα γίνει σφαγή. Πρόκειται περί ιδεοληψίας. Το κράτος θέλει σάρκα και αίμα» λένε σχετικά εμπλεκόμενοι δικηγόροι.

Η ΕΡΜΗΝΕΙΑ

Καθόλου τυχαία δεν χαρακτηρίζεται (από νομικούς) η απόφαση «καμπάνα του πολέμου», αφού δείχνει ότι το ελληνικό δημόσιο και με αλλαγή του νόμου το 2013, «πάει να πάρει τζάμπα τις ιδιοκτησίες, με το έτσι θέλω, μετά από μια δεκαετία, επειδή έπεσαν οι τιμές. Δεν δίνει όμως το δικαίωμα στον ιδιώτη, αφού δεν τον συμφέρει να πάρει πίσω το βιος του».

Eτσι αποδεικνύεται «κούφια» η πρωτόδικη απόφαση του 2010, που έδινε το 60% της αποζημίωσης σημειώνοντας ότι αυτό δεν πέφτει, άρα το ποσό ήταν στη ευχέρεια του ιδιώτη να το κάνει ότι θέλει, και το 40% εγγυοδεσίας, που τώρα όλα ακυρώνονται στην πράξη.

ΤΑ ΣΧΟΛΙΑ

Από τότε, αν και θα έπρεπε να εκδοθεί εφετειακή απόφαση σε 40 μέρες και το πολύ μέσα σε 1,5 χρόνο, ωστόσο κατόπιν αλλεπάλληλων αναβολών του δημοσίου έφτασε να εκδίδεται το 2019.

Διόλου τυχαίο δεν είναι και το σχόλιο του προέδρου των δικηγόρων του Αιγίου Γιώργου Μπέσκου ότι «οι δικαστές, λειτούργησαν - ενώ δεν θα 'πρεπε - σαν δημόσιοι υπάλληλοι», αφού 300 σελίδων υπόμνημα δεν φάνηκε να τους απασχολεί, «προβαίνοντας χωρίς σθένος σε μία γραμματειακή πρακτική έκδοσης απόφασης».
Αλλοι συνάδελφοί του πάντως μιλούσαν για «σημεία και τέρατα, που αντιβαίνουν ακόμα το ίδιο το Σύνταγμα

Η ΔΗΛΩΣΗ

Ο δικηγόρος Αιγίου και συνήγορος υπεράσπισης ιδιοκτητών Παναγιώτης Θεοφανόπουλος, ερωτηθείς από την «Π» για τη επίμαχη απόφαση, περιέγραψε με μελανά χρώματα το τι σημαίνει αυτή για τον κόσμο, κάνοντας ένα σχόλιο, που καταδεικνύει το νομικό βάθος και εύρος της όλης υπόθεσης. Δηλώνει συγκεκριμένα γι' αυτήν: «Παρότι είχε όλες τις νομικές και ουσιαστικές προϋποθέσεις να ευδοκιμήσει, με έκπληξη διαπιστώσαμε - σύσσωμος ο νομικός κόσμος του Αιγίου - ότι κατέληξε σε μία πρωτοφανή - υπερβολική μείωση των τιμών των απαλλοτριούμενων ακινήτων. Το αποτέλεσμα της δίκης, προκαλεί τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό θέμα στην τοπική κοινωνία, αφού επέρχεται βίαιη διακοπή της προηγούμενης κατάστασης, που μπορεί να περιγραφεί ως πλήρης ανατροπή των ισχυόντων και πλέον η αποζημίωση δεν καθίσταται πλήρη, ως επιβάλλει το Σύνταγμα, γεγονός που διαταράσσει τη δίκαιη ισορροπία μεταξύ των απαιτήσεων του γενικού συμφέροντος αφενός και της προστασίας του δικαιώματος στην ειρηνική απόλευση της περιουσίας, κατά παράβαση της Σύμβασης της Ρώμης. Είναι ευνόητο ότι η απόφαση θα προσβληθεί στα ανώτερα εθνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, αφού το αγαθό της ιδιοκτησίας μάλλον θυσιάζεται σε βάρος των πολιτών, μπροστά σε μια επιτακτική ανάγκη του Κράτους ν' αποκαταστήσει, με κάθε κόστος, εσφαλμένες επιλογές του για τις οποίες είναι αποκλειστικά υπεύθυνο».

Δημήτρης Τριανταφυλλόπουλος
Πελοπόννησος