Αλέξης Μητρόπουλος στο Ράδιο Ένα Βόλου: Νόμος του κράτους ακόμη η 13η σύνταξη του Τσίπρα (ηχητικό)

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να τον καταργήσει ή να δώσει τα χρήματα

 

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα πρέπει να τον καταργήσει ή να δώσει τα χρήματα

Νόμος του κράτους είναι ακόμη η λεγόμενη από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ 13η σύνταξη, η οποία μάλιστα είχε ψηφιστεί και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τον νυν Υπουργό Οικονομικών κ. Βρούτση. Σύμφωνα με τον γνωστό καθηγητή- εργατολόγο κ. Αλέξη Μητρόπουλο και πρόεδρο της ΕΝΥΠΕΚΚ, θα πρέπει τον Μάιο του 2020 να δοθεί η 13η σύνταξη ή εάν αυτό δεν το επιθυμεί η κυβέρνηση θα πρέπει να καταργήσει το νόμο. Ο κ. Μητρόπουλος, μιλώντας στο Ράδιο ΕΝΑ 102,5 και στον Γιώργο Καρεκλίδη ανέλυσε τις διατάξεις που αφορούν τους συνταξιούχους, επισημαίνοντας ταυτόχρονα και τις υποχρεώσεις της πολιτείας, μετά από σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Για τις αυξήσεις των συντάξεων

Τη συμμόρφωση του κράτους με τις αποφάσεις του ΣτΕ αναμένει η ΕΝΥΠΕΚΚ- Ένωση για την Υπεράσπιση της Εργασίας και του Κοινωνικού Κράτους, σύμφωνα με τον κ. Μητρόπουλο, που θα αφορά τις αυξήσεις στις συντάξεις και μάλιστα σε δύο κατηγορίες.

» Η μία κατηγορία είναι όσοι είχαν μείωση στην επικουρική τους το 2016 με τον νόμο Κατρούγκαλου. Εδώ, το ΣτΕ είπε να έρθουν οι συντάξεις στα προ Κατρούγκαλου επίπεδα, δηλαδή να γίνουν μεγαλύτερες και να υπάρξουν αναδρομικά μόνο από τον Οκτώβριο και μετά, όχι από τον Οκτώβριο και πίσω.

Διέταξε το ΣτΕ να γίνει ανασχεδιασμός των ποσοστών αναπλήρωσης με συνέπεια όσοι είχαν ή θα έχουν στο μέλλον πάνω από 32 χρόνια ασφάλισης να τυχαίνουν μεγαλύτερης σύνταξης λόγω μεγαλύτερης ανταποδοτικότητας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Μητρόπουλος, σχολιάζοντας πως τόσο ο ίδιος, όσο και η Επιστημονική Ένωση είναι επιφυλακτικοί ως προς την υλοποίηση των αποφάσεων αυτών από το κράτος.

Εξηγώντας τους λόγους αυτής της συγκράτησης, ο γνωστός εργατολόγος σημείωσε πως «Ο Υπουργός λέει ότι θα πάρουν έως και 198 ευρώ στις επικουρικές και βάζει δύο αστερίσκους. Υπό τον όρο ότι θα υπάρχει αναλογιστική μελέτη και δεύτερο ανάλογα με τις δημοσιονομικές δυνατότητες γι’ αυτό εμείς είμαστε επιφυλακτικοί και κουμπωμένοι για να πούμε στον κόσμο. Οι δύο αστερίσκοι που πάντα μπαίνουν, μας κάνουν λίγο επιφυλακτικούς. Με τη ψήφιση του νόμου θα δούμε την εξέλιξη αυτή και ο Υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα δούμε την εξέλιξη αυτή στα τέλη Γενάρη».

Νόμος του κράτους η 13η σύνταξη του Τσίπρα

Ξεκάθαρος σε ότι αφορά τη 13η σύνταξη που δόθηκε επί κυβερνήσεως Τσίπρα ήταν ο κ. Μητρόπουλος, τονίζοντας πως αυτή η σύνταξη ή το επίδομα κατ’ άλλους, είναι νόμος του κράτους και η κυβέρνηση ή θα πρέπει να το τηρήσει ή να το καταργήσει.

«Εμείς βγάλαμε μία ανακοίνωση και είπαμε ότι αυτό που μοίρασε ο κ. Τσίπρας τον Μάιο του 2019, που ειπώθηκε προεκλογικά, που του ασκήσανε κριτική και το είχε ψηφίσει και ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης είναι ακόμη εν ισχύ νόμος του κράτους. Δηλαδή σύμφωνα με τον νόμο που ισχύει θα πρέπει την 1η Μαΐου, σε πέντε μήνες, 2,5 εκατομμύρια συνταξιούχοι να πάρουνε την ίδια 13η σύνταξη, όπως μοίρασε ο Τσίπρας τον Μάιο του 2019. Τώρα θα πάρει το ρίσκο να ακυρώσει το νόμο; Να τον καταργήσει ο κ. Μητσοτάκης και ο κ. Βρούτσης; Αν δεν καταργηθεί οι συνταξιούχοι θα πρέπει να πάρουν τη 13 σύνταξη κατά τον τρόπο και κατά τα ποσά που είχαν πάρει», είπε χαρακτηριστικά.

Μπορεί με το ασφαλιστικό νομοσχέδιο να μπει και αυτό της 13ης σύνταξης ήταν η ερώτηση που τέθηκε στον κ. Μητρόπουλο με τον ίδιο να απαντά πως είναι στην ευχέρεια της κυβέρνησης. «Είναι δύσκολο όμως. Η κυβέρνηση αναφέρει ρύθμιση ρητής κατάργησης αυτού έστω και του κολοβού επιδόματος όπως το έδωσε ο κ. Τσίπρας», συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Ακόμη, ο κ. Μητρόπουλος μίλησε και για το κοινωνικό μέρισμα επισημαίνοντας πως είναι λίγα τα ποσά, πολλές οι απαιτήσεις και οι ανάγκες κι εξίσου πολλές οι δυσαρέσκειες, καθώς αποκλείονται και φτωχοί συνταξιούχοι και νέοι άνεργοι.

Αποφασίζει το ΣτΕ για τους συνταξιούχους

Το Σάββατο, συνταξιούχοι απ’ όλη τη χώρα διαμαρτυρήθηκαν στην Αθήνα διεκδικώντας αυξήσεις στις πενιχρές τους συντάξεις. Ο κ. Μητρόπουλος τόνισε πως οι συνταξιούχοι της χώρας ετοιμάζοντας για τη «μάχη των μαχών», που είναι στις 10 Ιανουαρίου στο ΣτΕ, όπου για τα 2,5 εκ. των παλιών συνταξιούχων, θα αποφασίσει το ΣτΕ εάν θα γυρίσουν οι συντάξεις στα προ 12 επίπεδα κι αν θα ξαναπάρουν σε μόνιμη βάση ολόκληρη τη 13η και ολόκληρη τη 14η σύνταξη, με την απόφαση να εκδίδεται κοντά στο Πάσχα.

Επιπλέον, επεσήμανε σχετικά με απόφαση που έχει ήδη εκδώσει το ΣτΕ, ότι συνταξιούχοι με πάνω από 32 χρόνια εργασίας θα δουν αύξηση στα χρήματά τους.

«Αυτό θα γίνει για όλους τους συνταξιούχους κατά το ΣτΕ. θα αφορά και τους σημερινούς συνταξιούχους, και αυτούς που βγήκανε με τον νόμο Κατρούγκαλου και αυτούς που θα βγουν στο εξής. Γιατί εάν αυξηθούν τα ποσοστά αναπλήρωσης, θα πρέπει να πάρουν μεγαλύτερη αύξηση στη σύνταξη, όσοι έχουν από 32 χρόνια και πάνω. Άρα όλοι θα είναι ωφελημένοι, εάν η κυβέρνηση εφαρμόσει πιστά την απόφαση του ΣτΕ. Γι αυτό εμείς είναι λίγο επιφυλακτικοί, γιατί τα ποσά είναι μεγάλα, οι αυξήσεις για πολλές κατηγορίες είναι μεγάλες γι’ αυτό κι εμείς περιμένουμε εάν η κυβέρνηση θα συμμορφωθεί πλήρως με αυτή την απόφαση», είπε ο κ. Μητρόπουλος.

Συμπλήρωσε δε, σχετικά με το εάν θα μπορέσει η κυβέρνηση να ανταποκριθεί οικονομικά σ’ αυτές τις απαιτήσεις ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε πως η κυβέρνηση μπορεί να συμψηφίσει σε βάθος πενταετίας τα χρήματα που χρωστά στους συνταξιούχους, με αυτά που τις χρωστάνε οι συνταξιούχοι και να γίνει αυτός ο συμψηφισμός.

«Οι συνταξιούχοι χρωστάνε σε τέλη, σε φόρους σε ΕΝΦΙΑ, το κράτος χρωστά σε δώρα, σε αυξήσεις συντάξεις, μπορεί να βρεθεί μία λύση, γιατί η χώρα να δώσει εφάπαξ τόσα χρήματα δεν έχει», σχολίασε.

Το σχέδιο νόμου που θα κατατεθεί μέσα Ιανουαρίου θα δώσει το στίγμα και τη διάθεση των ποσών και με την ψήφιση θα ολοκληρωθεί. Σύμφωνα με τον εργατολόγο, μπαίνουμε σε ένα ενδιαφέρον τρίμηνο για όλους τους συνταξιούχους και όλους τους ασφαλισμένους.

Μέσα στην εβδομάδα δίνονται 1500 παλιά εφάπαξ

Τέλος, ο κ. Μητρόπουλος ανέφερε ότι μέσα στην εβδομάδα που διανύουμε θα δοθούν 1500 παλιά εφάπαξ, κυρίως του δημοσίου και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Γενικά στο θέμα αυτό της καταβολής εφάπαξ, σημείωσε πως το κράτος χωλαίνει, καθώς αργούν οι εκκαθαρίσεις των συντάξεων και αργούν πολύ και τα εφάπαξ και στην πορεία όσο αργούν, κόβονται κιόλας.

Ακούστε το ηχητικό στην εφημερίδα Μαγνησία