Νεκροί πρόσφυγες λόγω κρύου στον Έβρο

Δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες πέθαναν από υποθερμία στον Έβρο, μέσα σε διάστημα 4 ημερών

 

Δύο γυναίκες και τέσσερις άνδρες πέθαναν από υποθερμία στον Έβρο, μέσα σε διάστημα 4 ημερών

Τα μόνα στοιχεία που έχουν γίνει γνωστά είναι ότι οι ηλικίες τους είναι κάτω των 30 ετών και πως οι δύο γυναίκες είναι αφρικανικής καταγωγής. Τα πτώματα εντοπίστηκαν σε διαφορετικά σημεία αλλά φέρεται πως ήταν στην ίδια ομάδα.

Σύμφωνα με την αστυνομία, τα πτώματα δεν έφεραν σημάδια εγκληματικής ενέργειας και οι αρχές υποθέτουν ότι το κρύο σε συνδυασμό με την έλλειψη κατάλληλης ένδυσης και υπόδησης ή φαγητού είναι οι αιτίες θανάτου των 6 προσφύγων. Η αστυνομία ζήτησε τη διενέργεια νεκροτομής, ωστόσο ακόμα δεν έχουν γίνει γνωστά τα αποτελέσματά της, ενώ έχουν κρατηθεί δείγματα DNA και άλλα χρήσιμα στοιχεία ώστε να μπορέσει να γίνει η αναγνώριση, καθώς σε καμία από τις περιπτώσεις δεν βρέθηκαν χαρτιά πάνω τους και κατά συνέπεια δεν μπορούν να καταλάβουν ούτε καν από ποια χώρα προέρχονται.

Οι σοροί βρέθηκαν σε ένα διάστημα τεσσάρων ημερών, με την πρώτη να εντοπίζεται μέσα σε δασαρχείο στο Μεγάλο Δέρειο από κτηνοτρόφο στις 5 Δεκεμβρίου και τις τελευταίες δύο στις 8 Δεκεμβρίου στη Γεμιστή Έβρου. Οι τελευταίες δύο ανήκαν σε γυναίκες και μάλιστα πολύ νεαρές, με τις εκτιμήσεις να κάνουν λόγο για 15-25 ετών γυναίκες. Στις 6 Δεκεμβρίου το πτώμα ενός άνδρα πρόσφυγα βρέθηκε στην επαρχειακή οδό που ενώνει το Μικρό με το Μεγάλο Δέρειο, ενώ ακόμα δύο σοροί ανδρών βρέθηκαν στην ορεινή περιοχή του Κορύμβου, ο πρώτος στις 5 Δεκεμβρίου και ο δεύτερος 7 Δεκεμβρίου.

Παρόμοια περιστατικά συμβαίνουν κάθε χρόνο στον Έβρο. Πέρσι περνώντας τα σύνορα εντοπίστηκαν 39 άνθρωποι νεκροί ενώ με τους τελευταίους έξι θανάτους, ο αριθμός των νεκρών για το 2019 έχει φτάσει μέχρι σήμερα τους 35. Ανάμεσα τους είναι και αρκετά παιδιά. Ο πνιγμός και η υποθερμία είναι οι βασικές αιτίες θανάτων. Βεβαίως, αυτοί είναι οι θάνατοι που είναι καταγεγραμμένοι μόνο στην ελληνική πλευρά καθώς η τουρκική πλευρά δεν δίνει στοιχεία. Οι αφίξεις από τον Έβρο έχουν αυξηθεί από το 2018. Πέρσι από τα ελληνοτουρκικά σύνορα πέρασαν 18.014 άνθρωποι ενώ φέτος μέχρι τις αρχές Δεκεμβρίου έχουν περάσει 14.025.

Έβρος – Κομοτηνή: Ως και 7 μέρες με τα πόδια

Οι τελευταίοι θάνατοι, αλλά και μαρτυρίες ανθρώπων που κατάφεραν να φθάσουν στη Θεσσαλονίκη, αποκαλύπτουν ότι υπάρχει μια νέα διαδρομή μεταναστών. Προσπαθώντας να αποφύγουν την Εγνατία Οδό και τους ελέγχους της Αστυνομίας, οι μετανάστες περνούν το ποτάμι και κατευθύνονται στον ορεινό όγκο πίσω από το Σουφλί. Έπειτα, περπατούν κατά μήκος των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων, ακολουθώντας χωμάτινους δρόμους και τις οδηγίες διακινητών που λαμβάνουν μέσω στιγμάτων στο GPS. Εκτός από τις οδηγίες, δεν έχει διαπιστωθεί φυσική παρουσία διακινητών κατά μήκος της διαδρομής, αναφέρουν πηγές του vice.gr

Οι μετανάστες θέλουν να φθάσουν στην Κομοτηνή και από εκεί να πάρουν το λεωφορείο για τη Θεσσαλονίκη. Το ταξίδι με τα πόδια από τον Έβρο ως την Κομοτηνή, μπορεί να διαρκέσει ως και επτά μέρες, ανάλογα με τις καιρικές συνθήκες. Η απότομη αλλαγή του καιρού και η σφοδρή κακοκαιρία που έπληξε την περιοχή, φαίνεται ότι ευθύνονται για τους μαζικούς θανάτους των τελευταίων ημερών, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι στο βουνό δεν υπάρχουν σημάδια για να ακολουθήσουν.

Όσοι μετανάστες επιλέγουν την παραπάνω διαδρομή, επιθυμούν να συνεχίσουν βόρεια προς την Ευρώπη, χωρίς να καταγραφούν στην Ελλάδα. Υπάρχει κάτι ακόμη. Άνθρωποι που περπάτησαν κατά μήκος των ελληνο-βουλγαρικών συνόρων ανέφεραν ότι έπεσαν θύματα ληστείας από αγνώστους, που φορούσαν ρούχα παραλλαγής, όπως περιέγραψαν. Σε μια περίπτωση, τους άρπαξαν χρήματα και κινητά. Σε μια δεύτερη, γυναίκα από το Ιράν ανέφερε ότι τους άφησαν να συνεχίσουν, επειδή εκείνη τους μίλησε στα τούρκικα, στοιχείο που δείχνει πιθανή εμπλοκή ατόμων από τα μειονοτικά χωριά.

Διεθνής Αμνηστία: “Χρειάζονται ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές”

«Οι χθεσινές αναφορές ότι 6 άτομα πέθαναν από υποθερμία στον Έβρο επιχειρώντας να περάσουν προς την Ελλάδα αναδεικνύουν τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες καθώς φτάνει ο χειμώνας. Αντί να ενισχύει τα σύνορα, η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να διασφαλίσει την προστασία των προσφύγων και να τους παράσχει ασφαλείς και νόμιμες διαδρομές» σημείωσε το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Αμνηστίας, σύμφωνα με την Αυγή, υπενθυμίζοντας παράλληλα ότι «χθες τιμούσαμε την Παγκόσμια Ημέρα για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τα 71 χρόνια από την υπογραφή της Οικουμενικής Διακήρυξης των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου. Με αυτή την αφορμή, υπενθυμίζουμε το άρθρο 14 της Διακήρυξης: ‘Κάθε άτομο που καταδιώκεται έχει το δικαίωμα να ζητά άσυλο και του παρέχεται άσυλο σε άλλες χώρες’. Το δικαίωμα αυτό είναι καθολικό και απαραβίαστο. Τα δικαιώματα των προσφύγων είναι ανθρώπινα δικαιώματα!».

Η Γνώμη της Θράκης