«Στον αέρα» η ανανέωση των συμβάσεων 4.000 νέων επιστημόνων

Συνάντηση της αντιπροσωπείας εργαζομένων με τον Αλέξη Τσίπρα - Γιώργος Δημητριάδης: «Διώχνουν 4.000 νέους επιστήμονες για να πάρουν 500»

 

Συνάντηση της αντιπροσωπείας εργαζομένων με τον Αλέξη Τσίπρα - Γιώργος Δημητριάδης: «Διώχνουν 4.000 νέους επιστήμονες για να πάρουν 500»

Συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα πραγματοποίησε η αντιπροσωπεία των 4000 νέων επιστημόνων από 22 έως 29 ετών, των οποίων η σύμβαση του προγράμματος με το Δημόσιο λήγει τον επόμενο μήνα.

Οι εργαζόμενοι βρίσκονται αντιμέτωποι με την μη παράταση του προγράμματος, χωρίς κάποια σαφή εξήγηση ή δέσμευση για νέο πρόγραμμα από την ηγεσία του συγκεκριμένου υπουργείου.

«Παλαιοκομματικές λογικές» προκειμένου να τακτοποιηθούν «γαλάζια παιδιά»

Για «παλαιοκομματικές λογικές» προκειμένου να τακτοποιηθούν «γαλάζια παιδιά» αλλά και για ψέματα της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας έκαναν λόγο τα μέλη της αντιπροσωπείας των 4.000 επιστημόνων των οποίων οι συμβάσεις λήγουν σε ένα μήνα, όπως χαρακτηριστικά ισχυρίστηκε στον «ΠτΘ» ο κ. Γιώργος Δημητριάδης που παρευρέθηκε στη συνάντηση ως εκπρόσωπος Βορείου Ελλάδος.

Στην εκπνοή της λήξης των συμβάσεων, το Υπουργείο Εργασίας αρνείται να συναντηθεί με την αντιπροσωπία των νέων επιστημόνων, προφασιζόμενη τη διάθεση των χρημάτων που προορίζονταν για το εν λόγω πρόγραμμα στο Κοινωνικό Μέρισμα, γεγονός που κρίνεται «ψευδές», όπως χαρακτηριστικά σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.

Τη στιγμή που η ανανέωση της σύμβασης 4.000 επιστημόνων απορρίπτεται, η κυβέρνηση ανακοινώνει πρόγραμμα για το λεγόμενο «brain gain», κάτι το οποίο στο παρελθόν έχει επιδιωχθεί και αποτύχει, καθώς «κανένας σοβαρός επιστήμονας δεν δέχθηκε να συμμετάσχει» όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο κ. Δημητριάδης.

«Διώχνουν 4.000 για να πάρουν 500», είπαν, στον Πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ τα μέλη της αντιπροσωπείας των νέων επιστημόνων από 22 έως 29 ετών – όλοι κάτοχοι πτυχίου, μεταπτυχιακού και πολλοί εξ αυτών και διδακτορικού.

Χωρίς κοινή γραμμή τα στελέχη της κυβέρνησης

Σε ερώτηση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για το ποια είναι η απάντηση που τους δίνει η κυβέρνηση, η αντιπροσωπεία των νέων επιστημόνων σημείωσε ότι στην κυβέρνηση δεν υπάρχει κοινή γραμμή. «Άλλες απαντήσεις δίνει ο υπουργός κ. Βρούτσης και άλλες ο κ. Μηταράκης» ανέφερε χαρακτηριστικά η αντιπροσωπεία.

Μιλώντας για τον υφυπουργό Εργασίας, σημείωσαν: «Μας είπε ψέματα ο κ. Μηταράκης, μας είπε ότι ένα μέρος του ποσού δόθηκε στο κοινωνικό μέρισμα», κάτι που χαρακτήρισαν ως «εξωφρενικό». Και σε αυτό το σημείο εξήγησαν το εξής: «Η ουσία είναι ότι η κα Αχτσιόγλου και ο κ. Ηλιόπουλος είχαν σχεδιάσει το πρόγραμμα βασιζόμενοι, αν δεν κάνω λάθος, στον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ».

Με τη σειρά της η κ. Αχτσιόγλου, ούσα προεξάρχουσα του εν λόγω προγράμματος, μίλησε για «έλλειψη πολιτικής βούλησης» καθώς και για ένα «επικοινωνιακό παιχνίδι» από πλευράς της κυβέρνησης.

Όσον αφορά τα επόμενα βήματα της αντιπροσωπείας εργαζομένων, ο κ. Δημητριάδης γνωστοποίησε πως θα γίνει εκ νέου προσπάθεια συνάντησης με τον Υπουργό Εργασίας, ενώ παράλληλα έχει δρομολογηθεί η διεξαγωγή μαζικής κινητοποίησης στην Αθήνα με προορισμό το Μέγαρο Μαξίμου, στις 10 Ιανουαρίου του 2020.

Παρατηρητής της Θράκης