Αύξηση περιπολιών από Αστυνομία και Στρατό για τη «θωράκιση» του Έβρου

Τα έργα, τις κοινές δράσεις Στρατού Ξηράς και Ελληνικής Αστυνομίας και τις ενέργειες των Αρχών στον Έβρο για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, εξέτασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή, την Παρασκευή και το Σάββατο.

 

Τα έργα, τις κοινές δράσεις Στρατού Ξηράς και Ελληνικής Αστυνομίας και τις ενέργειες των Αρχών στον Έβρο για την αντιμετώπιση και τη διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, εξέτασε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, κατά τη διήμερη περιοδεία που πραγματοποίησε στην περιοχή, την Παρασκευή και το Σάββατο.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση μέσω τροπολογίας που κατέθεσε προς ψήφιση, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την αναβάθμιση των αεροσκαφών της Πολιτικής Αεροπορίας, προχώρησε στη σύσταση θέσης Εθνικού Συντονιστή για τη διαχείριση του προσφυγικού και δίνει τη δυνατότητα για απευθείας αναθέσεις συμβάσεων για λόγους ασφαλείας.

Ειδικός συντονιστής ορίστηκε ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδης Στεφανής, 60 ετών, στρατηγός εν αποστρατεία που ανέλαβε υφυπουργός Εθνικής Άμυνας στην κυβέρνηση υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη από τις 9 Ιουλίου 2019. Υπηρέτησε ως Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού από το 2017 έως το 2019. Η επιλογή Στεφανή ήταν του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος μάλιστα τηλεφώνησε προσωπικά στον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για να του το ανακοινώσει. Την τροπολογία του Εθνικού Συντονιστή για το μεταναστευτικό και τον Ενιαίο Φορέα Επιτήρησης Συνόρων υπερψήφισε η Νέα Δημοκρατία, ενώ η αντιπολίτευση σύσσωμη ψήφισε όχι. Εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης, (ΣΥΡΙΖΑ) ο Νίκος Βούτσης ζήτησε την απόσυρσή της υπογραμμίζοντας ότι αφορά μείζον εθνικό θέμα το οποίο χρήζει διεξοδικής συζήτησης, ενώ ακόμη πιο οξύς εμφανίστηκε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος, καταλογίζοντας στην κυβέρνηση δημιουργία ενός νέου σώματος υπό τις εντολές του Υπουργού που οδηγεί σε στρατικοποίηση της ζωής της χώρας.

Επαφές Στεφανή

Κατά την περιοδεία του στον Έβρο, ο κ. Στεφανής συναντήθηκε με τους διοικητές του Δ’ Σώματος Στρατού, των ΧΙΙ και ΧVI Μηχανοκίνητων Μεραρχιών Πεζικού, τους αστυνομικούς διευθυντές των Διευθύνσεων Αστυνομίας Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας, καθώς και με το διοικητή της Λιμενικής Αρχής Αλεξανδρούπολης, από τους οποίους ενημερώθηκε για την πρόοδο υλοποίησης των διαταγών που έχουν εκδοθεί για την αντιμετώπιση και διαχείριση του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος.

Στο πλαίσιο της επίσκεψής του, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κινήθηκε οδικώς στα χερσαία σύνορα κατά μήκος του ποταμού Έβρου, στις ζώνες ευθύνης της 3ης – 7ης – 30ής – 31ης – 50ής Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας και της τακτικής διοίκησης του 21ου Μηχανοκίνητου Συντάγματος Πεζικού, πραγματοποιώντας ελέγχους των κοινών δράσεων Στρατού Ξηράς – Ελληνικής Αστυνομίας, των σημείων επιτήρησης, καθώς επίσης και των αποτρεπτικών εμποδίων.

Περαιτέρω επισκέφθηκε το νεοσυσταθέν Ενιαίο Κέντρο Ελέγχου – Επιτήρησης Συνόρων (ΕΚΕΕΣ) στη Νέα Βύσσα Ορεστιάδας, όπου ενημερώθηκε για τη λειτουργία του και τις δυνατότητες επιτήρησης, καθώς και το Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης (ΚΥΤ) του Έβρου.

Τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας συνόδευε ο διοικητής του Δ’ Σώματος Στρατού, αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Το σχέδιο της κυβέρνησης

Το σχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αποσκοπεί σε λιγότερες προσφυγικές ροές από τον Έβρο, φαίνεται να περιλαμβάνει συρματοπλέγματα και κοινές περιπολίες στρατού και αστυνομίας.

Το Σάββατο, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη, αρμόδιος για θέματα μεταναστευτικής πολιτικής, Γιώργος Κουμουτσάκος, προανήγγειλε άλλωστε τα μέτρα αύξησης φύλαξης των συνόρων στον Έβρο.

Όπως τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός, «θα τοποθετηθούν συρματοπλέγματα, θα αυξηθούν οι περιπολίες, οι θερμικές κάμερες αλλά και τα πτητικά μέσα που επιτηρούν την περιοχή».

Το σχέδιο που έχει καταστρωθεί και επιμελείται ή επιβλέπει ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας και Εθνικός Συντονιστής για τον έλεγχο των συνόρων και το μεταναστευτικό-προσφυγικό Αλκιβιάδης Στεφανής, ξεκίνησε ήδη να εφαρμόζεται εδώ και λίγες ημέρες.

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας, αλλά και ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς που επίσης βρέθηκε στην περιοχή μια ημέρα νωρίτερα, είχαν συνεργασία και με τους αστυνομικούς διευθυντές του Έβρου, αφού πλέον υπάρχει κοινή δράση στρατού – αστυνομίας, με στόχο τον καλύτερο συντονισμό και την απόδοση των μέτρων που έχουν ληφθεί.

Σύμφωνα με πληροφορίες του evros-news.gr, έχει τοποθετηθεί συρματόπλεγμα σε διάφορα σημεία στις όχθες του ποταμού Έβρου, συνολικού μήκους πάνω από 5 χιλιόμετρα, προκειμένου να μην μπορούν πλέον εύκολα οι διακινητές να “σπρώχνουν” από την Τουρκία προς την Ελλάδα πρόσφυγες.

Παράλληλα, οι μεικτές περιπολίες που αυξήθηκαν από τον στρατό και την αστυνομία κατά 50% σε αριθμό, έχουν ως θετικό αποτέλεσμα να υπάρχει ήδη τις τελευταίες ημέρες εμφανής μείωση των ροών από τα χερσαία μας σύνορα, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

«Έχουν σταματήσει οι εκπτώσεις στη φύλαξη των συνόρων»

Ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριοφυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς εκφράζει την ικανοποίηση των συναδέλφων του για την πολιτική βούληση, που επιδεικνύει η σημερινή κυβέρνηση, για τη μείωση των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

«Έχουν σταματήσει οι εκπτώσεις στη φύλαξη των συνόρων… Βλέπουμε ότι τα λόγια του κ. Χρυσοχοϊδη, κατά την τελευταία μας συνάντηση, πριν περίπου 15 μέρες, γίνονται πράξη κι αυτό μας χαροποιεί και μας ευχαριστεί. Μέχρι να ομαλοποιηθεί η κατάσταση, με τις περιπολίες που θα γίνονται σε συνεργασία με τον Στρατό, σίγουρα, οι ροές δεν θα σταματήσουν από τη μία μέρα στην άλλη. Όταν όμως λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα, για τα οποία φωνάζουμε τόσο καιρό, νομίζουμε ότι θα έχουμε τα θεμιτά αποτελέσματα».

Όπως σημείωσε ο ίδιος, δυστυχώς, υπήρξε μεγάλη καθυστέρηση στη λήψη των συγκεκριμένων μέτρων, με αποτέλεσμα και οι ροές να αυξηθούν σημαντικά, αλλά και να ακούγονται σχόλια του τύπου ότι ο Έβρος είναι ξέφραγο αμπέλι, κάτι που λυπεί ιδιαίτερα τους συνοριοφύλακες, που εδώ και χρόνια ζητούν προσωπικό και εξοπλισμό για να κάνουν καλύτερα τη δουλειά τους. Ωστόσο, επισημαίνει πως «κάλλιο αργά, παρά ποτέ… είναι μέτρα που θα έπρεπε να είχαν παρθεί χθες. Θα βοηθήσουν, όμως, πολύ, έστω και τώρα, ώστε να σταλεί κι ένα μήνυμα στα κυκλώματα των διακινητών που έχουν τα πλοκάμια τους στην Τουρκία. Στεγανοποίηση των συνόρων δεν μπορεί να γίνει, όμως, με τα μέτρα που ήδη υλοποιούνται αλλά και τις προσλήψεις που θα έχουμε γύρω στο Μάρτιο-Απρίλιο, θα γίνουμε πιο σωστοί και αποτελεσματικοί».

Συνοδεία του αρχηγού ΓΕΣ

Kοινές δράσεις διαχείρισης μεταναστευτικών ροών Στρατού Ξηράς – Ελληνικής Αστυνομίας στην περιοχή του Έβρου παρακολούθησε, μεταξύ άλλλων, ο Αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Γεώργιος Καμπάς στο πλαίσιο της επίσκεψης του σε μονάδες και φυλάκια της ζώνης ευθύνης του Δ΄Σώματος Στρατού και της Σαμοθράκης για την ανταλλαγή ευχών με το προσωπικό ενόψει των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα ο Αρχηγός ΓΕΣ επιθεώρησε τα αποτρεπτικά εμπόδια επί των διαβάσεων και της δυτικής όχθης του Έβρου ποταμού.

Όπως έγινε γνωστό από το ΓΕΣ «διαπιστώθηκε το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ετοιμότητας και του ηθικού του προσωπικού, καθώς και η πρόοδος υλοποίησης σχεδιασθείσας ενισχυμένης συνδρομής του Σώματος Στρατού στο έργο της ΕΛ.ΑΣ για τη διαχείριση των μεταναστευτικών ροών, δια μέσω της ελληνοτουρκικής μεθορίου».

Επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ έλεγξε την επιχειρησιακή ετοιμότητα των φυλακίων σε Σαμοθράκη και Έβρο. Ο Αρχηγός ΓΕΣ επισκέφθηκε το στρατόπεδο «ΔΗΜΟΓΕΡΟΝΤΑ ΧΑΤΖΗΓΙΩΡΓΗ» και το επιτηρητικό φυλάκιο (ΕΦ) «ΚΟΡΥΦΗ» στη Σαμοθράκη και στη συνέχεια επισκέφθηκε το ΕΦ «5», το στρατόπεδο «ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ», το ΕΦ «ΠΛΑΓΙΩΝ – Στρατιώτη Γεωργίου Κοντσαλάκη» προς τιμήν του ήρωα του Β’ Παγκόσμιου Πολέμου στρατιώτη Γεωργίου Κοντσαλάκη και το στρατόπεδο «ΔΕΛΑΓΡΑΜΜΑΤΙΚΑ» στην ζώνη ευθύνης του Δ΄Σώματος Στρατού. Τον Αρχηγό ΓΕΣ συνόδευαν ο διοικητής της ΑΣΔΕΝ «ΑΙΓΕΑΣ» αντιστράτηγος Γεώργιος Δημητρόπουλος και ο διοικητής του Δ΄Σώματος Στρατού (Δ΄ΣΣ «ΘΡΑΚΗ») αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης.

Ο Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων ΕΝΦΕΣ

Αιφνιδιαστική κίνηση για την δημιουργία του ΕΝΦΕΣ (Ενιαίος Φορέας Επιτήρησης Συνόρων ) της κυβέρνησης, με την υπογραφή των μελών του υπουργικού Συμβουλίου, κατέθεσε η κυβέρνηση κατά την συζήτηση του νομοσχεδίου ΥΠΕΘΑ.

Σύμφωνα με αυτήν, αποστολή η άσκηση ελέγχου και η επιτήρηση των συνόρων με χρήση προσωπικού και μέσων υπό ενιαία δικοίκηση.

Έντονες είναι οι αντιδράσεις της αντιπολίτευσης. Ήδη ομιλητές του ΣΥΡΙΖΑ έχουν ζητήσει την απόσυρση της τροπολογίας.

Σκοπός του ΕΝΦΕΣ είναι

- η λήψη μέτρων για την ενίσχυση της επιτήρησης και της ασφάλειας των συνόρων, η διεξαγωγή των επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης υπό τον συντονισμό του ΕΚΣΕΔ
- η διεξαγωγή ελέγχων των θαλάσσιων και χερσαίων συνορων
- συνεργασία με τις αρμόδιες υπηρεσίες της ΕΕ
- υλοποίηση δράσεων αναφορικά με την προστασία των συνόρων και την αντιμετώπιση των προβλημάτων του μεταναστευτικού
Στον ΕΝΦΕΣ υπηρετούν:

Ένστολο και πολιτικό προσωπικό από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας, τοι υπουργείο προστασία του πολίτη και του υπουργείου Ναυτιλίας και νησιωτικής πολιτικής.

Αναστάτωση στο Δήμο Σουφλίου

Η επίσκεψη Στεφανή στον Έβρο σημαδεύτηκε από αντιδράσεις κατοίκων, οι οποίοι δεν επιθυμούν να δημιουργηθεί στην περιοχή τους, ένα κέντρο κράτησης προσφύγων και μεταναστών.

«Εμείς θα βγάλουμε ψήφισμα την Πέμπτη να μη γίνει ΚΥΤ (Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης) στην περιοχή. Οι κάτοικοι δεν μπορούν να μείνουν στα χωριά τους, φοβούνται. Δέχομαι καθημερινά εκατοντάδες τηλεφωνήματα για επιθέσεις, δε μιλάμε απλά για φθορές και ζημιές. Οι Τούρκοι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους και έχουν αρχίσει να πυροβολούν για να περάσουν οι λαθρομετανάστες στην Ελλάδα», είπε στον Focus FM ο δήμαρχος Σουφλίου, Παναγιώτης Καλακίκος.

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης