Εκτός ορίων η αιθαλομίχλη στα Γιάννενα

Συστάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου

 

Συστάσεις από την Περιφέρεια Ηπείρου

Από τις μετρήσεις που έχουν καταγραφεί τις προηγούμενες δύο ημέρες στον σταθμό ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Περιφέρειας Ηπείρου, που είναι εγκατεστημένος στο κέντρο της πόλης των Ιωαννίνων, διαπιστώθηκε υπέρβαση του ορίου της συγκέντρωσης αιωρούμενων σωματιδίων (ΑΣ10), κυρίως την χτεσινή ημέρα (17/12/2019) όπου η μέση ημερήσια τιμή ξεπέρασε οριακά τα 100 μg/m3 (105 μg/m3) με αυξημένες τιμές συγκεντρώσεων κυρίως τις βραδινές ώρες.

Δεδομένου ότι οι μετεωρολογικές συνθήκες, όπως προκύπτει από την συνεργασία των υπηρεσιών μας με το εργαστήριο Μετεωρολογίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, δεν πρόκειται να διαφοροποιηθούν ιδιαίτερα τις επόμενες δύο ημέρες, σύμφωνα και με την Κοινή Υπουργική Απόφαση «Βραχυπρόθεσμα σχέδια δράσης για την αντιμετώπιση ατμοσφαιρικής ρύπανσης από αιωρούμενα σωματίδια» (ΦΕΚ Β' 3272/23.12.2013) απαιτείται η ενημέρωση του πληθυσμού για την λήψη μέτρων προφύλαξης όπως παρακάτω:

Α. Συστάσεις σε άτομα αυξημένου κινδύνου:

Άτομα με αναπνευστικό πρόβλημα ή καρδιοπαθείς καθώς και τα παιδιά και τα άτομα άνω των 65 ετών θα πρέπει να περιορίσουν τη σωματική άσκηση-δραστηριότητα και το χρόνο παραμονής τους σε εξωτερικούς χώρους. Άτομα με άσθμα μπορεί να χρειαστούν πιο συχνά εισπνοές ανακουφιστικού φαρμάκου.

Β. Συστάσεις στο γενικό πληθυσμό:

Κάθε άτομο θα πρέπει να περιορίσει τη σωματική άσκηση ιδιαίτερα αν αισθάνεται ενόχληση στα μάτια ή εμφανίζει βήχα, ρινική συμφόρηση ή ενόχληση στο λαιμό.

Οι συγκεκριμένες συστάσεις ισχύουν για την περιοχή του Δήμου Ιωαννιτών και για το χρονικό διάστημα ως την Παρασκευή 20.12.2019 και ώρα 12:00 οπότε και θα γίνει επανεκτίμηση της κατάστασης.

Τι είναι η αιθαλομίχλη

Η αιθαλομίχλη είναι ένα είδος μόλυνσης του αέρα. Ο όρος «smog» είχε χρησιμοποιηθεί από τους Άγγλους στις αρχές του 20ού αιώνα για να περιγράψει το φαινόμενο τότε, ως σύμφυρση των λέξεων smoke και fog, παραπέμποντας στο smoky fog. Από τότε έχει υιοθετηθεί αυτός ο αγγλικός νεολογισμός για να περιγράψει το φαινόμενο της ρύπανσης του αέρα από ουσίες έπειτα από καύση μεγάλων ποσοτήτων άνθρακα και προϊόντων ξύλου στις μεγαλουπόλεις. Από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι και τα μέσα του 20ού, το Λονδίνο είχε σοβαρότατο πρόβλημα από την αιθαλομίχλη, γι' αυτό και οι πρώτες περιγραφές του φαινομένου προέρχονται από εκεί. Βέβαια ο όρος έχει χρησιμοποιηθεί για να περιγράψει γενικότερα τη ρύπανση του αέρα στις πόλεις, που στην πορεία των ετών προέρχεται κυρίως από τις καύσεις των καυσίμων των οχημάτων και από προϊόντα καύσης βιομηχανιών. Ενώ λοιπόν η προσοχή των «ειδικών» είχε στραφεί για δεκαετίες στη βιομηχανική ρύπανση και στον περιορισμό της κίνησης των οχημάτων στις πόλεις, η οικονομική κρίση μας έφερε αντιμέτωπους με ένα πρόβλημα που ήταν ξεχασμένο από τότε και περιγραφόταν ως τώρα μόνο στα βιβλία. Στην Ελλάδα, λοιπόν και στα Γιάννενα, το πρόβλημα επιστρέφει και φέτος τον χειμώνα, όταν στα περισσότερα σπίτια το πετρέλαιο θεωρήθηκε πολυτέλεια και τα τζάκια, πήραν... φωτιά και μαζί τους ξεθάφτηκαν και οι ξυλόσομπες. Η καύση του ξύλου παράγει κάποια σωματίδια (καπνός), διοξείδιο του θείου και άλλα σωματίδια. Ιδιαίτερα τις μέρες που επικρατεί άπνοια και υγρασία, όλα αυτά τα σωματίδια του καπνού «κάθονται» στα κατώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας και δημιουργούν την αιθαλομίχλη. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η σύσταση του καπνού αυτού περιέχει ακόμα πιο ερεθιστικά συστατικά όταν το ξύλο που καίγεται είναι και κακής ποιότητας ή ακατάλληλο για καύση (ξύλο με χρώματα, βερνίκια κ.λπ.).

Νέοι Αγώνες Ηπείρου