Βάζουν «λουκέτο» σε ελληνικό σχολείο στο Μανχάιμ της Γερμανίας

Με απόφαση της υπουργού παιδείας κλείνει το μοναδικό ελληνικό τμήμα σε σχολείο της περιοχής που λειτουργεί επί 42 χρόνια - Ανάστατη η ελληνική κοινότητα – Ετοιμάζουν διαδηλώσεις και μαζεύουν υπογραφές και ηλεκτρονικά – Ζητούν στήριξη από όλους μας στον αγώνα τους να κρατήσουν ανοιχτό το σχολείο τους

 

Με απόφαση της υπουργού παιδείας κλείνει το μοναδικό ελληνικό τμήμα σε σχολείο της περιοχής που λειτουργεί επί 42 χρόνια - Ανάστατη η ελληνική κοινότητα – Ετοιμάζουν διαδηλώσεις και μαζεύουν υπογραφές και ηλεκτρονικά – Ζητούν στήριξη από όλους μας στον αγώνα τους να κρατήσουν ανοιχτό το σχολείο τους

Ανάστατοι είναι οι ομογενείς μας στην περιοχή της περιοχής Μανχάιμ στην Γερμανία. Το μοναδικό σχολείο με ελληνικό τμήμα που υπάρχει στην περιοχή και λειτουργεί αδιάλειπτα 42 χρόνια με μεγάλη προσπάθεια του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων και όλων των ομογενών, παρέχοντας την δυνατότητα στα παιδιά τους να διδαχθούν 7 ώρες την εβδομάδα ελληνική Γλώσσα, Ιστορία, Θρησκευτικά και παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς κλείνει! Η απόφαση της υπουργού παιδείας υπουργού παιδείας του κρατιδίου της Βάδης Βυδεμβέργης Κας Δρ. Eisenmann ήλθε σαν καταπέλτης να στερήσει στους ομογενείς μας έναν βασικό συνδετικό κρίκο με την πατρίδα και πυλώνα ενσυνείδησης της ελληνικότητας όπως η γλώσσα, η ιστορία και η πολιτισμική κουλτούρα.

Η απίστευτη αιτιολογία της Γερμανίδας υπουργού για να κλείσει το ελληνικό σχολείο

Η απόφαση της Γερμανίδας υπουργού που ξέσπασε σαν κεραυνός εν αιθρία στην ελληνική κοινότητα και την συντάραξε πραγματικά συνοδεύεται από την αιτιολογία ότι: «ότι εφόσον οι Έλληνες δεν θα γυρίσουν πίσω στην πατρίδα, άρα δεν υπάρχει και λόγος ύπαρξης του σχολείου. Το σχολείο το θεωρεί πειραματικό, άρα κάθε πείραμα έχει και ημερομηνία λήξης». Το ερώτημα βέβαια είναι ότι μετά από 42 χρόνια πετυχημένης λειτουργίας μπορούμε να μιλάμε για πείραμα;

Να σημειώσουμε ότι η υπουργός παρέχει ως εναλλακτική λύση την απογευματινή μάθηση της μητρικής γλώσσας με ευθύνη του ελληνικού προξενείου της Στουτγάρδης και το προξενείο να έχει την ευθύνη της οργάνωσης και λειτουργίας του νέου σχολείου.

Γ. Βασιλειάδης, δημοτικός σύμβουλος Λουτβικσχάφεν: « Όταν γνωρίζεις την μητρική σου γλώσσα καλά, τότε εύκολα μπορείς να μάθεις άλλες ξένες γλώσσες»

Όπως μας πληροφορεί ο δημοτικός σύμβουλος Λουτβικσχάφεν Γιώργος Βασιλειάδης που είναι Ξανθιώτης και μαζί με τον πρόεδρο του συλλόγου Γονέων και Κηδόμενων Καφαλτζή Κωνσταντίνο πρωτοστατούν στον αγώνα ενάντια στο κλείσιμο του σχολείου: «Αυτή την λύση την απορρίπτουμε γιατί μιλάμε για παιδιά ηλικίας 7-10 ετών. Τα παιδιά επειδή είναι παιδιά πρέπει να παίξουν, να αθληθούν στον ελεύθερο χρόνο τους , να μάθουν να παίζουν μουσική, αλλά και να διαβάσουν, ώστε να είναι μελετημένα για την επόμενη μέρα. Δεν μπορούμε να αφήσουμε μια πετυχημένη συνταγή με σπουδαία αποτελέσματα και να πάμε σε συνταγή περιορισμένων δυνατοτήτων.

Τα παιδιά μας έχουν δηλαδή το προνόμιο να γνωρίζουν και να κινούνται χωρίς προβλήματα ανάμεσα σε δυο πολιτισμούς. Άλλωστε αυτό είναι και το ζητούμενο, να δημιουργήσουμε Κοσμοπολίτες που να μπορούν να αντεπεξέρχονται στις σύγχρονες απαιτήσεις των καιρών. Πολλές αναλύσεις κορυφαίων επιστημόνων για θέματα παιδείας, δείχνουν ότι όταν γνωρίζεις την μητρική σου γλώσσα καλά, τότε εύκολα μπορείς να μάθεις άλλες ξένες γλώσσες. Αυτό ακριβώς συμβαίνει και με τα ελληνόπουλα που επισκέπτονται το σχολείο μας. Παίρνουν τις βάσεις της μητρικής τους γλώσσας και βάζουν δυνατά θεμέλια μαθαίνοντας τα γερμανικά για να συνεχίσουν στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση. Οι περισσότεροι μαθητές μας είτε έχουν αποφοιτήσει από γερμανικά πανεπιστήμια και έχουν γίνει σπουδαίοι επιστήμονες, είτε έχουν μάθει δυνατά επαγγέλματα και έχουν γίνει χρήσιμοι πολίτες της τοπικής κοινωνίας. Ενδεικτικά αναφέρω τον πρόεδρο του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων του σχολείου μας, τον Δόκτορα της ιατρικής Καφαλτζή Κωνσταντίνο, ο οποίος είναι λαμπρός επιστήμων της ορθοπεδικής ιατρικής», τονίζει με εμφανή αγωνία ο κ. Βασιλειάδης.

Έχουν κινήσει γη και ουρανό οι ομογενείς μας - Μαζεύουν υπογραφές και ηλεκτρονικά

Όπως μας μεταφέρει οκ. Βασιλειάδης ο κόσμος έχει ξεσηκωθεί. Θέλει οπωσδήποτε να συνεχίσει να λειτουργεί το σχολείο. Ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων έχει αναλάβει μια σειρά από πρωτοβουλίες. Όπως: έχει γνωστοποιήσει το πρόβλημα στα γερμανικά μίντια, αρκετά πολιτικά πρόσωπα όπως βουλευτές της ομόσπονδης Γερμανίας αλλά και βουλευτές του κρατιδίου έστειλαν επιστολή στην υπουργό ώστε να αλλάξει την απόφαση της όπως ο Βουλευτής της Ομοσπονδίας CDU Nikolas Löbel. Ο αντιδήμαρχος της πόλης υπεύθυνος για θέματα παιδείας έστειλε επίσης επιστολή και την παρακαλεί για την συνέχιση του σχολείου. Στο ίδιο μήκος κύματος είναι και η επιστολή του Μητροπολίτη Γερμανίας, σεβασμιότατου Αυγουστίνου. Η γερμανική ομοσπονδία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων επίσης καταδίκασε την απόφαση της υπουργού.

Εδώ και μια εβδομάδα έχει ενεργοποιηθεί στο Ίντερνετ και ειδικά στο Facebook μια online Petition: « Ζητάμε από τον κόσμο να υπογράψει την διακήρυξη ώστε η πίεση στην υπουργό να αυξηθεί όταν παραδώσουμε τις υπογραφές. Ταυτόχρονα μαζεύουμε και υπογραφές σε χαρτί από την τοπική κοινωνία. Οι δυο εκκλησίες και οι ιερείς μας ( των πόλεων Μανχάιμ και Λουντβικσχάφεν) όπως επίσης και όλοι ανεξαιρέτως οι Ελληνικοί πολιτιστικοί σύλλογοι των δυο πόλεων στηρίζουν την προσπάθεια των υπογραφών.

Στις 06.01.20 και στις 11.01.20 έχουμε οργανώσει διαδηλώσεις. Καλούμε όλο τον Ελληνισμό των δυο πόλεων αλλά και της ευρύτερης περιοχής σε κινητοποίηση για να κρατήσουμε το σχολείο», αναφέρει ο κ. Βασιλειάδης

Να σημειώσουμε ότι η διεύθυνση της Online Petition είναι:

https://www.openpetition.de/petition/online/finger-weg-von-der-griechischen-schule-mannheim και μπορεί όποιος θέλει να στηρίξει την προσπάθεια των ομογενών για συνέχιση της λειτουργίας του σχολείου τους να μπει και να υπογράψει την διακήρυξη.

Λίγα λόγια για το σχολείο

Η πρώτη χρονιά λειτουργίας του σχολείου ήταν το 1977-1978. Ο μεγάλος αριθμός Ελλήνων μεταναστών είχε ανάγκη επαφής με τη μητρική του γλώσσα, την ιστορία του, τις παραδόσεις του. Στη διάρκεια των χρόνων, το σχολείο, ως ζωντανό κύτταρο μιας κοινωνίας, άλλαξε και προσαρμόστηκε τόσες φορές, όσες χρειάστηκαν για να ακολουθήσει τις επιταγές που επιβάλλουν οι συνθήκες της εκάστοτε σύγχρονης ζωής.

Σήμερα, το ελληνικό σχολείο συνεχίζει να στεγάζεται στο γερμανικό Δημοτικό Σχολείο Waldhofschule Mannheim. Όλα τα παιδιά του Waldhofschule παρακολουθούν και μορφώνονται από το γερμανικό εκπαιδευτικό σύστημα. Το εκπαιδευτικό προσωπικό και η διεύθυνση είναι Γερμανοί λειτουργοί και δε διαφέρουν σε τίποτα από οποιοδήποτε άλλο γερμανικό Δημοτικό Σχολείο.

Το σχολείο έχει τέσσερις τάξεις, από πρώτη μέχρι τετάρτη δημοτικού και τέσσερα τμήματα. Κάθε τάξη έχει δηλαδή ένα τμήμα. Οι τάξεις είναι αμιγώς ελληνικές αλλά πλήρως ενταγμένες στο γερμανικό σύστημα πρωινής εκπαίδευσης. Η Ελληνίδα δασκάλα διδάσκει 7 ώρες ελληνικά σε κάθε τμήμα. Η Γερμανίδα δασκάλα διδάσκει 21 ώρες την εβδομάδα. Το σχολείο είναι μαγνήτης για τους Έλληνες, γιατί φέρνουν τα παιδιά και από άλλες γύρω περιοχές εκτός Μανχάιμ. Αυτή την στιγμή έχει στο δυναμικό του 54 παιδιά.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Εμπρός Ξάνθης