Ένας προϋπολογισμός (2020), πολλές αναγνώσεις

Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του Έβρου κατά τη συζήτηση του στην ολομελεια της Βουλης. Από τον «κοινωνικά δίκαιο» σχεδιασμό, στη «μεγάλη σφαγή της μεσαίας τάξης»

 

Πώς τοποθετήθηκαν οι βουλευτές του Έβρου κατά τη συζήτηση του στην ολομελεια της Βουλης. Από τον «κοινωνικά δίκαιο» σχεδιασμό, στη «μεγάλη σφαγή της μεσαίας τάξης»

Τα ξίφη τους διασταύρωσαν οι βουλευτές όλων των κομμάτων και των εκλογικών περιφερειών της χώρας που τοποθετήθηκαν κατά τη διάρκεια της πενθήμερης συζήτησης για τον προϋπολογισμό του 2020, η οποία ολοκληρώνεται σήμερα 18/12, με μία ακόμη σύγκρουση Μητσοτάκη-Τσίπρα και στη συνέχεια, την ψήφισή του από την κυβερνητική πλειοψηφία.

Για το θέμα ανέβηκαν στο βήμα της Βουλής και οι 4 βουλευτές του Έβρου, παρουσιάζοντας τις θέσεις τους. Δημοσιεύουμε, ενδεικτικά, κάποια από τα αποσπάσματα των τοποθετήσεών τους.

Ο Βουλευτής Έβρου και αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας της Κ.Ο. της Νέας Δημοκρατίας Σταύρος Κελέτσης, μιλώντας για τον προϋπολογισμό, υπογράμμισε τη μείωση της φορολογίας για όλες τις κατηγορίες πολιτών, την αναπτυξιακή διάσταση του προϋπολογισμού καθώς αι το φιλικό πλαίσιο που δημιουργεί για τις επενδύσεις και τις επιχειρήσεις.

Κάποια από τα κυριότερα σημεία που επισήμανε, είναι τα εξής :

- «Αυτός είναι ο τελευταίος προϋπολογισμός υπό το στενό κορσέ των θεσμών … που θα μας βάλει σε μια νέα εποχή κανονικότητας, που αναζητούμε».
- «Είναι ένας προϋπολογισμός αξιοπιστίας, που υλοποιεί –ίσως και με το παραπάνω- αυτά που είπαμε προεκλογικά … Δεν υπάρχει ούτε μια κοινωνική ομάδα που να επωμίζεται ένα επιπλέον βάρος με αυτό τον προϋπολογισμό».
- «Μείωση του ΕΝΦΙΑ, μείωση της Φορολογίας … Όλες οι κατηγορίες των Ελλήνων πολιτών, μειώνουν τα φορολογικά τους βάρη … Οι ελαφρύνσεις φτάνουν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ».

«Δημιουργούμε ένα φιλικό πλαίσιο για τις επενδύσεις μαζί με τη μείωση της φορολογίας, προχωρούμε στην αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας … Δημιουργούμε ένα πολύ πιο φιλικό πλαίσιο για τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων

«Ο Έβρος μπορεί να γεμίσει τα κρατικά ταμεία, αρκεί να διασφαλισθεί ειρήνη, ασφάλεια, σταθερότητα και αποτρεπτική ισχύ» σημείωσε ο βουλευτής της ΝΔ Αναστάσιος Δημοσχάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων:

«Ο Έβρος, λόγω της γεωγραφικής του θέσης, δύναται να ενισχύσει τα κρατικά έσοδα αν βέβαια αξιοποιηθεί ο πλούτος που διαθέτει.

Τα τελωνεία της περιοχής, χρειάζονται νέες σύγχρονες υποδομές μέσω ΣΔΙΤ, ικανό στελεχιακό δυναμικό και εκχώρηση, όπου απαιτείται, των αρμοδιοτήτων ήσσονος σημασίας στον ιδιωτικό τομέα.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο θα διασφαλιστεί πελατεία, επιβάτες, εμπορεύματα και κέρδη, στην κοστοβόρα νέα Εγνατία».

Συνάμα, ο βουλευτής υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση πρέπει να σκύψει με προσοχή στον πρωτογενή τομέα, ο οποίος αποτελεί πηγή πλούτου.

Ταυτοχρόνως, ζήτησε η νέα θαλάσσια Εγνατία να κουμπώσει στην Αλεξανδρούπολη με την οδική νέα Εγνατία και να αποτελέσει συγκοινωνιακό κόμβο.

«Χωρίς ερασιτεχνισμούς και προχειρότητες, η κυβέρνηση με αισιοδοξία και ρεαλισμό, επιδιώκει να επιτύχει την ανάπτυξη της πραγματικής οικονομίας και της κοινωνικής μέριμνας», σημείωσε.

Ο βουλευτής της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος σημείωσε πως ο νέος προϋπολογισμός εισάγει μία εκ διαμέτρου αντίθετη προσέγγιση στη διαχείριση της οικονομίας από αυτή που ακολουθήσε η χώρα, κατά τη διάρκεια της 4ετίας του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ακυρώνουμε στην πράξη την ιδεοληπτική υπερφορολόγηση που είχε επιβάλλει η προηγούμενη κυβέρνηση στα μεσαία και παραγωγικά στρώματα της ελληνικής κοινωνίας, ενώ, ταυτόχρονα, δίνουμε έμφαση στην παραγωγή πλούτου για όλους, με βασικά εργαλεία την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας και της εξωστρέφειας της ελληνικής οικονομίας» σημείωσε ο κ. Δερμεντζόπουλος, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση έχει δύο βασικά εργαλεία στη διάθεσή της για να πετύχει αυτούς τους στόχους: τη μείωση της φορολογίας και την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων.

Ο ίδιος αναφέρθηκε ακόμη σε συγκεκριμένα μέτρα που αφορούν στην «αναγέννηση» της οικοδομής, αλλά και στη μείωση της γραφειοκρατίας και των απαιτούμενων διαδικασιών για την ίδρυση μίας επιχείρησης. Στόχος, όπως είπε, είναι οι νέες επιχειρήσεις να καλύψουν το επενδυτικό κενό στο οποίο έχει βρεθεί η ελληνική οικονομία, από την αρχή της κρίσης ως σήμερα.

Με αυτό το μείγμα φορολογικών ελαφρύνσεων και μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών, η κυβέρνηση αποτυπώνει στον προϋπολογισμό την πρόβλεψη μεγέθυνσης του ΑΕΠ, για το 2020, στο 2,8%, ποσοστό που συνιστά μία από τις καλύτερες επιδόσεις της χώρας εντός της ευρωζώνης.

Σε τελείως διαφορετικό πνεύμα η τοπθέτηση της Νατάσας Γκαρά, βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σημείωσε πως παρά το γεγονός πως πρόκειται για τον δεύτερο προϋπολογισμό εκτός μνημονίων μοιάζει σαν προϋπολογισμός εντός καθεστώτος μνημονίων.

«Η μεγάλη σφαγή, της μεσαίας τάξης, από ό,τι φαίνεται, από τις εξαγγελίες της Κυβέρνησης, θα έρθει με το ασφαλιστικό», τόνισε η κα Γκαρά. «Αν και η Νέα Δημοκρατία δημιούργησε αρκετές προσδοκίες με ψεύτικες υποσχέσεις στον προϋπολογισμό αποτυπώνεται η ξεκάθαρη διάψευση της. Φωτογραφίζεται η πολιτική της εξαπάτηση. Μεγάλοι πληττόμενοι της πολιτικής σας είναι οι νέοι, οι εργαζόμενοι, οι αγρότες, η μεσαία τάξη και οι μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις. Και πιο συγκεκριμένα θα αναφερθώ σε μερικούς τομείς. Στον αγροτικό τομέα ο προϋπολογισμός, δυστυχώς, είναι μειωμένος κατά 50 εκατομμύρια, χρήματα τα οποία στερούνται από το αναπτυξιακό κομμάτι στον αγροτικό κλάδο. Δεν προβλέπεται καμμία μείωση φόρου στους συνεταιρισμένους αγρότες, όπως ήδη είχε προϋπολογιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Εξαφανίστηκε η εξαγγελία του κ. Μητσοτάκη για έκπτωση στο αγροτικό πετρέλαιο, μέτρο το οποίο και αυτό είχε προϋπολογιστεί επί ΣΥΡΙΖΑ. Εξαπατήσατε τους αγρότες και σε αυτό;»

Σχετικά με τον Έβρο, αναφέρθηκε στην ίδρυση της Αναπτυξιακής Τράπεζας από την προηγούμενη κυβέρνηση και υπογράμμισε :»Σε αυτό το νομοσχέδιο το άρθρο 41 προβλέπει την ενίσχυση σε μορφή επιχορήγησης για την κάλυψη λειτουργικών δαπανών μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων, οι οποίες δραστηριοποιούνται στην παραμεθόριο και σε λιγότερο ανεπτυγμένες περιοχές. Τα χρήματα ήταν ήδη εξασφαλισμένα επί της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και το πρόγραμμα είναι ζωτικής σημασίας για επιχειρήσεις σε ακριτικές περιοχές, όπως και ο Έβρος».

Κική Ηπειρώτου
Η Γνώμη της Θράκης