Πέμπτη, 21 Μαρτίου 2019

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΓΝΩΣΙΜΟΤΗΤΑ

Αξιολόγηση Χρήστη: 0 / 5

Αστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια ΑνενεργάΑστέρια Ανενεργά
 

 

650.000 καθημερινοί αναγνώστες και 2.150.000 σε βάθος τριμήνου διείσδυση

 

Ο Σύνδεσμος Ημερησίων Περιφερειακών Εφημερίδων μετά από μια πρώτη προσεκτική ανάλυση των αποτελεσμάτων της έρευνας που έγινε με πρωτοβουλία της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης η οποία διεξήχθη από την κοινοπραξία MRB, Metron Analysis, VPRC σε 49 νομούς της χώρας επιβεβαιώνει την τεράστια διείσδυση που έχουν οι εφημερίδες μέλη του τόσο στο επίπεδο της αναγνωσιμότητας μέσου τεύχους όσο και στο επίπεδο αθροιστικής αναγνωσιμότητας που φανερώνει την σε βάθος επιρροή. Συγκεκριμένα ο αριθμός που προκύπτει για τους καθημερινούς αναγνώστες του συνόλου των 54 ημερησίων εφημερίδων μελών του ΣΗΠΕ είναι περίπου 650.000 ενώ για τη συνολικότερη διείσδυση σε βάθος τριμήνου η αναγνωσιμότητα αγγίζει τους 2.150.000 πολίτες.


Ταυτόχρονα ο ΣΗΠΕ οφείλει να διαψεύσει ανακοίνωση συνάδελφης επαγγελματικής ένωσης του εβδομαδιαίου τύπου της περιφέρειας περί δήθεν ξεκάθαρης επικράτησης των εβδομαδιαίων εφημερίδων μελών της έναντι των αντίστοιχων ημερήσιων στους νομούς κοινής κάλυψης. Οι συγκρίσεις αυτές δεν βοηθούν ούτε τον κλάδο του περιφερειακού τύπου συνολικά ούτε την πραγματικότητα βεβαίως αντανακλούν. Το πρόβλημα το οποίο εξακολουθεί να υφίσταται είναι το πώς, με βάση ερευνητικά εργαλεία, σημαντικό μέρος της κεντρικής διαφημιστικής δαπάνης θα προσανατολιστεί στην περιφέρεια και όχι το πώς η ανύπαρκτη σχεδόν κεντρική διαφήμιση προς τη περιφέρεια θα κατανεμηθεί στις διάφορες υποκατηγορίες των περιφερειακών ΜΜΕ. Η ανακοίνωση της εν λόγω ένωσης εκφράζει ένα λανθάνoντα νεόκοπο ναρκισσισμό ο οποίος δεν βοηθάει στην ανάδειξη της δυναμικής του περιφερειακού τύπου.


Ο ΣΗΠΕ οφείλει ωστόσο να επισημάνει ότι η εν λόγω έρευνα εμπεριέχει σημεία τα οποία χρήζουν περαιτέρω ποιοτικής αναλύσεως καθώς και σημαντικές ελλείψεις και αντιφάσεις για τις οποίες θα ενημερώσει την κοινοπραξία, την Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης αλλά και τους άμεσα ενδιαφερομένους φορείς.


Ο ΣΗΠΕ τέλος χαιρετίζει την πρωτοβουλία του αρμόδιου Υπουργείου και τους χορηγούς και υπενθυμίζει ότι το αίτημα αυτό αποτελούσε έναν από τους βασικούς άξονες των διεκδικήσεων από ιδρύσεως του. Στην κατεύθυνση αυτή θεωρούμε ότι άλλο είναι η πρωτοβουλία για την διεξαγωγή της έρευνας και άλλο τα ελλείμματα και οι αντιφάσεις οι οποίες προκύπτουν από την έρευνα αυτή καθ' αυτή.