Κατεδαφίσεις αυθαιρέτων στις παραλίες της Ρόδου

Χρηματοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με 935.000 ευρώ από το “Πράσινο Ταμείο” του υπουργείου Περιβάλλοντος

 

Χρηματοδότηση της Αποκεντρωμένης Διοίκησης με 935.000 ευρώ από το “Πράσινο Ταμείο” του υπουργείου Περιβάλλοντος

H κατεδάφιση είναι πιθανόν να ξεκινήσει και εντός του 2020, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αλλά και τις εντολές που έχουν δοθεί, δεδομένου ότι υπάρχουν πολλές τελεσίδικες αποφάσεις για όλες αυτές τις κατηγορίες.

Το νέο δεδομένο που έχει προκύψει είναι ότι εξασφαλίστηκε ένα σημαντικό μέρος της χρηματοδότησης που απαιτείται έτσι ώστε να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισης πιθανόν από την πλευρά της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Νοτίου Αιγαίου.

Συγκεκριμένα, το Διοικητικό Συμβούλιο του “Πράσινου Ταμείου” του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε έκτακτη συνεδρίασή του στις 18 Δεκεμβρίου αποφάσισε μεταξύ άλλων να χρηματοδοτήσει την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου με το ποσό των 935.000 ευρώ με σκοπό να προχωρήσει σε εργολαβία για τις “κατεδαφίσεις αυθαίρετων κατασκευών που βρίσκονται σε αιγιαλό-παραλία, σε δάση, σε δασικές και αναδασωτέες εκτάσεις στο νησί της Ρόδου”.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες που υπάρχουν, η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Νοτίου Αιγαίου μετά την εξασφάλιση της χρηματοδότησης θα προχωρήσει σε διαγωνισμό για την ανάδειξη εργολάβου ή εργολάβων που θα αναλάβουν το έργο αυτό για το οποίο κατά καιρούς έχουν τεθεί αρκετά ζητήματα και έχει αποτελέσει αντικείμενο προβληματισμού κυρίως σε ό,τι αφορά την προστασία του περιβάλλοντος.

Οι εξελίξεις για το θέμα αυτό αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον δεδομένου ότι έχουν καταγραφεί αρκετές περιπτώσεις αυθαίρετων κατασκευών τόσο στις παραλιακές περιοχές όσο και στις δασικές για αρκετές εκ των οποίων υπάρχουν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που εκκρεμούν μάλιστα για αρκετά χρόνια.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, στις προθέσεις του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας είναι τόσο για τη Ρόδο όσο και για άλλες περιοχές της χώρας να προχωρήσουν οι κατεδαφίσεις των αυθαίρετων κατασκευών το συντομότερο δυνατόν αλλά αυτό θα εξαρτηθεί και από πολλούς άλλους παράγοντες δεδομένου ότι και στο παρελθόν που επιχειρήθηκε να υπάρξει κάτι τέτοιο, υπήρξε αδυναμία υλοποίησης κυρίως επειδή δεν αναδείχθηκαν εργολάβοι που θα αναλάμβαιναν αυτή τη δουλειά. Με δεδομένο πάντως ότι έχει εξασφαλισθεί η χρηματοδότηση από το “Πράσινο Ταμείο” του υπουργείου Περιβάλλοντος εκτιμάται ότι θα πιεστούν αυτή τη φορά οι διαδικασίες κυρίως για κραυγαλέες περιπτώσεις που δυστυχώς υπάρχουν σε αρκετές παραλίες και δασικές περιοχές του νησιού μας.

Η Ροδιακή