Ο Β. Μαμαγκάκης μιλά στην «Π» για την ωφελιμότητα και την πορεία των φραγμάτων: «Δεν μπορώ να φανταστώ το Ηράκλειο χωρίς τον Αποσελέμη»

Στα 15,6 εκ. κυβικά φτάνει το νερό στο φράγμα Αποσελέμη, ενώ το φράγμα Ποταμών χρειάζεται ακόμα 30 πόντους νερού για να υπερχειλίσει. Αντίστοιχα η λίμνη Κουρνά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο σε ό,τι αφορά την ποσότητα νερού που διαθέτει, αφού είναι σχεδόν γεμάτη, ενώ η λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχει γεμίσει εντελώς

 

Στα 15,6 εκ. κυβικά φτάνει το νερό στο φράγμα Αποσελέμη, ενώ το φράγμα Ποταμών χρειάζεται ακόμα 30 πόντους νερού για να υπερχειλίσει. Αντίστοιχα η λίμνη Κουρνά βρίσκεται σε πολύ καλό σημείο σε ό,τι αφορά την ποσότητα νερού που διαθέτει, αφού είναι σχεδόν γεμάτη, ενώ η λιμνοδεξαμενή Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο Λασιθίου δεν έχει γεμίσει εντελώς.

Αυτή είναι η αποτύπωση της εικόνας που σήμερα επικρατεί σε μεγάλα φράγματα του νησιού ενώ βρισκόμαστε μόλις στην αφετηρία του υδρολογικού έτους το οποίο είναι εντελώς πρόωρο να εκτιμήσει κάποιος πώς θα εξελιχθεί, όπως τονίζει με δηλώσεις του στην «Π» ο διευθυντής Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ Βαγγέλης Μαμαγκάκης.

Β. Μαμαγκάκης: «Δεν μπορώ να φανταστώ το Ηράκλειο χωρίς τον Αποσελέμη»

Ο ίδιος εξηγεί ότι μέχρι σήμερα έχουν μπει στο φράγμα Αποσελέμη 100 χιλ. κυβικά νερού, καθώς οι τελευταίες βροχοπτώσεις στο Οροπέδιο Καθαρού ενεργοποίησαν τη ροή του χειμάρρου Χαυγά και τη λειτουργία της σήραγγας. Όπως είναι γνωστό, βρίσκονται σε εξέλιξη εργαστηριακοί έλεγχοι, προκειμένου να διαπιστωθεί εάν το νερό που μπαίνει για πρώτη φορά στον ταμιευτήρα έχει την καθαρότητα που απαιτείται για να μπορεί να αξιοποιηθεί και να ελεγχθεί εάν έχει επηρεαστεί από φυτοφάρμακα. Σύμφωνα με τον κ. Μαμαγκάκη, μέχρι στιγμής δεν προκύπτει κανένα πρόβλημα, ωστόσο οι έλεγχοι θα συνεχιστούν για να διαπιστωθεί εάν το νερό είναι εντάξει από χημικοτεχνικής πλευράς.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η ποσότητα νερού που σήμερα διαθέτει ο Αποσελέμης είναι 15,6 εκατ. κυβικά, ενώ η χωρητικότητα του φράγματος φτάνει τα 25,3 εκατ. κυβικά νερού. Μόνο για τη φετινή χρονιά, οι δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης Ηρακλείου, Αγίου Νικολάου και Χερσονήσου έχουν πάρει αθροιστικά γύρω στα 11,5 εκ. κυβικά νερού όπου οι μεγαλύτερες ποσότητες δόθηκαν την καλοκαιρινή περίοδο, λόγω της αυξημένης ζήτησης. Ειδικότερα, όπως εξηγεί ο κ. Μαμαγκάκης, το καλοκαίρι δίδονται 43 χιλ. κυβικά τη μέρα, ενώ τη χειμερινή περίοδο 15χιλ. κυβικά τη μέρα.

Ο ίδιος τονίζει με νόημα ότι δεν μπορεί να φανταστεί το Ηράκλειο χωρίς τον Αποσελέμη, αφού, όπως εξηγεί, μέσα από την αξιοποίηση των νερών του, δόθηκε λύση όχι μόνο σε σχέση με την κάλυψη της καθημερινής υδροδότησης αλλά και σε πάρα πολλές περιπτώσεις πρόκλησης ζημιών που τα τελευταία χρόνια έχουν πολλαπλασιαστεί. Ευτυχώς, το φράγμα έχει δουλέψει πάρα πολύ καλά και καλύπτει όλες τις έκτακτες ανάγκες της πόλης κάθε φορά που προκύπτει βλάβη, με αποτέλεσμα το Ηράκλειο να παίρνει τις επιπλέον ποσότητες νερού που χρειάζεται. Όπως διευκρινίζει, η πόλη απολαμβάνει το 60-65% του νερού του φράγματος και τις υπόλοιπες ποσότητες τις μοιράζονται η Χερσόνησος και ο Άγιος Νικόλαος.

Καλή εικόνα στα φράγματα

Το φράγμα Ποταμών θέλει ακόμα 30 πόντους να υπερχειλίσει, καθώς το νερό που έχει στο εσωτερικό του εκτιμάται ότι φτάνει στα στα 21εκατ. κυβικά, σύμφωνα με τον διευθυντή Διαχείρισης Υδραυλικών Έργων του ΟΑΚ κ. Βαγγέλη Μαμαγκάκη. Ο ίδιος αναφέρει ότι το συγκεκριμένο φράγμα κάθε χρόνο έχει πολύ μεγάλη υπερχείλιση, καθώς η χωρητικότητα του φράγματος φτάνει τα 22,5 κυβικά. Όπως είναι γνωστό, το φράγμα αρδεύει τον κάμπο του Ρεθύμνου μέχρι την περιοχή της Πηγής στο Άδελε. Ωστόσο, όπως εξηγεί ο κ. Μαμαγκάκης, σε αυτή τη φάση δρομολογείται ένα σημαντικό έργο που αφορά στη δημιουργία ενός διυλιστηρίου μέσα από το οποίο θα γίνεται η επεξεργασία του νερού του φράγματος Ποταμών, ώστε να ενισχυθεί η υδροδότηση του Δήμου Ρεθύμνου και του Δήμου Μυλοποτάμου. Το έργο το οποίο έχει δεσμευμένη χρηματοδότηση από το Φιλόδημο, που φτάνει στα 22 εκατ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να δημοπρατηθεί μέχρι το Πάσχα. Επίσης μέσα στο Γενάρη αναμένεται να δημοπρατηθεί και η επέκταση κατά 10 χιλιόμετρα του κεντρικού αρδευτικού αγωγού άρδευσης 5,2 εκατ. ευρώ από την περιοχή της Πηγής μέχρι την περιοχή του Πρίνου ως τη Σκαλέτα, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σημαντικού αριθμού καλλιεργειών.

Σε ό,τι αφορά στη λίμνη του Κουρνά, όπως εξηγεί ο κ. Μαμαγκάκης, βρίσκεται σε ένα πολύ καλό σημείο, ενώ όπως είναι γνωστό, πέρυσι είχε υπερχειλίσει. Το νερό της λίμνης το οποίο διυλίζετα, συνδυαστικά με το νερό των πηγών της Αργυρούπολης που είναι εξαιρετικής ποιότητας, ουσιαστικά υδρεύουν την περιοχή του Ρεθύμνου Γεωργιούπολη και του Αποκόρωνα. Σε ό,τι αφορά στο νερό του ταμιευτήρα του Αγίου Γεωργίου στο Οροπέδιο δεν έχει γεμίσει εντελώς. Η λιμνοδεξαμενή μαζί με την κατασκευή του αρδευτικού δικτύου θα επιλύσει οριστικά το πρόβλημα άρδευσης μεγάλης περιοχής του Οροπεδίου Λασιθίου που τους θερινούς μήνες είναι οξύ λόγω έλλειψης νερού και αδυναμίας εφαρμογής αρδεύσεων κυρίως κατά την περίοδο Αυγούστου και Σεπτεμβρίου που μειώνεται σημαντικά η απόδοση, κυρίως του υπογείου υδροαποθεματικού της περιοχής.

Σε ό,τι αφορά στο φράγμα Βαλσαμιώτη, είναι γνωστό ότι υπάρχουν σοβαρότατα ζητήματα ανοικτά τόσο σε σχέση με την παραλαβή του που εκκρεμεί, όσο σε σχέση με τα τεχνικά έργα που εκκρεμούν να γίνουν προκειμένου να αποκατασταθεί το σοβαρό πρόβλημα των διαρροών νερού που απαιτεί να γίνουν μεταξύ άλλων συμπληρωματικές τσιμεντενέσει.

Χρωστούν χρήματα οι ΔΕΥΑ Ηρακλείου και Αγίου Νικολάου στον ΟΑΚ

Παρά το γεγονός ότι το νερό του Αποσελέμη αποδεικνύεται σωτήριο για το Ηράκλειο λόγω των σοβαρότατων απωλειών, αλλά και των μεγάλων ζημιών που εμφανίζει στα δίκτυα διανομής (τα οποία τώρα προσπαθεί να αντικαταστήσει), η ΔΕΥΑΗ εμφανίζεται εξαιρετικά ασυνεπής απέναντι στον ΟΑΚ, καθώς σήμερα το χρέος της φτάνει στο ποσό των 700 χιλ. ευρώ. Το χρέος του Ηρακλείου ανεβαίνει συνεχώς, παρά τις κατά καιρούς ρυθμίσεις που έχει δεσμευτεί ότι θα τηρήσει η δημοτική επιχείρηση απέναντι στον ΟΑΚ. Η μια ρύθμιση διαδέχεται την άλλη, αλλά το χρέος απλώς αυγατίζει, γεγονός που έχει προβληματίσει έντονα τα στελέχη του ΟΑΚ. Χρέη όμως έχει για πρώτη φορά και ο Δήμος Αγίου Νικολάου, που φτάνουν τις 200 χιλ. ευρώ, ενώ καμία οικονομική εκκρεμότητα δεν εμφανίζει ο Δήμος Χερσονήσου, που αποδεικνύεται συνεπής στις οικονομικές υποχρεώσεις του.

Λίλιαν Δαφερμάκη
Πατρίς Ηρακλείου