Από το Βόλο στη Λάρισα για να... κόψουν το τσιγάρο

Τη στιγμή που …»η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο» κι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται αυστηρά σε όλη τη χώρα, στη Μαγνησία δεν υπάρχει … κανένα δημόσιο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και οι Βολιώτες που ενδιαφέρονται να βγάζουν από τη ζωή τους τη βλαβερή αυτή συνήθεια ταξιδεύουν στη Λάρισα και στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας

 

Τη στιγμή που …»η Ελλάδα κόβει το τσιγάρο» κι ο αντικαπνιστικός νόμος εφαρμόζεται αυστηρά σε όλη τη χώρα, στη Μαγνησία δεν υπάρχει … κανένα δημόσιο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος και οι Βολιώτες που ενδιαφέρονται να βγάζουν από τη ζωή τους τη βλαβερή αυτή συνήθεια ταξιδεύουν στη Λάρισα και στο Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας.

Από τα τέλη του 2002 που λειτουργεί το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Λάρισας πάνω από 1.000 Θεσσαλοί το έχουν επισκεφθεί μέχρι και σήμερα κι από αυτούς ένα 10% περίπου είναι Βολιώτες.

Μιλώντας στη ΜΑΓΝΗΣΙΑ η κ. Χρύσα Χατζόγλου, γενική ιατρός και υπεύθυνη του Ιατρείου επεσήμανε πως πάντα υπήρχαν Βολιώτες που απευθύνονταν στο Ιατρείο για να κόψουν το τσιγάρο, ενώ απάντησε και στο ερώτημα εάν με την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, αυξήθηκαν οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να απαλλαχθούν από την επιβλαβή αυτή συνήθεια.

«Δυστυχώς δεν φάνηκε να υπάρχει κάποια αύξηση στο ενδιαφέρον για να διακόψουν το κάπνισμα, αν και περίμενα πως θα υπάρχει. Παλαιότερα, όταν υπήρχαν εξαγγελίες για εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου, υπήρχε περισσότερο ενδιαφέρον. Τώρα όμως όχι. Ίσως ακόμη παίζει ρόλο και ο καιρός που ακόμη είναι ήπιος και πιθανότατα αργότερα να ενδιαφερθούν», σχολίασε η κ. Χατζόγλου.

Η ίδια ανέφερε πως στο Ιατρείο διακοπής καπνίσματος μπορεί να απευθυνθεί οποιοσδήποτε επιθυμεί να κόψει το τσιγάρο, χωρίς καμία οικονομική επιβάρυνση. «Μπορούν να καλούν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, να κλείνουν ραντεβού όπως κάνουν για τα τακτικά ιατρεία», είπε η κ. Χατζόγλου.

Το 35% κόβει το τσιγάρο

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε η κ. Χατζόγλου το 60% των καπνιστών που επισκέπτονται το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος είναι άνδρες στην πλειοψηφία ηλικίας 35-55 ετών και το 40% γυναίκες. Αύξηση παρατηρείται και σε ανθρώπους άνω των 50 -55 ετών που σπεύδουν να ξεκινήσουν μία προσπάθεια διακοπής του καπνίσματος.

«Οι μισοί που έρχονται για να διακόψουν το κάπνισμα έχουν κάποια προβλήματα υγείας και θορυβούνται από αυτά, ενώ οι υπόλοιποι έρχονται υπό το φόβο μην πάθουν κάτι. Το 75% καταφέρνει να διακόψει το κάπνισμα για 3 μήνες μετά το πρόγραμμα, ενώ το 35% για ένα χρόνο και ελάχιστοι είναι αυτοί που μετά από ένα χρόνια ακαπνίας, υποτροπιάζουν», υπογράμμισε η υπεύθυνη του Ιατρείου Διακοπής Καπνίσματος.

Ανέφερε πως η θεραπεία που ακολουθείται είναι εξατομικευμένη, διαρκεί για ένα χρόνο, αλλά φυσικά ο ασθενής δεν αποκλείεται από τις υπηρεσίες του Ιατρείου μετά την πάροδο αυτού του έτους, εφόσον χρειάζεται βοήθεια.

Οι ασθενείς- καπνιστές , ανάλογα με την περίπτωσή τους, μπορούν να λάβουν φαρμακευτική αγωγή και φυσικά συμβουλευτική. Φυσικά υποβάλλονται και σε καρδιολογικές και αναπνευστικές εξετάσεις.

«Καμία προσπάθεια δεν είναι χαμένη»

Η κ. Χατζόγλου στέλνοντας το δικό της μήνυμα για τη διακοπή του καπνίσματος τόνισε πως «Να απευθύνονται σε μας έστω και για πληροφορίες. Είναι πολύ πιο εύκολη η διαδικασία απ’ όσο περιμένουν ή νομίζουν κάποιοι. Καμία όμως προσπάθεια δεν είναι χαμένη, η διαδικασία χτίζεται και πολλοί χρειάζονται λίγο χρόνο για να αποφασίσουν να βάλουν τέλος στο κάπνισμα. Εκείνο που πρέπει να θυμούνται είναι πως η ζωή είναι καλύτερη χωρίς τσιγάρο».

Να σημειωθεί πως οι καπνιστές που απευθύνονται στο Ιατρείο είναι από περιστασιακοί μέχρι και βαρείς καπνιστές.

Δίκτυο Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος

Τη σπουδαιότητα της διακοπής του καπνίσματος και της ζωής χωρίς τις επιβλαβείς επιπτώσεις του υποστηρίζει με πάθος δεκαετίες ο Καθηγητής Πνευμονολογίας και πρώην πρόεδρος της Ελληνικής Πνευμονολογικής Εταιρείας κ. Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης, ο οποίος υποστηρίζει την ανάπτυξη ενός δικτύου Ιατρείων Διακοπής Καπνίσματος.

«Τα Ιατρεία Διακοπής Καπνίσματος πρέπει να υπάρχουν παντού, σε κάθε δομή της υγείας, δηλαδή στην Πρωτοβάθμια, στους ιδιώτες, στα Νομαρχιακά Νοσοκομεία. Τα εν λόγω Ιατρεία δεν είναι πολυτέλεια. Δεν είναι ελίτ», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Γουργουλιάνης, ο οποίος ανέφερε πως τα προηγούμενα χρόνια είχαν γίνει πολλές προσπάθειες επιμόρφωσης και εκπαίδευσης γιατρών, νοσηλευτών σε όλη τη Μαγνησία για να βοηθούν τους ανθρώπους να κόψουν το κάπνισμα.

Ο ίδιος τόνισε πως «το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος στο Πανεπιστημιακό θα πρέπει να έχει συντονιστικό ρόλο, να πραγματοποιεί εκδηλώσεις, προγράμματα και συνεργασίες και ο καπνιστής που μένει στην Αργαλαστή για παράδειγμα, θα πρέπει να μπορεί να λάβει βοήθεια στην Αργαλαστή».

Εξέφρασε την πεποίθησή του ότι ο αριθμός των ενδιαφερομένων για να σταματήσουν το κάπνισμα θα αυξηθεί εξαιτίας του νόμου και τόνισε πως θα πρέπει όλοι οι λειτουργοί της υγείας, γιατροί στο ΕΣΥ, ιδιώτες πνευμονολόγοι, νοσηλευτές να εκπαιδευτούν και να δημιουργηθεί ένα δίκτυο διακοπής του καπνίσματος και στη Μαγνησία, με συντονιστή την Πνευμονολογική Κλινική και το Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος.

Βέβαια επεσήμανε πως όλες οι δράσεις που έχουν γίνει και γίνονται κατά διαστήματα με ενημερώσεις, σπιρομετρήσεις κ.α., αλλά και η επιμόρφωση που λαμβάνουν οι γιατροί, γίνονται εξαιτίας της εθελοντικής τους διάθεσης, καθώς λείπει από το κράτος και τα Νοσοκομεία η οργάνωση στο ζήτημα αυτό.

«Ο καπνιστής να πληρώσει για το φάρμακό του»

Ο κ. Γουργουλιάνης όμως έθεσε και ορισμένα ζητήματα που αποτελούν ανασταλτικούς παράγοντες, όπως αυτό του φαρμάκου για τη διακοπή καπνίσματος που δεν αποζημιώνεται.
«Πρέπει ο καπνιστής να πληρώσει για το φάρμακό του. Το ετήσιο κόστος του καπνίσματος είναι 3,5 δις ευρώ, αν σκεφτεί κανείς τις δαπάνες υγείας των καπνιστών, τις εξετάσεις που πρέπει να κάνουν, τις απώλειες εισοδήματος σε περιπτώσεις θανάτων κ.ο.κ.. Το κράτος πρέπει να κάνει δραστικές κινήσεις και οργανωτικές για να μπορέσει σε βάθος χρόνου να καταπολεμήσει το φαινόμενο αυτό του τσιγάρου και να μειώσει και τις δαπάνες του. Η αύξηση της τιμής, η εφαρμογή της νομοθεσίας, οι διαφημίσεις κατά του καπνίσματος είναι δράσεις που οφείλει να τις πράξει η πολιτεία», σχολίασε τέλος ο Καθηγητής Πνευμονολογίας.

Θα πρέπει να σημειωθεί πως το Νοσοκομείο Βόλου δεν έχει Ιατρείο Διακοπής Καπνίσματος, ενώ το 2009 ο ΔΟΥΚ είχε συνεργαστεί με την Πνευμονολογική Κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Λάρισας αλλά και με το ΤΕΦΑΑ του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, οργανώνοντας πρόγραμμα για τη διακοπή καπνίσματος με τη συμμετοχή 60 ατόμων από το Βόλο, εκ των οποίων οι 12 είχαν ολοκληρώσει με επιτυχία το πρόγραμμα και είχαν απαλλαχθεί από την επιβλαβή συνήθεια.

Μαγνησία