Εντυπωσιακή η φετινή παραγωγή ελαιολάδου στα Δωδεκάνησα

Έφθασε τους 3.000 τόνους και πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας

 

Έφθασε τους 3.000 τόνους και πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας

Ρεκόρ 15ετίας φαίνεται ότι θα σημειώσει ο νομός Δωδεκανήσου στην παραγωγή ελαιολάδου κατά την παρούσα ελαιοκομική περίοδο, ενώ, σύμφωνα με τα στοιχεία, το προϊόν αυτό είναι και εξαιρετικής ποιότητας.

Όπως τόνισε χθες ο αρμόδιος αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας Φιλήμονας Ζαννετίδης, εκτιμάται ότι συνολικά η παραγωγή σε όλα τα νησιά μας θα φτάσει με το κλείσιμο της ελαιοκομικής περιόδου τους 3.000 τόνους ελαιολάδου, και μάλιστα η μεγαλύτερη ποσότητα αφορά έξτρα παρθένο ελαιόλαδο.

Πιο συγκεκριμένα, από την καταγραφή που έγινε μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου, φάνηκε πως σε ό,τι αφορά το νησί της Ρόδου είχαν παραχθεί περίπου 2.170 τόνοι ελαιολάδου. Εξ αυτών οι 1.478 τόνοι αφορούσαν έξτρα παρθένο ελαιόλαδο (ποσοστό 68,15%) οι 6.477 τόνοι παρθένου ελαιολάδου (ποσοστό 29,84%) και οι 43 τόνοι βιομηχανικού λαδιού–λαμπάντε (ποσοστό 2%).

Συνολικά στο νομό Δωδεκανήσου παρήχθησαν μέχρι και το τέλος του χρόνου 2.723 τόνοι ελαιολάδου, εκ των οποίων οι 1.665 αφορούσαν εξαιρετικά παρθένο ελαιόλαδο (ποσοστό 61,14%), 1.005 τόνοι παρθένου ελαιολάδου (ποσοστό 36,93%) και 52 τόνοι βιομηχανικού λαδιού-λαμπάντε (ποσοστό 1,93%)

Σύμφωνα με τον κ. Ζαννετίδη, η ποιότητα του ελαιολάδου της περιοχής μας είναι εξαιρετική, ενώ όπως είπε οι έλεγχοι και οι δειγματοληψίες συνεχίζονται τόσο στα ελαιοτριβεία όσο και στους ελαιώνες.

Οι έλεγχοι μάλιστα εστιάζονται στους μύκητες που έχουν προσβάλει τον ελαιόκαρπο, όμως ακόμα και σε αυτή την περίπτωση η ζημιά δεν είναι μεγάλη και απόδειξη αποτελούν τα στοιχεία των αναλύσεων.

Δείτε τον πίνακα στην εφημερίδα Ροδιακή