Ξάνθη: Ο παραλογισμός του δημοσίου «χτυπά» τους κτηνοτρόφους

Περιμένουν 2 χρόνια για να πάρουν αποζημίωση αυτοί που έχασαν από ζωονόσους το ζωικό τους κεφάλαιο και επιπλέον τους ζητούν και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

 

Περιμένουν 2 χρόνια για να πάρουν αποζημίωση αυτοί που έχασαν από ζωονόσους το ζωικό τους κεφάλαιο και επιπλέον τους ζητούν και φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα

Πρόεδρος Κτηνοτροφικού συλλόγου , Ν. Δημόπουλος: «Ζητούν από ανέργους ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα αλλά όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο στο άψε σβήσε περνούν νόμους»

Αντιμέτωποι με την παραδοξολογία του ελληνικού δημοσίου βρίσκονται για μια ακόμη φορά οι κτηνοτρόφοι της περιοχής μας. Μια παραδοξολογία που ενώ αναγνωρίζουν οι πολιτειακοί εκπρόσωποι (υπουργοί – υφυπουργοί) και τους αποδίδουν δίκιο, ωστόσο δεν μπαίνουν στη διαδικασία να διορθώσουν και να σταματήσει αυτή η αδικία εις βάρος ενός κλάδου που έχει τεράστια προβλήματα και για κάποιους ισοδυναμεί με την απόλυτη καταστροφή.

Έχασαν τα ζώα τους από ζωονόσους και τους ζητούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα για να τους αποζημιώσουν!

Απίστευτο και όμως αληθινό! Η περιοχή μας πλήττεται συχνά από ζωονόσους καθόσον έχει πολλές πύλες εισόδου από Βουλγαρία και Τουρκία. Τα προηγούμενα χρόνια καταστράφηκε μεγάλο μέρος του ζωικού της κεφαλαίου από οζώδη δερματίτιδα στα βοοειδή και εγκεφαλοπάθειες και καταρροϊκούς πυρετούς αλλά και ευλογιά στα βοοειδή και στα αιγοπρόβατα, βρουκέλλωση. Όλες αυτές οι ζωονόσοι σύμφωνα με την Κοινοτική νομοθεσία αντιμετωπίζονται με θανάτωση και αποτέφρωση άμα τη εμφανίσει ενός και μόνο κρούσματος στην εκτροφή. Έτσι θανατώθηκαν χιλιάδες ζώα και καταστράφηκαν από την μια μέρα στην άλλη εκτροφές. Και ενώ θα περίμενε κανείς να έχουν αποζημιωθεί οι κτηνοτρόφοι που καταστράφηκαν οι μονάδες τους, από το 2018, αυτό όχι μόνο δεν έγινε αλλά και κάποιοι τους ζητούν και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Δηλαδή εμ έμειναν χωρίς ζώα και δουλειά και δεν μπορούν να πάρουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται εξαιτίας αυτού του χαρτιού!

Πρόεδρος Κτηνοτροφικού συλλόγου, Ν. Δημόπουλος: «Ζητούν από ανέργους ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα»

Αυτό συμβαίνει από τότε που οι περιφέρειες έχουν επιφορτιστεί με την χορήγηση των αποζημιώσεων, ενώ πρώτα αυτές χορηγούνταν από το ΥΠΑΑΤ. Έτσι επειδή τα χρήματα δίνονται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, οι υπάλληλοι ερμηνεύοντας το γράμμα του νόμου ζητούν ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα όπως για παράδειγμα σε ένα μηχανικό εργολήπτη έργων!

«Είναι πραγματικά άδικο και παράλογο. Ξέρω συναδέλφους που έχασαν τα ζώα τους, έμειναν άνεργοι και περιμένουν να πάρουν αποζημίωση και εκτός του ότι πέρασαν 2 χρόνια τους ζητούν και ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Πώς να στην δώσει ένας άνεργος;», τονίζει ο πρόεδρος του συλλόγου κτηνοτρόφων Καβάλα και εκπρόσωπος 8 κτηνοτροφικών συλλόγων της ΑΜΘ, κ. Νίκος Δημόπουλος.

«‘Όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο στο άψε σβήσε περνούν νόμους»

Όπως ανέφερε έθεσε το θέμα στην υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κα Φωτεινή Αραμπατζή και η απάντηση που του δόθηκε είναι ότι αυτό θα αντιμετωπιστεί με νόμο.: «Δεν μας είπε όμως πότε. Όταν πρόκειται για το ποδόσφαιρο στο άψε σβήσε περνούν νόμους για εμάς που περιμένουμε χρόνια δεν το κάνουν. Το ίδιο θέσαμε και στον προηγούμενο υπουργό κ. Αραχωβίτη. ‘Όλοι αναγνωρίζουν ότι έχουμε δίκιο αλλά δεν το διορθώνουν και στο μεταξύ εμείς περιμένουμε τις αποζημιώσεις. Μετά πώς να πάει καλά ο κλάδος μας», αναρωτιέται ο κ. Δημόπουλος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Εμπρός Ξάνθης