Σε «ομηρεία» από τη δανειακή σύμβαση: Προσπαθεί, αλλά δεν πείθει η κυβέρνηση για το «Ν. Καζαντζάκης»

Πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα γίνει νέο Ελληνικό η Αλικαρνασσός» έδωσαν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι με την αξιοποίηση του “Νίκος Καζαντζάκης” θα δοθεί μια μεγάλη υπεραξία στην Κρήτη. Ειδικότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μελέτη για το “Νίκος Καζαντζάκης” θα τρέξει άμεσα και θα συμμετάσχουν οι τοπικοί φορείς

 

Πολιτικές διαβεβαιώσεις ότι «δεν θα γίνει νέο Ελληνικό η Αλικαρνασσός» έδωσαν ο πρωθυπουργός και τα κυβερνητικά στελέχη, προσθέτοντας ότι με την αξιοποίηση του “Νίκος Καζαντζάκης” θα δοθεί μια μεγάλη υπεραξία στην Κρήτη. Ειδικότερα, όπως είπε ο πρωθυπουργός, η μελέτη για το “Νίκος Καζαντζάκης” θα τρέξει άμεσα και θα συμμετάσχουν οι τοπικοί φορείς.

Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι «το αεροδρόμιο “Νίκος Καζαντζάκης” αποτελεί τροχοπέδη στην προσέλκυση νέων επισκεπτών. Δημιουργεί προβλήματα κυκλοφορίας και ηχορύπανσης. Το αεροδρόμιο Καστελλίου θα είναι το καλύτερο της χώρας, φιλικό προς το περιβάλλον! Ένα τέτοιο έργο θα μπορούσε να υλοποιηθεί μόνο από φορείς που ξέρουν».

Στο πλαίσιο αυτό τόνισε ότι είναι κρίσιμο ζήτημα να απελευθερωθεί προς αξιοποίηση το υπάρχον αεροδρόμιο. «Το μέλλον αυτής της περιοχής στη Νέα Αλικαρνασσό θα έχει τη σφραγίδα των κατοίκων της. Δεν υπάρχουν περιθώρια για νέες αρνητικές εμπειρίες σαν το Ελληνικό».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Υποδομών σημείωσε ότι «δεν τίθεται θέμα υποθήκης του “Νίκος Καζαντζάκης”, εκεί είναι, δεν θα μας το πάρει κανείς. Το σημερινό ξεκίνημα είναι μόνο η αρχή του σχεδίου μας για την Κρήτη. Πρέπει να υλοποιηθούν τα αναγκαία έργα υποδομής».

Ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών τόνισε ότι σήμερα δεν ξεκινά μόνο ένα σπουδαίο έργο για την Κρήτη, αλλά δύο, καθώς η κυβέρνηση «βάζει μπροστά» και για την απελευθέρωση και αξιοποίηση του σημερινού αεροδρομίου του Ηρακλείου «Νίκος Καζαντζάκης», στην Αλικαρνασσό, έκτασης 2.800 στρεμμάτων.

«Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη δεσμεύεται ότι δεν θα γίνει νέο Ελληνικό η Αλικαρνασσός!

Από την ώρα που θα μεταφερθούν οι λειτουργίες του αεροδρομίου στο Καστέλλι, δεν θα επιτρέψουμε να ερημώσει και να μείνει αναξιοποίητος ο χώρος του “Νίκος Καζαντζάκης”, δεν θα επιτρέψουμε να κολλήσει στα γρανάζια της γραφειοκρατίας, της αναποφασιστικότητας και του νεοελληνικού παραλογισμού», δήλωσε ο κ. Καραμανλής, ανακοινώνοντας ότι ήδη ξεκίνησαν οι ενέργειες για την αξιοποίηση του αεροδρομίου.

Ο ίδιος επέμεινε δεικτικά στο ότι δεν τίθεται ζήτημα «υποθήκης της έκτασης τίθεται, ούτε οτιδήποτε που να έχει σχέση με την κυριότητά της. Εκεί θα είναι το ‘‘Καζαντζάκης’’, ό,τι κι αν συμβεί δικό μας θα παραμένει, δεν μας το παίρνει κανείς.

Απλώς, αυτό το οποίο κάναμε ήταν ότι καταρτίσαμε έναν οδικό χάρτη για την αξιοποίησή του, με συγκεκριμένα ορόσημα. Και είπαμε το εξής απλό, ότι θα πρέπει να επιτυγχάνεται το κάθε ορόσημο, για να καταβάλλεται η αντίστοιχη δόση του δανείου».

Πατρίς Ηρακλείου