Με τον δήμαρχο Ρόδου συναντήθηκε χθες ο πρέσβης της Γερμανίας

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες

 

Βασικά θέματα συζήτησης ήταν ο τουρισμός και οι νέες τεχνολογίες

Νέες τεχνολογίες και τουρισμός ήταν τα κυρίαρχα θέματα της συζήτησης που είχαν χθες ο δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Καμπουράκης και ο πρέσβης της Γερμανίας Έρνστ Ράιχελ.

Ο Γερμανός πρέσβης που πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη στο νησί μας, είχε το πρωί συνάντηση στο Δημαρχείο με τον κ. Καμπουράκη, παρουσία του προξένου της Γερμανίας στην περιοχή Δημήτρη Γιώρτσου.

Επίσης, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, κατά την πρώτη μέρα της επίσκεψής του στου νησί μας είχε την ευκαιρία να παρευρεθεί σε εκδήλωση που διοργάνωσαν τα μέλη της γερμανικής κοινότητας στη Ρόδο όπου παρευρέθηκαν και οι Γερμανοί πολίτες οι οποίοι προσφέρουν εθελοντικά τις υπηρεσίες τους σε ιδρύματα πρόνοιας του νησιού.

Ο κ. Ράιχελ χθες το μεσημέρι αμέσως μετά τη συνεργασία του με το δήμαρχο προέβη σε δηλώσεις στα μέσα ενημέρωσης, τονίζοντας ότι η χώρα του στηρίζει και βοηθά την Ελλάδα σε πολλά ζητήματα.

Από την πλευρά του ο δήμαρχος Αντώνης Καμπουράκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για την επίσκεψη του Γερμανού πρέσβη στο νησί τονίζοντας ότι οι Γερμανοί τουρίστες ήταν οι πρώτοι που ήρθαν οργανωμένα στη Ρόδο πριν από 60 χρόνια, για να φτάσουμε σήμερα στα υψηλά νούμερα του τουριστικού ρεύματος. Μάλιστα, όπως είπε, πέρυσι η Ρόδος είχε περίπου 420.000 αφίξεις Γερμανών τουριστών.

Μιλώντας για το περιεχόμενο της συζήτησης που είχε μαζί του είπε συγκεκριμένα : «Ο κ. πρέσβης εκτός από το ενδιαφέρον του για τον τουρισμό μας εξέφρασε και την αλληλεγγύη του στη διαχείριση της χώρας για το μεταναστευτικό, υποστηρίζοντας ότι πρέπει να είμαστε μέσα στο πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου και ότι θα πρέπει να σεβόμαστε ότι έχει να κάνει με τις αρχές της Ευρώπης όπως αυτές βγαίνουν συναινετικά από όλα τα κράτη-μέλη.

Επίσης μας εκδήλωσε το ενδιαφέρον του για περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας των δύο χωρών και κυρίως της περιοχής μας και του νοτίου Αιγαίου και στο θέμα της ενέργειας και της ανακύκλωσης και σε άλλους τομείς κάνοντάς μας πολύ έξυπνες προτάσεις. Σε κάθε περίπτωση είμαι πολύ χαρούμενος που ήρθε εδώ στην αρχή της νέας χρονιάς και τον διαβεβαιώσαμε ότι μαζί με τον πρόξενο τον κ.Γιώρτσο θα είμαστε στο πλευρό του για να δώσουμε στους Γερμανούς που έρχονται στην περιοχή τις καλύτερες εντυπώσεις από το νησί μας».

Τι δήλωσε ο πρέσβης

Από την πλευρά του ο πρέσβης που ερχόταν για πρώτη φορά στη Ρόδο είπε ότι πρόκειται για ένα ιδιαίτερα δημοφιλές νησί προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι… βλέπει και ο ίδιος με τα ίδια του τα μάτια για ποιο λόγο ισχύει αυτό. Οι γερμανοί είναι φίλοι με τους Έλληνες και έχουμε περιθώρια συνεργασίας όπως σε θέματα ανακύκλωσης και πρακτικά θέματα, για τα οποία μπορούμε να βρούμε τρόπους συνεργασίας.

Αφού αναφέρθηκε στην ομορφιά του τόπου μας που τον επισκέπτονται χιλιάδες Γερμανοί τουρίστες, όπως είπε, έκανε γνωστό ότι συζήτησε με το δήμαρχο θέματα όπως την ανακύκλωση των σκουπιδιών, την ενέργεια, την πρακτική εξάσκηση μαθητών τόσο στον τουρισμό όσο και στην ευρύτερη εκπαίδευση.

Σε ερώτηση για το προσφυγικό και τον τρόπο με τον οποίο στηρίζει τη χώρα μας η Γερμανία ο κ. Ράιχελ δήλωσε: «υπάρχουν πολλά ζητήματα στα οποία η Γερμανία βοηθά την Ελλάδα. Μάλιστα στάλθηκαν είδη ιματισμού σε μεγάλες ποσότητες για τους πρόσφυγες και επίσης υπάρχει συνεργασία με την Ελλάδα με την οποία έχει συμφωνηθεί ένα σχέδιο, σύμφωνα με το οποίο όσοι έρθουν και είναι πράγματι πρόσφυγες και έχουν δικαίωμα ασύλου να γίνεται αυτό πολύ γρήγορα μετά από ένα ξεκαθάρισμα στην αρχή.

Οι υπόλοιποι που δεν έχουν τις προϋποθέσεις θα επιστρέφονται πίσω στην Τουρκία. Όσοι τώρα μένουν και έχουν τις προϋποθέσεις να μοιράζονται στις χώρες της ΕΕ ανάλογα με την οικονομική δυνατότητα κάθε χώρας. Αυτό βέβαια το σχέδιο πρέπει να εγκριθεί από την ΕΕ κάτι που δεν έχει γίνει ακόμη. Παρ’ όλα αυτά η βοήθεια της Γερμανίας είναι πολύπλευρη και θα βοηθήσει ώστε η διαδικασία να γίνει ακόμα πιο γρήγορα στην Ελλάδα, καθώς μέχρι τώρα αργούσε πολύ».

Σε ό,τι αφορά την παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου από την Τουρκία για το οποίο επίσης ρωτήθηκε σχετικά απάντησε ότι και η Γερμανία και η Ευρώπη έχουν εκφράσει την αλληλεγγύη τους στην Ελλάδα. «Ήδη έχει κριθεί ότι η συμφωνία Τουρκίας και Λιβύης είναι άκυρη, κάτι που έχει εκφραστεί από τη γερμανική Βουλή και από τις αποφάσεις της ΕΕ. Το έχει εκφράσει και η κ. Μέρκελ όταν επισκέφθηκε πρόσφατα την Τουρκία και μάλιστα κατέστησε σαφές ότι η Ευρώπη και η Γερμανία αντιδρούν σε αυτό και δεν είναι σύμφωνοι με τη συμφωνία τους» δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ανακοίνωση του δήμου Ρόδου

Αναφορικά με την επίσκεψη του Γερμανού πρέσβη στο Δημαρχείο ο δήμος Ρόδου σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες αναφέρει τα εξής: «Τον Γερμανό Πρέσβη στην Ελλάδα, Δρα Έρνστ Ράιχελ, υποδέχθηκε σήμερα στο Δημαρχείο, ο Δήμαρχος Ρόδου Αντώνης Β. Καμπουράκης. Κατά την εθιμοτυπική συνάντηση γνωριμίας, καθώς ο Γερμανός Πρέσβης βρίσκεται μόλις μερικούς μήνες στην Ελλάδα, συζητήθηκε ένα ευρύ φάσμα θεμάτων που διέπουν την εταιρική σχέση Ελλάδας και Γερμανίας ενώ δόθηκε ξεχωριστή έμφαση στην περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής συνεργασίας.

Μετά τη συνάντηση, ο Δήμαρχος Ρόδου, Αντώνης Β. Καμπουράκης, έκανε την ακόλουθη δήλωση: "Ο ενθουσιασμός πολλών και διάσημων Γερμανών για τη Ρόδο, στην πορεία των χρόνων, είναι παροιμιώδης. Μεταξύ αυτών και ο νέος Γερμανός Πρέσβης στην Ελλάδα, Δρ Έρνστ Ράιχελ, με τον οποίο είχα τη χαρά να συναντηθώ σήμερα στο Δημαρχείο, και να συζητήσουμε θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Η τουριστική συνεργασία βρέθηκε στην κορυφή της ατζέντας μας, καθώς η γερμανική αγορά, με τον δυναμισμό της, έχει πρωταγωνιστικό ρόλο στον Ροδιακό Τουρισμό. Πεδία συνεργασίας όμως υπάρχουν και σε πολλούς άλλους τομείς, όπως η προστασία του περιβάλλοντος, η ποιοτική πρωτογενής παραγωγή της Ρόδου, οι επενδυτικές ευκαιρίες στο νησί μας, η καινοτομία και οι νέες τεχνολογίες. Αξιοποιώντας το υψηλό επίπεδο, στο οποίο βρίσκονται οι Ελληνο-γερμανικές σχέσεις, συμφωνήσαμε να εργαστούμε από κοινού, μεθοδικά και οργανωμένα, για να αξιοποιήσουμε υπεύθυνα και σε ένα σταθερό πλαίσιο ισοτιμίας και αμοιβαίου οφέλους, όλες τις νέες ευκαιρίες που υπάρχουν".

Δείτε εικόνες στη Ροδιακή εφημερίδα